REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zatišje pred viharjem: Izrael določil datum za začetek pokola v Rafi, pripravlja se »velika zaostritev«

Zatišje pred viharjem: Izrael določil datum za začetek pokola v Rafi, pripravlja se »velika zaostritev«Netanjahu se pri ubijanju Palestincev zanaša tudi na umetno inteligenco. Vir: X, posnetek zaslona

Umor sedmih humanitarnih delavcev z Zahoda v Gazi s strani izraelske vojske ter skoraj hkratni napad Izraela na iranski konzulat v Damasku – kar predstavlja najhujšo možno kršitev diplomatske imunitete in se v mednarodni praksi enači z napadom na suvereno ozemlje države – je do te mere povečal pritisk na vlado Benjamina Netanjahuja, da so se za nekaj trenutkov zdeli realni tudi poskusi doseganja premirja.

Izrael je medtem iz Gaze umaknil vse enote razen ene divizije.

V svetovne medije so pricurljale informacije, da je Teheran pristal na to, da ne bo odgovoril na hud napad s povratnim napadom na izraelske cilje, če bo doseženo premirje v Gazi.

To od Izraela vse glasneje zahtevajo tudi v ZDA, kjer izraelski lobi sicer ime zelo velik vpliv na Kongres in ameriško vlado Joeja Bidna, nima pa več podpore ameriške javnosti.

Mnogi analitiki so tak razvoj v smeri premirja ocenili kot verjeten.

A potem se je izraelski predsednik vlade znašel pod pritiskom skrajno desničarskih koalicijskih partnerjev, ki so zahtevali, da se operacija v Rafi, kjer se nahaja še 1,4 milijona Palestincev – nadaljuje.

Izraelski predsednik si res zasluži priznanje za svojo izjemno neomajnost, s katero se je pripravljen norčevati iz vsega sveta in neprestano ubijati nedolžne ljudi. Vir: Posnetek zaslona, X

Če ne, so Netanjahuju zagrozili s padcem vlade.

In tako je Benjamin Netanjahu napovedal naslednji velik masaker Palestincev.

Izraelski predsednik si res zasluži priznanje za svojo izjemno neomajnost, s katero se je pripravljen norčevati iz vsega sveta in neprestano ubijati nedolžne ljudi.

Na neki točki bo prišlo do povratne reakcije in Izraelci bodo zaradi tega kaznovani, vendar ga to sploh ne skrbi.

The New York Post medtem poroča: »Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v ponedeljek potrdil, da namerava nadaljevati dolgo pričakovano in kontroverzno vojaško operacijo v mestu Rafa na območju Gaze - saj naj bi Hamas trdil, da je manj kot 40 žensk, starejših in bolnih talcev, za katere lahko odgovarja.

Izraelski predsednik si res zasluži priznanje za svojo izjemno neomajnost, s katero se je pripravljen norčevati iz vsega sveta in neprestano ubijati nedolžne ljudi.

V videosporočilu, objavljenem na omrežju X, je Netanjahu –, ki je deležen vse večjih kritik doma zaradi svojega ravnanja v šestmesečni vojni proti teroristični skupini – povedal Izraelcem, da je za 'popolno zmago' nad džihadisti 'potreben vstop v Rafo in uničenje tamkajšnjih terorističnih bataljonov.'

'Zgodilo se bo, datum je določen, je dodal 74-letnik, ne da bi navedel dodatne podrobnosti.«

Medtem so pogovori o premirju, ki so vključevali izraelske predstavnike in predstavnike Hamasa v Kairu še naprej potekali, potem ko je direktor Cie Bill Burns konec tedna predlagal, da Hamas predloži seznam 40 izraelskih talcev, ki so živi in jih je mogoče izpustiti iz humanitarnih razlogov - kar pomeni ženske, vojakinje izraelskih obrambnih sil, moške, starejše od 50 let, in tiste z resnimi zdravstvenimi težavami - v zameno za šesttedensko prekinitev ognja, poroča Axios.

V ponedeljek pa je izraelski Kanal 12 poročal, da se je Hamas poskušal pogajati o izpustitvi manjšega števila talcev, ker »ni mogel izpustiti 40« ugrabljenih oseb, ki bi ustrezale prvotni zahtevi izraelskih pogajalcev.

Nato pa je prišla vest, da so pogajanja propadla, Iran pa je pričel po državi premikati svoje protiletalske sisteme. To napoveduje večjo zaostritev.

Pri Naked Capitalism Yves Smith ocenjuje, da so bile ocene o premirju prezgodnje.

»IMHO, to je preuranjen klic. Izrael je doslej naredil le pomirjujoče poteze... Hkrati krepi napade na Rafo, čemur je Bidnova administracija hrupno nasprotovala… Nekdo z zelo močnimi diplomatskimi stiki je opisal posebno, veliko stopnjevanje, ki ga je pripravljen narediti Izrael. Napad na iransko veleposlaništvo bo videti kot šala v smislu učinkov naslednjega... Težko bi si bilo zamisliti, da regija ne bo končala v velikem požaru, če ima prav.«

Ta napoved je prav zlovešča.

Povsem mogoče je, da Izrael pripravlja neposreden napad na Iran, morda na njihove jedrske instalacije ali neko podobno »veliko eskalacijo.«

Ameriški analitik Scott Ritter je prepričan, da bodo izraelske sile vdrle v Libanon in da bo to njihova usodna napaka.

Pogajanja so propadla, Iran pa je pričel po državi premikati svoje protiletalske sisteme. To napoveduje večjo zaostritev.

Toda Brian Berletic (tvit zgoraj) opozarja, da korporacija Brookings, ki svetuje tudi ameriški vladi, v več dokumentih opisuje razne postopke, kako zvabiti Iran v past in ga nato napasti.

ZDA in Izraelu preigravajo te scenarije že najmanj od leta 2009, tako da razširitev vojne na Bližnjem vzhodu ne bi bilo nobeno presenečenje.

Sicer pa gre ukrajinski vojski že tako slabo, da bo potrebno to vojno iz ameriškega zornega kota verjetno čim prej prepustiti pozabi in jo prekriti z neko drugo, še večjo.

Iran in Libanon sta zato pripravni tarči.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek