REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Hrvaški »Elon Musk« predstavil električno raketo na kolesih: do sto kilometrov na uro v samo 1,85 sekunde

Hrvaški »Elon Musk« predstavil električno raketo na kolesih: do sto kilometrov na uro v samo 1,85 sekundeMate Rimac in njegovi avtomobili

Mate Rimac, 31-letni izumitelj in izdelovalec prestižnih, najhitrejših električnih avtomobilov na svetu znova dokazuje, da lahko svetovni uspeh dosežeš tudi v državi, ki sicer ni ravno v vrhu tehnološkega razvoja.

Pravkar je namreč predstavil svetu avto, ki lahko doseže hitrost 412 kilometrov na uro, ima skoraj 2000 »konjev« in 547 kilometrov dosega z enim polnjenjem.

To so opazili tudi pri britanskem Daily Mailu.

S pospeškom 1,85 sekunde do sto pa je za pol sekunde hitrejši od najhitrejše »Tesle.«

Njegov dirkalnik »Rimac C« ima namreč natančno 1914 »konjev«, ki jih ustvarja s pomočjo štirih motorjev s permanentnimi magneti.

S pospeškom 1,85 sekunde do sto pa je za pol sekunde hitrejši od najhitrejše »Tesle.«

Mate Rimac je pred tem izdeloval baterije za podjetja Aston Martin, Renault in Koenigsegg, svoje avtomobile pa skromno imenuje po – sebi.

Mate Rimac - avtomobili

Ob tem da so avtomobili hitri pa so opremljeni tudi z najnovejšimi čudesi tehnike, kot so na primer tehnika za prepoznavo obraza in sistemi za avtonomno vožnjo četrte generacije, ki omogočajo popolnoma avtonomno vožnjo avtomobila tudi v največjem prometu.

Heiko Mayer, projektni vodja pri nemškem Porscheju je Rimaca razglasil za »genija«, ki bo postal »legenda«.

Heiko Mayer, projektni vodja pri nemškem Porscheju je Rimaca razglasil za 'genija', ki bo postal 'legenda'.

Porsche pa je v podjetju Rimac ob leta 2018 kupljenih 10 odstotkih podjetja kupilo še dodatnih 5,5 odstotkov.

Rimac je svoj način dela opisal tudi za ZeroHedge: »To pomeni veliko optimizacije, poskusov, preizkušanje novih reči, eksperimentiranje, biti hiter, delati obrate – ideja, koncept, simulacija, podrobni prototipi in vse to znova in znova.«

Že leta 2016 je naredil svoj »Concept One«, ki je imel »samo« 1,224 konjev in ga je britanski preizkuševalec Richard Hammond uničil na švicarskih serpentinah.

Danes ima podjetje Rimac okoli 600 zaposlenih in je že »pošteno preraslo« svojo lastno tovarno.

Novo bodo zgradili na 54 hektarjih zemljišča, ob dvorcu iz 15. stoletja, ki se nahaja v bližini.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek