REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zelenski: »To je pekel! Ne da se opisati! Ne moremo zlomiti premoči ruske vojske v človeški sili in topništvu!«

Zelenski: »To je pekel! Ne da se opisati! Ne moremo zlomiti premoči ruske vojske v človeški sili in topništvu!«Odhajajoči britanski premier je Zelenskemu prek Skypa dodelil Churchill Prize for Leadership. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v predsedniškem nagovoru v torek na dramatičen način spregovoril o porazih, ki jih trpi njegova vojska in priznal, da kljub zahodni pomoči - izgublja vojno.

Zelenski je dobesedno dejal: »Ne moremo zlomiti premoči ruske vojske v človeški sili in topništvu. To se zelo čuti v Peskiju, Avdejevki in drugod. Tam zunaj je dobesedno pravi pekel. Besede tega ne morejo opisati.«

Toda v resnici ruska vojska nima nikakršne premoči v človeški sili, vojskuje se s svojo mirnodobno profesionalno vojsko, le doneški državi DLR in LLR imata v svojih vrstah nabornike, saj sta ti dve osamosvojeni republiki opravili mobilizacijo.

Izjava Zelenskega o topniški premoči pa je seveda točna, čeprav je tudi Ukrajina podedovala precejšen del sovjetskega arzenala konvencionalnega orožja, ki je večinoma razprodan ali pa je v slabem stanju.

Ukrajina tudi nima delujočih tovarn težkega streliva.

Komentatorji opozarjajo, da je Zelenski že po začetku vojne želel pristati na kompromis z Rusijo, a sta mu to preprečile Velika Britanija in Združene države Amerike.

To klavrno dejstvo je razkril Aleksej Kovalev, nekdanji poslanec stranke Zelenskega.

Čeprav zahodne države še naprej vztrajajo – v nasprotju z vsemi dejstvi –, da se vojna v Ukrajini odvija dobro za Kijev, je vse več znakov, da se enotnost Zahoda – krha.

Vse več opazovalcev priznava, da embargo proti Rusiji, ki so ga uvedle ZDA in njihovi zavezniki, ne zatira ruskega gospodarstva, kot je bilo prvotno načrtovano, temveč njihovo lastno.

»Zahodne sankcije proti Rusiji so najbolj slabo premišljena in kontraproduktivna politika v novejši mednarodni zgodovini. Vojaška pomoč Ukrajini je upravičena, vendar je gospodarska vojna neučinkovita proti režimu v Moskvi in ​​uničujoča za njene avtorje.«

»Zahodne sankcije proti Rusiji so najbolj slabo premišljena in kontraproduktivna politika v novejši mednarodni zgodovini. Vojaška pomoč Ukrajini je upravičena, vendar je gospodarska vojna neučinkovita proti režimu v Moskvi in ​​uničujoča za njene avtorje. Svetovne cene energije strmo naraščajo, inflacija strmo narašča, dobavne verige so kaotične in milijoni so lačni zaradi pomanjkanja plina, žita in gnojil,« ocenjuje Simon Jenkins v svoji zadnji kolumni v Guardianu.

»Kritizirati zahodne sankcije je skoraj anatema. Obrambni analitiki so nemi glede te teme. Strateški analitični centri molčijo. Domnevna britanska voditelja, Liz Truss in Rishi Sunak, tekmujeta v bojeviti retoriki in obljubljata vse strožje sankcije. Če kdo le namigne na dvome glede te teme, je takoj označen za 'putinista', ki da je menda 'proti Ukrajini.' Sankcije so bojni krik zahodne križarske vojne,« opozarja Jenkins.

Medtem na ukrajinske položaje pada tudi po 6500 projektilov na eno samo vas, o čemer poročajo ukrajinski viri...

V senci vojne pa se nadaljujejo slabe ocene glede delovanja zahodnih sankcij...

»Rusija zmaguje v gospodarski vojni,« je nedavno izjavil Guardianov urednik ekonomije Larry Elliott.

»Minilo je že tri mesece, odkar je Zahod začel svojo gospodarsko vojno proti Rusiji in ne gre po načrtih. Nasprotno, stvari gredo zelo slabo,« je opozoril že pred dvema mesecama.

Elliott pravzaprav trdi, da je odločitev ZDA o pošiljanju raketnih lansirnikov v Ukrajino dokaz, da sankcije ne delujejo: »Upamo, da bo sodobna vojaška tehnologija iz ZDA dosegla tisto, česar prepovedi oskrbe z energijo in zaseg ruskega premoženja do zdaj ni uspelo -, da prisili [ruskega predsednika Vladimirja] Putina, da umakne svoje enote.«

Toda predsednik Ruske federacije Vladimir Putin ni umaknil svojih enot.

Prav nasportno, kot kažejo sporočila iz video posnetkov spodaj.

V javnosti pa še zmeraj odmeva neprimerno slikanje in postavljanje ukrajinskega predsednika s soprogo za revijo Vogue, medtem ko prebivalci Ukrajine trpijo v vojni.

Že pred tem je v eseju z dne 30. maja kolumnist Guardiana Simon Jenkins prav tako poudaril, da embargo zahodnih držav ni uspel prisiliti Rusije k umiku, vendar je vztrajal, da bi morala Evropska unija namesto tega »ostati pri pomoči ukrajinskim vojnim prizadevanjem,« hkrati pa umakniti sankcije, ker so »samouničujoče in nesmiselno krute.«

Kot poudarja Jenkins, so sankcije dejansko dvignile ceno ruskega izvoza, kot sta nafta in žito – tako so Moskvo obogatile, namesto da bi obubožale, medtem ko Evropejcem primanjkuje plina, Afričanom pa hrane.

Te resničnosti ni mogel prezreti niti Telegraphov urednik obrambe Con Coughlin, ki je neprestano, iz tedna v teden - prerokoval ruski poraz. Zdaj pravi, da bi Moskva lahko dosegla »šokanten triumf« - čeprav še vedno trdi, da Kijev potrebuje »še več orožja.«

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump pa je ob vsem tem pojasnil, kaj bi naredil on na mestu Zelenskega: priznal bi Krim za rusko ozemlje in se odrekel pridruževanju zvezi NATO.

In potem bi imel državo, je sklenil Trump.

New York Times pa je objavil komentar Christopherja Caldwella, v katerem kritizira administracijo Joeja Bidna, ker je »zaprla pogajalske poti in si prizadevala za zaostrovanje vojne« s pošiljanjem vedno več orožja v Kijev.

»ZDA poskušajo ohraniti fikcijo, da oboroževanje zaveznikov ni isto kot sodelovanje v boju,« je zapisal Caldwell in poudaril, da to razlikovanje v informacijski dobi postaja »vse bolj umetno.«

Dan pozneje je vodja ameriškega kibernetskega poveljstva priznal, da je v imenu Ukrajine - izvajal ofenzivne operacije proti Rusiji.

V Nemčiji so medtem znova odprli vprašanje koruptivnosti Zelenskega v reviji Welt.

Analitiki ocenjujejo, da so mediji v Nemčiji že začeli z dekonstrukcijo lika in dela razvpitega ukrajinskega predsednika.

In ne le v Nemčji.

Tudi v Veliki Britaniji in ZDA.

Uredništvo New York Timesa je zapisalo, da odločilna ukrajinska zmaga nad Rusijo »ni realen cilj« in da bi moral ameriški predsednik Joe Biden Zelenskemu povedati, da obstaja meja, do katere bodo ZDA šle.

Pozornost Zahoda in ZDA se zdaj očitno obrača k novi - tajvanski krizi.

Sky pa nekoliko zapoznelo razkriva povezave Zelenskega z nacističnim bataljonom Azov...

Kako predvidljivo - ukrajinska vojna počasi drsi med novice, ki niso več na naslovnicah medijev.

Še več, zdi se, da so ZDA tako Zelenskega kot Evropo, ki so ji narekovale trde sankcije proti Rusiji - sedaj vrgle pod avtobus.

Vsaj tako sledi iz pisanja New York Timesa.

»Nujno je, da odločitve ukrajinske vlade temeljijo na realni oceni njenih sredstev in koliko več uničenja lahko Ukrajina preživi,« so zapisali.

V nadaljevalnih člankih pa so opisali še kampanjo terorja in likvidacij, ki jih vodi režim Zelenskega proti političnim nasprotnikom.

Medtem pa so Zelenskemu v Londonu podelili še eno nagrado - tokrat Churchillovo...

Škotski mediji pa so spomnili tudi na ostre besede Zelenskega o tem, kako smešni, predebeli so Američani in kako se mu gabijo - kar je govoril takrat, ko je nabiral volilne glasove v Ukrajini.

Sedaj pa se v Washingtonu tega radi spominjajo tisti, ki nasprotujejo vedno novim pošiljkam denarja za Ukrajino.

Tako se je na Škotskem začela razgradnja mita o Zelenskemu.

In še marsikje drugje po svetu.

Le v Sloveniji velja za nespornega junaka, njegovim lakajem v Kijevu pa se rada klanja tudi slovenska zunanja ministrica.

Kritike Zelenskega v svetu in njegovo nenadno priznanje poraza so seveda na mestu.

Le da so se komentatorji in ukrajinski predsednik vsega tega domislili šele več kot pet mesecev prepozno...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek