REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zavod Krog v Libanonu in Jordaniji usposablja in izobražuje begunce

Zavod Krog v Libanonu in Jordaniji usposablja in izobražuje begunce

Zavod Krog je na Bližnjem vzhodu v okviru projektov, financiranih s strani ministrstva za zunanje zadeve, začel vrsto novih aktivnosti. V Libanonu se je zaključilo poklicno usposabljanje za mlade begunke na področju kozmetike in frizerstva, v Jordaniji pa se je končal drugi krog devetmesečnih izobraževanj za 90 otrok, so sporočili iz zavoda.

V Libanonu se je v okviru projekta z naslovom Ekonomsko in psihosocialno opolnomočenje begunk v begunskem taborišču Ein al Hilveh po zaključku šestmesečnega usposabljanja s področja predšolske vzgoje za 20 deklet in zaposlitve večine v okoliških vrtcih zaključilo tudi drugo šestmesečno usposabljanje za 20 deklet, in sicer na področju frizerstva in kozmetike.

Mlade kozmetičarke in frizerke se trenutno udeležujejo prakse, po kateri se bodo zaposlile v okoliških salonih. V naslednjih tednih se bo začelo še tretje poklicno usposabljanje, ki se ga bo udeležilo 20 deklet.

Zavod Krog poleg tega v sodelovanju s partnersko organizacijo Naba'a v tem begunskem taborišču izvaja tudi različne aktivnosti psihosocialne pomoči, ki se jih je od začetka projekta januarja 2017 udeležilo več kot 800 žensk in deklet. Zavod izvaja tudi delavnice o reproduktivnem zdravju in nudi ginekološko pomoč, ki jo mesečno izkoristi okoli 50 oseb.

Begunsko taborišče Ein al Hilveh in okoliška območja so sicer zaradi goste naseljenosti in različnih političnih frakcij eno najbolj nemirnih območij v Libanonu. Tu živi poleg palestinskih tudi veliko sirskih beguncev in revnejših Libanoncev. Ženske so tu večkrat žrtve različnih vrst nasilja, zaradi česar je nudenje psihosocialne pomoči nujno.

Novembra se bo začel nov krog izobraževanj za novih 90 otrok, ki naj bi se po devetih mesecih ponovno vključili v reden šolski pouk ali druge primerne izobraževalne programe.

V Jordaniji se je medtem v okviru projekta z naslovom Z opolnomočenjem mater in otrok do boljše prihodnosti sirskih družin v Jordaniji zaključil drugi krog devetmesečnega izobraževanja za sirske in revnejše jordanske otroke, ki so se septembra in oktobra znova vključili v redno šolanje ali poklicna usposabljanja v okviru drugih organizacij.

Novembra se bo začel nov krog izobraževanj za novih 90 otrok, ki naj bi se po devetih mesecih ponovno vključili v reden šolski pouk ali druge primerne izobraževalne programe. Njihove matere in druge ženske iz lokalne skupnosti se medtem udeležujejo poklicnih usposabljanj. 20 žensk se udeležuje nadaljevalne stopnje šivanja in malega podjetništva, 20 pa usposabljanja na področju kuhanja.

V Jordaniji je po podatkih Svetovne banke že leta 2014 pod mejo revščine živelo skoraj 90 odstotkov sirskih beguncev, več kot 100.000 od 320.000 registriranih sirskih otrok pa po podatkih Sklada ZN za otroke (Unicef) ne obiskuje šol. Tudi lokalno prebivalstvo se vedno težje preživlja, številni jordanski otroci ostajajo zunaj šol, so še sporočili iz Zavoda Krog, mednarodne nevladne neprofitne organizacija, ki deluje na področju človekovih pravic in humanitarnega dela ter razvojnega sodelovanja, s sedežem v Ljubljani.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek