REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZDA »tiho nadaljujejo« s programom bioloških laboratorijev v Ukrajini, Ukrajinci pripravljajo provokacijo s kemičnim

ZDA »tiho nadaljujejo« s programom bioloških laboratorijev v Ukrajini, Ukrajinci pripravljajo provokacijo s kemičnimSo ob mejah Rusije razvijali biološko orožje? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

ZDA so tiho obnovile svoj kontroverzni program bioloških laboratorijev v Ukrajini in se osredotočajo na gradnjo skrivnih novih objektov ter usposabljanje osebja, je zatrdilo rusko obrambno ministrstvo.

Poveljnik ruskih sil za jedrsko, biološko in kemično obrambo, generalpodpolkovnik Igor Kirillov, je med petkovim brifingom za medije predstavil novo zbirko dokumentov o domnevnih bioloških programih v Ukrajini, ki jih financira Washington.

Kirillov je citiral protokol s sestanka z dne 20. oktobra 2022, ki so se ga udeležili predstavniki ameriške obrambne agencije za zmanjšanje grožnje (DTRA) in več ukrajinskih uradnikov, pa tudi osebe iz inženirske družbe Jacobs/CH2M.

Srečanje naj bi se osredotočalo na obnovitev bioloških raziskav v Ukrajini, ki so bile »zaustavljene« zaradi konflikta med Moskvo in Kijevom.

Srečanje naj bi se osredotočalo na obnovitev bioloških raziskav v Ukrajini, ki so bile »zaustavljene« zaradi konflikta med Moskvo in Kijevom.

»Zdaj se je projekt nadaljeval s poudarkom na obnovitvi zakonodajne podpore, reviziji urnika usposabljanja ter zaključku in nadaljevanju gradbenih del,« je zapisano v protokolu v ukrajinskem jeziku, ki citira Davida Smitha iz Jacobs/CH2M.

Program je bil prej znan kot projekt »Skupnih bioloških raziskav«, vendar so ga preimenovali v »Raziskave biološkega nadzora«, je navedeno v dokumentu.

V dokumentu se navaja tudi zaskrbljenost zaradi domnevne »ruske dezinformacijske kampanje« o tem vprašanju.

Nemški vojaki z RBK zaščito
Vir: Posnetek zaslona, Telegram

ZDA so se vključile v prizadevanja za nadzor škode, da bi preprečile morebitno uhajanje informacij ukrajinskih strokovnjakov o resnični naravi bioloških raziskovalnih programov, je zatrdil Kirillov.

»Mnogi osumljenci so se skrivali pred odgovornostjo zaradi sodelovanja v vojaških bioloških projektih in so zapustili ozemlje Ukrajine. Da bi preprečili morebitno uhajanje informacij o nezakonitih dejavnostih Pentagona, ameriška administracija sprejema nujne ukrepe za njihovo iskanje in vrnitev,« je zatrdil poveljnik.

Ameriški »nadzor škode« se je začel kmalu po izbruhu spopadov v Ukrajini februarja 2022.

Ruska vojska je predstavila osnutek memoranduma z naslovom »Zmanjšanje grožnje širjenja ukrajinskega strokovnega znanja nasprotnikom ZDA«, ki ga je napisala Laura Denlinger, višja svetovalka za boj proti širjenju orožja pri zunanjem ministrstvu ZDA.

ZDA so se vključile v prizadevanja za nadzor škode, da bi preprečile morebitno uhajanje informacij ukrajinskih strokovnjakov o resnični naravi bioloških raziskovalnih programov, je zatrdil Kirillov.

»Ruska invazija na Ukrajino je povzročila ... izseljevanje zelo sposobnih tehničnih strokovnjakov iz ukrajinskih obratov, ki proizvajajo komponente raket in napredno konvencionalno orožje (ACW), kot tudi tistih s strokovnim znanjem, ki bi ga lahko drugi preusmerili in izkoristili za kemično, biološko, radiološko ali jedrsko (CBRN) orožje,« piše v memorandumu z dne 11. marca 2022.

Moskva je obtožbe o razširjeni mreži tajnih bioloških laboratorijev v Ukrajini, ki jih financirajo ZDA, sprožila že na začetku konflikta in od takrat pogosto objavlja kopico dokumentov o tej zadevi.

Rusija je vprašanje bioloških laboratorijev predložila v razpravo v okviru OZN oktobra lani in zahtevala mednarodno preiskavo.

Predlog pa je Varnostni svet OZN zavrnil, ker so Združene države Amerike, Velika Britanija in Francija glasovale proti.

Rusko ministrstvo za obrambo pa istočasno opozarja tudi pred provokacijo s kemičnim orožjem v Ukrajini.

Kemično v Ukrajini
Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Kijev namreč pripravlja obsežno informacijsko kampanjo za diskreditacijo Rusije v mednarodnem prostoru.

Posebne službe Ukrajine so dobile navodila za objavo lažnih radijskih posnetkov domnevnih razprav ruske vojske o pripravah na uporabo »kemičnega orožja«.

Ta naj bi se zgodila z naslednjimi elementi:

◾️ Posebne službe Ukrajine so dobile navodila za objavo lažnih radijskih posnetkov domnevnih razprav ruske vojske o pripravah na uporabo »kemičnega orožja«;

◾️ Kijevski režim pripravlja provokacijo v regiji Sumi, ki bi fingirala uporabo artilerijskega streliva s strupenimi snovmi s strani oboroženih sil Ruske federacije;

◾️ Po načrtu Kijeva bo provokacija omogočila začetek kampanje v zahodnih medijih za diskreditacijo Ruske federacije, da bi poskušali sprožiti sejo Varnostnega sveta OZN;

◾️ V Sumsko regijo so bile dostavljene strupene snovi, da bi zahodni strokovnjaki lahko zabeležili uporabo »kemičnega orožja« s strani ruskih oboroženih sil.

Medtem pa se je na spletu pojavilo veliko posnetkov uporabe kemičnega orožja proti ruskim silam s strani ukrajinskih enot.

Vendar zahodne države in organizacije kot so OPCW, ki bi morale skrbeti za preprečevanje širjenja kemičnega orožja - molčijo, namesto da bi zahtevale preiskavo.

O tem, da naj bi ruske enote pripravljale kemične napade sedaj piše že Ukrajinska pravda, megafon kijevskega režima, kar bi lahko bil resen indic, da se lažni napadi, ki bi jih Zahod pripisal Rusiji - res pripravljajo.

Pri tem je potrebno vedeti, da je po porazu v Bahmutu, ki je praktično že v rokah oboroženih sil Rusije, ukrajinskemu režimu potrebno preusmerjanje pozornosti tako domače kot svetovne javnosti.

To dokazuje, da ukrajinska vojska te sposobnosti vsekakor ima.

»Ukrajina zdaj uporablja brezpilotna letala Starlink za metanje kemičnih plinskih granat na ruske vojake.

Vladimir Zelenski zlorablja velikodušnost Elona Muska, ki je ponudil brezplačno satelitsko internetno povezljivost za civilno uporabo, ne pa kot komponento brezpilotnih letal za napade s kemičnim orožjem in vojne zločine,« je nedavno opozoril znani novozelandski poslovnež nemškega porekla Kim Dotcom.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek