REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Diplomatski mazači

Te dni smo imeli priložnost, da nas razveseli umotvor diplomata Vojka Volka. Pri tem seveda ni najhuje to, da gospod diplomat Vojko Volk širi neverodostojne stereotipe, večji problem je, da jim sam verjame. Kdor osebam s tako sesuto reputacijo še verjame na besedo, si je seveda sam kriv, če mu namesto trdne zavarovalne police mimogrede prodajo Ukrajino v vojaškem žaklju.

Se kdo še spomni časov, ko smo vstopali v Evropsko unijo in NATO?

Zgroženo spoznavamo, da se je 'zavarovalnica', v katero smo položili svoje upanje spremenila v poblaznelega igralca na srečo, ki širi svoj imperij iz soseske v sosesko, vlaga naša sredstva v rizične sklade, financira vojne in sklepa tvegane stave.

Obljube so bile jasne in glasne – EU bo prinesla blaginjo, NATO pa varnost. Investicije se bodo kar zlivale v državo, ki bo varna in napredna in zato je seveda prav, da vstopimo ne le v EU, pač pa tudi v NATO.

NATO se je zdel mnogim kot nekakšna velikanska zavarovalnica, najbolj primerna za zavarovanje celotne evropske soseske.

Mnogim se je to zdelo zavarovanje, zaradi katerega bodo naša domovanja varnejša. S stavo nanjo preprosto ne moreš zgrešiti, so bili sveto prepričani.

Nekateri smo jih opozarjali na kriminalne prakse te zavarovalnice, kršitve mednarodnega reda in preprosto pravilo, da je v mednarodni politiki sovražnik mojega sovražnika moj prijatelj in da akcija rodi reakcijo.

In da bo slabim poslovnim praksam zveze NATO sledil odgovor.

Niso verjeli.

In tukaj smo, danes. Zgroženo spoznavamo, da se je zavarovalnica, v katero smo položili svoje upanje spremenila v poblaznelega igralca na srečo, ki širi svoj imperij iz soseske v sosesko, vlaga naša sredstva v rizične sklade, financira vojne in sklepa tvegane stave.

NATO je že v na pol napovedani vojni z Rusijo in Kitajsko, vse glasneje se rožlja z jedrskim orožjem in nekateri že povsem resno odštevajo dneve do konca sveta.

Je to ta varnost, ki so nam jo obljubljali?

Nekateri bi radi ven, a se jim zdi skok z drvečega NATO vlaka v neznano enako nevaren, kot sedenje na klopi vojaške kompozicije ponorelega ameriškega predsednika Joeja Bidna in njegove »vojne partije« v Washingtonu.

Drugi, naivneži, tako kot Finska, vstopajo v zadnje vagone, ne da bi si ogledali vozni red na postaji in norega strojevodjo, ki pritiska na plin.

Te dni smo imeli tako na primer priložnost, da nas v sobotni prilogi dela – male začetnice so tukaj popolnoma namerne - razveseli umotvor diplomata Vojka Volka. Pri tem seveda ni najhuje to, da gospod diplomat Vojko Volk širi neverodostojne stereotipe, večji problem je, da jim sam verjame. Za koga nas imajo? Za popolne bedake? In zato: Dol z diplomatskimi mazači, svoboda narodu!

In EU? Tudi ta častitljiva institucija se spreminja v vagon ameriškega oklepnega vlaka.

Namesto združbe, ki nam bo prinašala vedno večje koristi se je spremenila v čemerno hordo vaških posebnežev, ki ves svoj čas in sredstva porabljajo za izdelovanje orožja, medtem ko jih konkurenti izrivajo s svetovnega trga.

In pri tem orožja niti ne znajo več izdelati. Ne znajo izdelati ne pravega orožja in ne dovolj velikih količin, ker so vso svojo industrijo »outsourcali«, večinoma na Kitajsko…

Kljub temu pa se med našimi voditelji in diplomati najdejo tipi, ki nam položaj slikajo v rožnatih barvah.

Te dni smo imeli tako na primer priložnost, da nas v sobotni prilogi dela – male začetnice so tukaj popolnoma namerne - razveseli umotvor diplomata Vojka Volka.

»Po letu dni od začetka brutalne agresije je Putin prikovan v položaj, v katerem mu noben mir ni več toliko dober kot vsakršno nadaljevanje vojne. V miru bi namreč moral pojasnjevati na tisoče padlih, ranjenih, invalidnih, razseljenih, obubožanih in kakorkoli drugače trajno prizadetih, da se je doseglo – kaj že?,« je zapisal v Sobotni prilogi Dela.

Kaj že?

Recimo to, da Ukrajina, dokler traja vojna, ne more postati članica zveze NATO. In bo zato vojna – trajala.

Da ne more biti odskočna deska za napad na Rusijo, kot je bila v času Napoleona in Hitlerja in še prej.

Da na ruskih mejah ne bodo jedrske rakete, ki bi lahko zadele ruska mesta v nekaj minutah.

Vprašajmo se - le zakaj ZDA niso na enak način gledale na namestitev sovjetskih raket na Kubo? Tudi v tem primeru je šlo le za »širjenje« in za odločitve suverene države Kube, mar ne? Na ta vprašanja zahodni diplomati nimajo prepričljivih odgovorov.

Da bi bila Ukrajina, če že noče biti nevtralna država, pač nefunkcionalna, izčrpana, v vojno zapletena država. Afganistan v Evropi.

Rusi iz Ukrajine pa rešeni te usode in ne bodo spremenjeni v sovražnike Rusije.

To je seveda dobro za Rusijo. In hkrati slabo, ker si Moskva tega sploh ni želela. V to so jo prisilili.

Za takšen rezultat so se dolga leta prizadevali prav takšni pišmeuhovski diplomati, kot je Vojko Volk, ki namerno spregledajo pomen celovite varnosti in v »širjenju« zveze svojega gospodarja vidijo zgolj »širjenje varnosti«, v obrambi odločitev Ukrajine pa vidijo »obrambo suverenosti.«

Gre za povsem nerazumno in nespametno razmišljanje, ki pa ga z veliko žlico in brez pomislekov konzumira tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon.

Vprašajmo se - le zakaj ZDA niso na enak način gledale na namestitev sovjetskih raket na Kubo?

Tudi v tem primeru je šlo seveda le za »širjenje« in za odločitve suverene države Kube, mar ne?

Na ta vprašanja zahodni diplomati nimajo prepričljivih odgovorov.

Potem je Vojko Volk razkril še razloge za »rusko brutalno agresijo«: »Je pa res, da zahod Rusijo zares ogroža, pač tako in toliko, kolikor svoboda s svojo privlačnostjo vselej ogroža nesvobodo. Gre za svojevrstno politično osmozo, v kateri ljudje nesvobodnih prostorov stremijo k prehajanju v svobodnejše, kar je zakonitost, ki velja, odkar obstaja ta svet… Zato se vsi migrantski tokovi tega sveta zlivajo izključno na zahod. Ali še drugače povedano: ko se Rusija širi na zahod, to stori srednjeveško in brutalno, z ognjem in mečem, in za seboj pušča opustošenje, polna pokopališča in do tal porušena mesta. Ko se širita EU in Nato, nove članice za vstop prosijo in potrpežljivo čakajo v vrsti.«

Kako prepričljivo – a le za popolne nevedneže.

Gospod diplomat je pozabil na »ogenj in meč«, s katerim sta se EU in NATO širila na Balkanu in dalje na vzhod, z napadi na cilje v BiH, nato z nezakonito agresijo na ZRJ, nato pa na številne vojne največje članice NATO in njenih zaveznic v Afganistanu, Iraku, Libiji, Siriji in tako naprej.

Tako so menda širili svojo »demokracijo«, a žal s takšnimi posledicami, da v teh državah, številnih uničenih do tal, ne želijo niti slučajno imeti nič s svojimi evropskimi in ameriškimi »osvoboditelji«.

Drugi, v Evropi, pa so seveda pohiteli, da postanejo člani kluba, kajti »če te ni na sestanku, si na meniju«, kot pravijo diplomati. In nihče ne želi biti naslednja glavna jed bande, ki se razglaša za zaščitnika reda in pravice.

Nihče ne želi biti naslednja glavna jed bande, ki se razglaša za zaščitnika reda in pravice.

Varneje je, če se jim pridružiš. Ni lepo, je pa varno in koristno. Dokler traja…

In kje je dokaz, da Putin »osvaja«? Seveda, priključil je najprej Krim, potem pa še štiri entitete na vzhodu Ukrajine, bodo rekli diplomati Vojkovega kova.

Res je, a pri tem se pozablja, da pred letom 2014 Putin ni bil prav nič osvajalski. Niti enega dokaza doslej niso našli, da bi pred zahodnim državnim udarom v Kijevu leta 2014 Putin želel širiti Rusijo ali da bi menil, da je smiselno in mogoče obnoviti Sovjetsko zvezo.

Pozneje pa je ozemlja priključil, ker je to bil edini način, da jih zaščiti pred ukrajinskimi neonacisti in poblaznelimi ameriškimi marionetami v Kijevu.

Putinu torej prodajalci diplomatskega kačjega olja, kot je Volk, pripisujejo to, kar je posledica njihovega lastnega, neprestanega širjenja zveze NATO na vzhod.

Vojko Volk obenem pozablja, da je NATO lepo pokazal, kako ravna s tistimi, ki so zunaj njegovega pakta. Le kako diplomat ve, da ni bilo prav to največji motiv, zaradi katerega so države vstopale v članstvo?

To je nekako tako, kot da bi glavni in največji mafijaš najprej pretepel nekaj bolj samostojnih fantov v razredu, potem pa se hvalil, češ, poglejte, kako se vsi želijo pridružiti moji bandi! In to razlagal kot primer svobodne izbire. Kako svobodne pa dobro vemo že od tedaj, ko je Bush dejal, da »kdor ni z nami, je proti nam.«

To je nekako tako, kot da bi glavni in največji mafijaš najprej pretepel nekaj bolj samostojnih fantov v razredu, potem pa se hvalil, češ, poglejte, kako se vsi želijo pridružiti moji bandi! In to razlagal kot primer svobodne izbire.  

Kako svobodne pa dobro vemo že od tedaj, ko je George Bush dejal, da »kdor ni z nami, je proti nam.«

In zato so vsi želeli biti z največjim mafijašem. In ko je v Črni gori na primer ogromna večina ljudi rekla da nočejo v NATO - jih je politična elita kljub temu včlanila, vodja bande pa ni imel nič proti.

Toliko o »svobodnem priključevanju« zvezi NATO.

To stanje je trajalo vse do teh dni, ko je vodja NATO bande na vzhodu, daleč od rajona njegove zavarovalnice, v povsem tujem revirju, kamor rad vtika nos - srečal dva nekoliko večja in močnejša tipa. V našem primeru Rusijo in Kitajsko.

In to srečanje se ne bo dobro končalo za šefa NATO bande, to je jasno že danes.

Za Evropo bi bilo seveda varneje in bolje, če bi v prepiru največjih »sedela na ograji.«

A ne, diplomati Volkove vrste nas silijo v vojne!

Pri tem ni najhuje to, da gospod diplomat širi neverodostojne stereotipe, večji problem je, da jim sam verjame. Evropo, ki se sooča z resno gospodarsko in politično krizo zaradi popolne podreditve ZDA slika v rožnatih barvah: »Putinov napad na Ukrajino je EU prvič postavil na zemljevid sveta kot geopolitično silo, mimo katere ne more nihče. Evropska podpora Ukrajini z enotnimi političnimi ukrepi in moralno držo, z denarjem in humanitarno pomočjo, z vojaškimi sredstvi in orožjem je odločilno pripomogla k ustavitvi ruskega agresorja, katerega sočasni cilj je bil doseči politični razkol znotraj EU.«

»A je dosegel ravno obratno. Zgodilo se je rojstvo Evrope, kakršnega ni bilo še od časov Karla Velikega. Amerika se medtem počasi, a vztrajno vdaja iluziji, da je lahko samozadostna in gospodarsko velika tudi brez Evrope. Še manj si to lahko privošči Kitajska, ki brez evropskega trga, ki odkupi večino njenih visokotehnoloških izdelkov, tvega padec gospodarske rasti in lahko celo nazaduje,« nas prepričuje Volk.

Seveda v današnjem svetu vsi potrebujemo vse, a pogled na rast BDP-ja lepo pokaže, da je ameriški ali evropski praktično že od leta 2008 enak, medtem ko se je kitajski dvignil za dvakrat. In kdo potem potrebuje koga?

In od kdaj je EU, ki ji da Biden razstreliti glavne plinovode – svetovna sila? Svetovne sile same odločajo o svoji usodi, EU pa klečeplazi pred ZDA!

To Volkovo diplomatsko nakladanje spominja na stavek »Rusija je le bencinska črpalka, ki se je maskirala v državo«, ki ga je leta 2008 prvič izrekel John McCain med njegovo predsedniško kampanjo.

Po letu dni neuspešnih sankcij proti Rusiji pa je jasno, da je šlo za laž:

A niso vsi diplomati mazači in prodajalci kačjega olja.

Nek drug diplomat, svetlobna leta bolj pronicljiv od Vojka Volka, slabega prepisovalca sterotipov iz ropotarnice ameriških neokonzervativcev, je sicer že v poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja pravilno odkril pravi razlog, ki je pripeljal do današnje vojne v Ukrajini ter zatona EU.

To je bil George Kennan, oče »obkoljevanja« Sovjetske zveze, ki je protestiral zoper predlagano vključitvijo držav nekdanjega sovjetskega bloka v zavezništvo.

Januarja 1997 je Kennan za revijo Foreign Affairs napisal članek z naslovom »Širjenje Nata: Usodna napaka.« V članku je trdil, da bi bila širitev Nata napaka, ker bi po nepotrebnem izzvala Rusijo in potencialno vodila v novo hladno vojno.

Januarja 1997 je Kennan za revijo Foreign Affairs napisal članek z naslovom »Širjenje Nata: Usodna napaka.« V članku je Kennan trdil, da bi bila širitev Nata napaka, ker bi po nepotrebnem izzvala Rusijo in potencialno vodila v novo hladno vojno. Ameriški diplomat je verjel, da je NATO izpolnil svoj prvotni namen zadrževanja sovjetskega ekspanzionizma in da bi nadaljnja širitev samo destabilizirala krhko ravnovesje moči v Evropi.

Ameriški diplomat je verjel, da je NATO izpolnil svoj prvotni namen zadrževanja sovjetskega ekspanzionizma in da bi nadaljnja širitev samo destabilizirala krhko ravnovesje moči v Evropi.

Trdil je, da bi se morale ZDA namesto tega osredotočiti na izgradnjo novih odnosov z Rusijo, ki bodo temeljili na sodelovanju in medsebojnem spoštovanju.

Kennanova stališča so mnogi zavrnili kot »zastarela.« A jasno je, da je imel prav. Ne samo to, Kennan je celo napovedal, kaj se bo zgodilo, ko bo prišlo do zaostritve z Rusijo, napovedal je, da bodo Američani za to obtožili Rusijo.

In kaj se nam dogaja? Točno to! Obtožujejo Rusijo! Preberite si samo zmazek zadevnega diplomata v sobotni prilogi dela in takoj vam bo jasno, da je imel Kennan - prav. In za njim še mnogi drugi, ki so trdili enako.

Sedaj pa naj bi kar verjeli, da je bil dolgo napovedan in logičen odziv Rusije – nekakšna »neizzvana agresija«? Za koga nas imajo? Za popolne bedake?

To seveda ni edina cvetka diplomata, ki je celo svetovalec predsednika vlade. Z vstopom Hrvaške v Schengen je Hrvaška menda priznala arbitražno razsodbo!

Glede na odziv Hrvaške na to odbito trditev ji verjetno verjameta le Vojko Volk in njegov varovanec Robert Golob...

Vojko Volk sicer ni ameriški diplomat, to je res. Toda vsi vemo, da so slovenski diplomati samo lakaji ameriških. Svoja navodila dobivajo iz Washingtona, preko relejne postaje v Bruslju in zato je Kennanova ocena še danes točna in aktualna tudi v primeru tega slovenskega izvajalca zgrešene ameriške politike.

Vendar pa nam naši diplomati ne povedo niti resnice, ampak nam sedaj, ko smo vsi skupaj pred še hujšo vojno in do grla v mednarodnem dreku nakladajo, prodajajo laži in ob tem še pričakujejo, da jim bomo ploskali.

In prav širitev zveze NATO, ki jo je Slovenija ves čas podpirala, je bila kriva za vojno v Gruziji in nato v Ukrajini, ne pa nekakšna Putinova želja po nadvladi.

Vprašajmo se - zakaj se je ruskemu voditelju ideja o napadu nenadoma utrnila leta 2022? Zakaj ne prej? Ali pozneje?

Prepričljivega odgovora na to diplomatski šarlatani seveda nimajo. Ker bi morali priznati, da so sami (so)krivi za vojno, ki so nam jo zakuhali, ker so Ukrajino in Gruzijo vztrajno vlekli v NATO.

Rusija je res napadla, a preventivno. Ta preventivni napad je bil v resnici samoobramben.

Posel diplomatov je, da poznajo zavarovalniška tveganja v mednarodni politiki. Ampak oni so se šli igrati na vse ali nič z našimi življenji.

In ko to pišem, na TV-ju razlagajo, kako so nam šli stroški sladkorja gor za 40 odstotkov, moke za 25 in tako naprej. Le zakaj?

Epidemija je mimo, vojna pa še traja. In ta vojna je kriva za naše propadanje.

Vendar pa nam naši diplomati ne povedo niti resnice, ampak nam sedaj, ko smo vsi skupaj pred še hujšo vojno in do grla v mednarodnem dreku nakladajo, prodajajo laži in ob tem še pričakujejo, da jim bomo ploskali in kupovali izvode trobila, v katerem objavljajo.

Hvala lepa. S tem resno podcenjujejo naše intelektualne kapacitete.

Seveda ob tem še mislijo, da so strašno pametni, svojo vzvišenost pa ti diplomatski nedonošenčki ne črpajo iz argumentov, pač pa iz moči ZDA, katere politiko nesuvereno izvajajo.

Glede na to, da gre za šolane ljudi, se sprašujem, ali so v resnici tako naivni, da jim niti šolanje ne pomaga, ali pa zelo dobro vedo, kaj je res, pa nam iz lastnega koristoljubja vztrajno prodajajo neresnice. Nagibam se k drugi možnosti.

Ampak pomislite samo, komu služijo ti tipi in kakšni hinavci so v resnici.

Namesto da bi zares delali za Slovenijo in EU, za svoje ljudi, v resnici te prodane duše s podpiranjem ameriške posredniške vojne v Ukrajini delajo za tujo, prekooceansko državo, ki je po drugi svetovni vojni predstavljala spoštovanja vrednih 50 odstotkov, danes pa le še bednih 15 odstotkov svetovnega gospodarstva.

Namesto da bi zares delali za Slovenijo in EU, za svoje ljudi, v resnici te prodane duše s podpiranjem ameriške posredniške vojne v Ukrajini delajo za tujo prekooceansko državo, ki je po drugi svetovni vojni predstavljala spoštovanja vrednih 50 odstotkov, danes pa le še bednih 15 odstotkov svetovnega gospodarstva.

Še malo, pa bodo takšni diplomatski politikanti delali za svetovne bankrotirance in nas še naprej prepričevali, da delajo za »ta glavne« na svetu in da so podporniki »na pravilih zasnovanega reda.«

Tistega reda, ki ga njihova zavarovalnica, imenovana NATO, neprestano krši in zaradi česar je bila že neštetokrat ujeta pri zavarovalniških goljufijah.

Kdor osebam s tako sesuto reputacijo še verjame na besedo, si je seveda sam kriv, če mu namesto trdne zavarovalne police mimogrede prodajo Ukrajino v vojaškem žaklju.

In zato: Dol z diplomatskimi mazači, svoboda narodu!

Zanima nas tudi vaše mnenje - Kontaktiraj avtorja

igor.mekina@insajder.com