REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zelenski zavrnil Macronov predlog za premirje med olimpijskimi igrami

Zelenski zavrnil Macronov predlog za premirje med olimpijskimi igramiPrekinitev ognja med olimpijskimi igrami je neizvedljiva, je dejal ukrajinski predsednik. Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je idejo francoskega predsednika Emmanuela Macrona o olimpijskem premirju zavrnil kot »neizvedljivo«.

Pariz gosti poletne olimpijske igre, ki bodo potekale med 26. julijem in 11. avgustom.

Macron je med olimpijskimi igrami predlagal prekinitev ognja v vseh oboroženih spopadih na svetu, še posebej v spopadu med Ukrajino in Rusijo.

Francoski predsednik je idejo predstavil v torek, ko sta voditelja razpravljala o naslednji pošiljki francoskega orožja v Kijev.

V petkovem pogovoru z novinarji je Zelenski dejal, da je skeptičen do francoskega predloga: »Prekinitev ognja Rusom ne bi preprečila, da bi prenesli bližje vojaško opremo in nato nadaljevali ofenzivo.«

»To se mi zdi nevzdržna ideja,« je dodal Zelenski glede Macronovega predloga.

V zgodnjih fazah vojne je bilo več poskusov prekinitve spopadov med nekaterimi prazniki, kot je pravoslavna velika noč.

Moskva od takrat ni podala podobnih predlogov.

Kot je sredi aprila dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov: »Tako naš predsednik kot naši vojaški uradniki so poudarili, da kijevski režim običajno uporablja takšne zamisli in pobude za prerazvrščanje, ponovno oboroževanje in podobno«.

»Zaradi tega je težavno obravnavati takšne pobude,« je dodal Peskov.

Mimogrede, Generalna skupščina ZN tradicionalno sprejme resolucijo, s katero sprte strani poziva h globalnemu premirju med olimpijskimi igrami.

Ti predlogi nimajo mehanizmov za uresničitev, vpletene strani pa jih običajno ignorirajo.

Na tej točki bi imel Zelenski verjetno več razlogov kot Moskva, da sprejme premirje.

Ruske sile od prejšnjega petka hitro napredujejo v severni regiji Harkova.

State Department je to situacijo že označil kot »neverjetno grozljivo« za Kijev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek