REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZDA: Izrael na območju Gaze ne izvaja genocida, možnosti za popolno zmago nad Hamasom pa so nikakršne

ZDA: Izrael na območju Gaze ne izvaja genocida, možnosti za popolno zmago nad Hamasom pa so nikakršneIzrael lahko in mora narediti več, da zagotovi zaščito nedolžnih civilistov, je dejal svetovalec za nacionalno varnost v administraciji predsednika ZDA Josepha Bidna. Vir: Posnetek zaslona, X

Administracija ameriškega predsednika Josepha Bidna uboja več kot 35.000 Palestincev v izraelski vojaški operaciji na območju Gaze ne obravnava kot genocid, je dejal ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan.

»Verjamemo, da lahko in mora Izrael storiti več, da zagotovi zaščito in blaginjo nedolžnih civilistov.

Ne verjamemo, da je to, kar se dogaja v Gazi, genocid.

To tezo odločno in uradno zavračamo je dejal Sullivan v pogovoru za novinarji v Beli hiši.

Izjavil je, da si ZDA želijo, da bi bil Hamas poražen, da so Palestinci ujeti sredi vojne »v peklu« in da bi bila večja izraelska vojaška operacija v Rafi napaka.

Sullivan je ocenil, da se Izrael v svoji vojni proti Hamasu sooča z »nenavadnim bremenom, celo brez primere«, saj militantna skupina po njegovih besedah ​​uporablja »bolnišnice, šole in druge civilne objekte v vojaške namene«.

Ta dejstva pa po njegovih besedah ​​»ne zmanjšujejo odgovornosti Izraela, da stori vse, kar je v njegovi moči, da zaščiti nedolžne civiliste«.

Bidnov svetovalec za nacionalno varnost je dodal, da si ZDA močno prizadevajo za dogovor o prekinitvi ognja in izpustitvi talcev, a ne more napovedati, ali in kdaj bo dogovor dosežen.

ZDA tudi ne verjamejo, da lahko Izrael odločilno zmaga nad Hamasom v Gazi.

»Menim, da se v nekaterih pogledih ne strinjamo, kaj je teorija zmage. Včasih, ko pozorno poslušamo izraelske voditelje, so večinoma govorili o ideji o nekakšni celoviti zmagi na bojišču, popolni zmagi,« je dejal namestnik državnega sekretarja Kurt Campbell na mladinskem vrhu NATO pakta v Miamiju in dodal, da Bidnova administracija »ne verjame, da je to zelo verjetno ali mogoče.«

Campbell je priznal »nesporne napetosti« med Washingtonom in Zahodnim Jeruzalemom zaradi potekajočega izraelskega napada na Rafo, kamor so se begunci iz preostale palestinske enklave umaknili v skladu s predhodnimi navodili izraelske vojske o evakuaciji.

Biden meni, da bo operacija vodila v povečanje števila civilnih žrtev in še večjega števila beguncev, je poudaril Campbell in dejal, da je bil ameriški »predsednik jasen, da mu to sploh ni všeč«.

Biden, ki se letos poteguje za drugi mandat v Beli hiši, se sooča z ostrimi kritikami lastnih privržencev zaradi podpore Izraelu in vlade desnih skrajnežev Benjamina Netanjahuja, ki vse bolj izgublja ugled na mednarodnem prizorišču.

Washington je priznal, da obstajajo »utemeljeni« sumi, da so izraelske obrambne sile (IDF) morda kršile mednarodno humanitarno pravo z uporabo ameriškega orožja.

Vendar novo poročilo ameriškega zunanjega ministrstva ni navedlo konkretnih primerov kršitev.

Državni sekretar Antony Blinken je medtem sicer priznal, da Izrael ni predstavil nobenega »verodostojnega načrta« za zaščito civilistov v Rafi.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je prejšnji teden potrdil, da je odločitev ameriškega predsednika Josepha Bidna o prekinitvi dostave streliva Tel Avivu posledica načrtov Izraela za začetek ofenzive na mesto Rafa na jugu Gaze, ne da bi pred tem izvedel ukrepe za zaščito civilistov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek