REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zelenski priznal: »Za nas ne bo srečnega konca!« Kijev in Zahod frustrirana nad neuspehom ukrajinske ofenzive

Zelenski priznal: »Za nas ne bo srečnega konca!« Kijev in Zahod frustrirana nad neuspehom ukrajinske ofenziveSpopad v Ukrajini je pokazal pomen brezpilotnih letalnikov in virov, pa tudi slabosti zahodnega usposabljanja. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ljudje želijo videti rezultate takoj in to je razumljivo, vendar to ni hollywoodski film, kjer je vsega konec v uri in pol, je prejšnji konec tedna povedal ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Sama ideja, da bo Ukrajincem uspelo prebiti ruske vrste, je bila vedno bolj hollywoodska zgodba kot realnost, po treh mesecih neuspele ofenzive pa se Zelenski in njegova vlada pripravljata na izčrpavajočo vojno, piše Financial Times.

To je priznal celo predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

»Vsi si želimo uspeha in srečnega konca. Prvič, to ni film, ki traja uro in pol. Gre za protiofenzivo. To ni film s srečnim koncem. Izgubili smo veliko ljudi. Za nas ne bo srečnega konca. To si moramo priznati,« je dejal predsednik v pogovoru z Fareedom Zakario.

V resnici je mrtvih že okoli pol milijona ljudi, večinoma ukrajinskih vojakov.

»Vrhovni ukrajinski komik se moti. Srečen konec bo, a ne za lažno resnico Zelenskega,« je uporabnik (spodaj) komentiral na družbenem omrežju X.

Zahod medtem obžaluje, da Kijev ni uporabil svojih zalog orožja in najvišje politične podpore za kakršen koli prodor.

Nekateri ameriški uradniki so zasebno potarnali nad Ukrajinci, da niso uspeli obvladati tehnik sodobnega vojskovanja.

Ukrajinci pa nadutim Američanom sporočajo, da se sami še nikoli niso borili na bojišču, kot je ukrajinsko.

Ameriški general Mark Milley je za BBC dejal, da imajo ukrajinske sile le še štiri do šest tednov, da nadaljujejo z ofenzivo, preden se začne jesensko deževje.

To je razjezilo ukrajinske uradnike, ki poudarjajo, da je južna Ukrajina, kjer poteka glavna ofenziva, razmeroma suha in da so njene zime manj ostre kot v preostalem delu države.

»Nismo Afrika z deževno sezono,« se je jezil generalpolkovnik Kiril Budanov, vodja ukrajinske obrambne obveščevalne službe.

Vendar, piše Financial Times, je med ukrajinskimi uradniki vedno močnejše spoznanje, da bo konflikt trajal.

Glavno vprašanje je, ali bodo zahodni podporniki, ki so globoko segli v svoje zaloge orožja, dolgoročno zavezani podpori Kijeva.

Medtem pa so se Ukrajinci, ki so v prvih dneh ofenzive izgubili petino vsega, kar jim je dostavil NATO, znova usmerili v kampanjo izčrpavanja in napadov na oskrbovalne linije z orožjem dolgega dosega, češ da je taktika prilagojena razmeram na terenu.

To pa je v Natu povzročilo zaskrbljenost, da je v vrstah ukrajinskih sil znova prevladalo staro sovjetsko razmišljanje.

Pa tudi, da se bo Kijev zdaj še bolj zanašal na dobavo streliva in opreme z Zahoda, ki tudi zahodnim zaveznicam primanjkuje.

Smer vojne (levo): Premiki ukrajinskih in ruskih enot. Po zgodnjih nevzdržnih izgubah med svojim protinapadom se je Ukrajina vrnila h kampanji izčrpavanja... Ukrajinska vojska je med protiofenzivo, ki se je začela 4. junija za ceno preko 71.000 mrtvih in 7500 izgubljenih tankov, oklepnikov in vozil osvojila le rumeni del ozemlja (slika levo). Viri: Institute for the Study of War, AEI's Critical Threats Project, raziskava FT (Ukrajinske protiofenzive pred 1. majem 2023 niso prikazane!). Na sliki desno: Ukrajinski vojaki se poklonijo padlemu tovarišu. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Medtem ko Zahod sporoča, da bi se morala Ukrajina učiti iz svojih napak, Kijev navaja, da morajo zavezniki priznati svoje napake pri urjenju in opremljanju ukrajinskih sil, ter dodaja, da bodo morali zahodni zavezniki biti bolj sistematični pri oskrbi s topništvom, letali in usposabljanju.

Ukrajinski vojaki. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

»Če bi naredil, kar so me učili zahodni inštruktorji in vojska, bi bil mrtev,« je dejal ukrajinski vojak Suleman.

Dodal je, da se je pred tem uril pri ameriških, britanskih in poljskih vojakih, ki so mu dali »nekaj dobrih nasvetov«, nekaj pa tudi neuporabnih, celo »slabih«.

Jack Watling in Nick Reynolds, analitika na Royal United Services Institute (RUSI), pravita, da je ukrajinska protiofenziva pokazala, da Ukrajinci potrebujejo več kolektivnega usposabljanja – za pomoč pri načrtovanju na ravni brigade ter poveljnikom vodov in enot.

Postavlja se tudi vprašanje, kako Ukrajina sploh razporeja svoje bolj izkušene sile.

Nekateri ameriški uradniki so kritizirali Kijev, da »zapravlja« izkušene enote za jalovo obrambo Bahmuta, poljsko podjetje »Rohan Consulting« pa meni, da bi ukrajinska ofenziva lahko potekala bolje, če bi Kijev uporabil izkušene brigade, opremljene z orožjem zveze NATO, in ne na novo usposobljenih rekrutov.

Čeprav so Ukrajinci po besedah britanskega možganskega trusta ​​RUSI zdaj že vešči v baražnem ognju, se bo ta njihova »prednost« ohranila le, če bo Zahod razširil proizvodnjo streliva in zmanjšal raznolikost topniških sistemov, ki jih uporabljajo ukrajinske sile.

Po mnenju inštituta RUSI Kijev potrebuje tudi več opreme za razminiranje in oklepnih vozil za zaščito svoje pehote.

Navsezadnje vsi analitiki, s katerimi se je pogovarjal Financial Times, ugotavljajo, da se ruske sile hitro učijo od svojih sovražnikov in prilagajajo svoje taktike, bodisi z razpršitvijo oskrbovalnih linij, namestitvijo več brezpilotnih letal ali odbijanjem ukrajinskih napadov.

»Velika prednost Rusije v primerjavi s pred 18 meseci je, da zdaj spoštuje naše sile in razume našo resnično moč,« je dejal neimenovani ukrajinski uradnik.

»Glede fleksibilnosti smo še vedno v prednosti pred njimi. So precej togi, njihova komandna struktura pa je še vedno zelo vertikalna – kar pomeni, da potrebujejo več časa za prilagajanje spremembam,« trdi Budanov in opozarja: »A ne smemo jih podcenjevati; ne bi smeli misliti, da so neumni. Naredili so nekaj sprememb, na primer z množično uporabo dronov. Prilagajajo se, to je dejstvo.«

Boji tekom letošnjega poletja so razkrili vitalni pomen brezpilotnih letal za obe strani, tako za izvidovanje kot za napad. Spopad v Ukrajini se bistveno razlikuje od prejšnjih konfliktov, saj razpršenost brezpilotnih letal pomeni, da je bojišče »popolnoma vidno v realnem času obema stranema,« je poudaril Vadim Skibitski, namestnik vodje ukrajinske vojaške obveščevalne službe.

Za razliko od Rusije, ki ima zaloge brezpilotnikov in jih proizvaja, ukrajinske sile porabljajo zahodna brezpilotna letala z neverjetno hitrostjo in njihova proizvodnja ni na zadovoljivi ravni.

RUSI ocenjuje, da Ukrajina izgubi več kot 10.000 dronov na mesec.

Posledično se Kijev pri orožju dolgega dosega še naprej zanaša na svoje zaveznike. Režim Vladimirja Zelenska upa, da bo Washington kmalu pristal na pošiljanje raket ATACMS, katerih doseg je 300 kilometrov.

To bi lahko spodbudilo Nemčijo, da jim pošlje manevrirne rakete Taurus, saj Berlin pri pošiljanju orožja ponavadi čaka, da ZDA prve povlečejo potezo.

Naslednje leto naj bi prispela tudi letala F-16, ki bi lahko pomagala Ukrajincem pri obrambi, vendar jim ne bodo zagotovila premoči v zraku, pravijo analitiki.

Končno bo upravljanje z živo silo in viri odločilo o poteku spopada. »Naš velik problem je trajnost,« je dejal neimenovani ukrajinski uradnik. »To je vojna z viri.«

»Ukrajina in Rusija sta v težki tekmi, v kateri nobena stran nima odločilne prednosti. To bo dolga vojna in Ukrajina je zdaj v kaotičnem srednjem delu, ki se zgodi v vsakem večjem konfliktu,« pravi za FT visoki zahodni uradnik. »Vojske zelo redko prispevajo odločilne rezultate, zmagujejo v bitkah, to je res« dodaja uradnik. A v izčrpajočih konfliktih, kot je ta, »zmagujejo gospodarstva«, sklene.

Za razliko od ukrajinskega gospodarstva, ki živi od pomoči Zahoda, pa se je rusko gospodarstvo izkazalo za močno in zelo odporno na sankcije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek