REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zelenski pojamral: »Abramsi« nam sploh ne pomagajo

Zelenski pojamral: »Abramsi« nam sploh ne pomagajoZelenski je v Washingtonu politične voditelje v ZDA pozval, naj ne čakajo na izid novembrskih predsedniških volitev in sprejmejo odločne ukrepe za pomoč njegovi državi v vojni proti Rusiji. Vir: Posnetek zaslona, X

Tanki Abrams, ki jih je Ukrajina prejela od Združenih držav Amerike, ne morejo vplivati ​​na potek vojne, je priznal Vladimir Zelenski v govoru na Inštitutu Ronalda Reagana na predvečer vrha Nata.

»Nisem prepričan, da bi to število tankov lahko spremenilo razmere na bojišču,« je dejal.

Vladimir Zelenski je še poudaril, da dodatni sistemi zračne obrambe, ki so jih zavezniki obljubili Kijevu, »ne morejo biti dovolj«, pa tudi lovci F-16, ki naj bi v Ukrajino prispeli poleti.

»Novi sistemi Patriot bodo pomagali. Vendar niso dovolj.

Nikoli jih ni dovolj.

Seveda bo teh pet sistemov zelo pomagalo,« je dejal Zelenski.

Priznal je, da se ruska vojska hitro uči, osvaja nove tehnologije, uporablja nove brezpilotne letalnike in rakete.

ZDA so se strinjale, da pošljejo tanke »Abrams« v Ukrajino januarja 2023, po večmesečni kampanji, med katero je kijevski režim trdil, da so ta vozila ključnega pomena za preboj ruske obrambe.

Toda ameriški tanki so se na bojišču pojavili šele v začetku tega leta in niso igrali pomembne vloge. Od takrat je rusko obrambno ministrstvo večkrat poročalo o uničenju »Abramsov« na območju posebnih vojaških operacij..

In kmalu so zahodni mediji začeli pisati, da so ukrajinske oborožene sile prenehale uporabljati »Abramse« zaradi aktivnosti ruskih brezpilotnih letal, zaradi česar so bili preveč ranljivi.

Takrat so ukrajinske enote že izgubile pet od 31 tankov, ki so jih dobavile ZDA.

Zelenski je v Washingtonu politične voditelje v ZDA pozval, naj ne čakajo na izid novembrskih predsedniških volitev in sprejmejo odločne ukrepe za pomoč njegovi državi v vojni proti Rusiji.

»Vsi čakajo na november. Američani ga čakajo, prav tako Evropa, Bližnji vzhod, Pacifik, ves svet, in če sem iskren, tudi ruski predsednik Vladimir Putin čaka na november,« je dejal Zelenski.

Dodal je, da je čas, da se pride iz sence in se trdno odloči, da se ukrepa in ne čaka na november ali kateri drug mesec.

Zelenski je še dejal, da ne more napovedati, kaj bi Donald Trump naredil, če bi znova postal ameriški predsednik.

Dodal je, da upa, da Trump ne bo zapustil Nata in da bo Amerika še naprej podpirala Ukrajino.

»Ne poznam ga prav dobro,« je dejal Zelenski in dodal, da je imel z njim »dobra srečanja«, vendar je bilo to pred vojno leta 2022 v Ukrajini.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek