REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zarota: Trumpova administracija z venezuelskimi častniki razpravljala o vojaškem udaru

Zarota: Trumpova administracija z venezuelskimi častniki razpravljala o vojaškem udaru

Predstavniki administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa so se na skrivaj sestali s častniki venezuelske vojske, s katerimi so razpravljali o odstavitvi venezuelskega predsednika Nicolasa Madura, vendar so se na koncu odločili, da jim pri tem ne bodo pomagali, je v soboto poročal ameriški časnik New York Times.

Trump je zelo kritičen do levičarskega režima venezuelskega predsednika Madura, ki je v veliki meri odgovoren za hudo gospodarsko in humanitarno krizo, v kateri se je znašla nekoč najbogatejša južnoameriška država.

Tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost je v odzivu na poročanje omenjenega časnika odgovoril, da se ZDA še naprej zavzemajo za mirno in urejeno vrnitev demokracije v Venezueli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ameriška vlada vsak dan posluša zaskrbljene Venezuelce iz vseh družbenih slojev. Njihov cilj je enak: ponovna izgradnja demokracije v njihovi domovini," je dejal Garrett Marquis.

New York Times, ki se sklicuje na neimenovane ameriške predstavnike in nekdanjega venezuelskega vojaškega poveljnika, ki so sodelovali v tajnih pogovorih, je poročal, da so načrti za vojaški udar zastali.

Venezuelski zunanji minister Jorge Arreaza je na Twitterju obsodil 'ameriške načrte za posredovanje in podporo vojaški zaroti v Venezueli'

Venezuelski zunanji minister Jorge Arreaza je na Twitterju obsodil "ameriške načrte za posredovanje in podporo vojaški zaroti v Venezueli". "Prav tam, v ameriških medijih, lahko vidimo nove gnusne dokaze," je dodal.

Maduro je bil 4. avgusta med vojaško parado v Caracasu tarča poskusa napada z dronom. Venezuelske oblasti so s prstom pokazale na ZDA, Kolumbijo in notranje sovražnike.

Svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost John Bolton je zatrdil, da ameriška vlada ni bila vpletena v incident.

Avgusta lani so mediji poročali, da je Trump svoje svetovalce spraševal o možnostih vojaške invazije na Venezuelo. V tistem času je javno govoril, da ne izključuje vojaške opcije za končanje kaosa v tej z nafto bogati državi.