REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZDA izvedle nadzorni eksperiment o stanju jedrskih bojnih glav

ZDA izvedle nadzorni eksperiment o stanju jedrskih bojnih glavAmeriška nacionalna uprava za jedrsko varnost pravi, da 34. test te vrste ne krši moratorija na jedrske poskuse. Vir: Posnetek zaslona, X

Državna uprava za jedrsko varnost (NNSA) ameriškega ministrstva za energijo je 14. maja izvedla poskus spremljanja stanja jedrskih konic v glavnem podzemnem laboratoriju za t. i. »subkritično eksperimentiranje« (PULSE), ki se nahaja v Nevadi.

V uradni izjavi se NNSA opira na podkritične poskuse za zbiranje dragocenih informacij o varnosti, zaščiti, zanesljivosti in učinkovitosti ameriških jedrskih bojnih glav, brez uporabe testiranja jedrskega eksploziva.

»Rezultati tega eksperimenta bodo uporabljeni za izboljšanje naših zmogljivosti modeliranja in simulacije v okviru znanstveno utemeljenega programa upravljanja zalog, ki ga NNSA izvaja že več kot 30 let,« je zapisano v izjavi.

NNSA navaja, da 34. tovrstni poskus ne krši moratorija na jedrske poskuse in da so izpolnjeni kriteriji pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov.

»Načrtujemo, da bomo povečali pogostost subkritičnih eksperimentov, da bi zbrali pomembne podatke o materialih, ki se uporabljajo v jedrskem orožju, brez tehnične potrebe po vrnitvi k izvajanju jedrskih poskusnih eksplozij v podzemnih objektih,« je zapisano v izjavi.

Dobljeni podatki bodo uporabljeni za izboljšanje simulacijskega modela, ki se uporablja za preverjanje varnosti, zanesljivosti in učinkovitosti jedrskega arzenala ZDA.

Ta, tako kot prejšnjih 33 tovrstnih poskusov v ZDA, je bil v skladu s standardom Pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov, poudarja NNSA.

Podkritična eksplozija pomeni detonacijo eksploziva okoli radioaktivnega materiala, vendar tako, da kritična masa cepljivega materiala, ki je potrebna za povzročitev verižne jedrske reakcije, ni dosežena.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek