REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zaradi odkritja o "izginulem" denarju EU, namenjenem migrantom, minister zahteval aretacijo - novinarjev!

Zaradi odkritja o Grško notranje ministrstvo - protest zoper stanje v begunskih centrih Vir: Pixell

Novinarji grškega časnika Fileleftheros so razkrili, da so med nekaterimi prejemniki zajetnih zneskov iz EU skladov poslovneži, ki so blizu grškemu ministru za obrambo Panosu Kammenosu. Nato se je zgodil šokanten preobrat - na zahtevo Kammenosa je sledila aretacija novinarjev, ki so "sledili 'pot' denarja" in odkrili množične poneverbe evropskih sredstev, v katere so udeleženi ministrovi prijatelji.

Tako je kopica "poslovnežev", ki so "pri koritu" aktualne grške vlade, pospravila v žepe denar, ki ga je Bruselj namenil za izboljšanje klavrnih pogojev življenja v zakotnih taboriščih, namenjenih migrantom, ki so se pred vojno v Siriji in iz problematičnih bližnjevzhodnih držav zatekli na grške otoke, nato pa pot v "obljubljeno boljše življenje" končali v nekem od prenaseljenih in obubožanih "začasnih" zbirališč.

Jemanje prstnih odtisov grškima novinarjema

Aretacije novinarjev so neposredna posledica intervencije grškega obrambnega ministra, navaja tiskovna agencija Associated Press. Prav Kammenosovo ministrstvo namreč prejema in nato prosto razpolaga z velikimi finančni sredstvi EU ter nato "prerazporeja" denar, ki ga je za migrante Grčija dobila od EU.

Opozicijska Nova Demokracija je sporočila, da resnični problem nikakor niso novinarji, ampak 'izginotje' denarja.

Novinarji so v prvem članku, objavljenemu ta petek, razkrili, da so med "dobitniki" denarja EU predvsem vplivni podjetniki, ki so v tesnih navezah z Kammenosom.

Po aretacijah glavnega in odgovornega urednika Panagiotisa Lampsiasa in še štirih novinarjev, sta v priporu zadržali založnika časnika in glavnega in odgovornega urednika Fileleftherosa, novinarko Katerino Galanoù in še dva novinarska kolega pa so grške oblasti za enkrat spustile na prostost, je prek Twitterja opozoril svetovno javnost Yannis Koutsomitis, kolumnist istega dnevnika.

Članek o korupciji v ministrstvu za obrambo Grčije

Panagiotis Lampsias, glavni in odgovorni urednik dnevnika "Fileleftheros" (Liberal), je za AP povedal, da sta z založnikom v pridržanju "na policijski postaji Exarchia, kjer bova morala tudi 'prenočiti', da bi naju v nedeljo poslali pred tožilca".

Opozicijske stranke so obsodile aretacije časnikarjev. Konservativna stranka Nova demokracija je obtožila ministra za obrambo Kammenosa, da poskuša "zadušiti škandal" in poteptati novinarske svobode v deželi ter poudarila, da resnični problem nikakor niso novinarji, ampak "izginotje" denarja, piše New York Times.

Tudi druge opozicijske stranke bremenijo grškega obrambnega ministra, da se "obnaša kot nasilnež".

Yannis Koutsomitis, kolumnist Fileleftherosa, je prek svojega profila na Twittru potrdil, da so aretacije posledica "iniciative" obrambnega ministra Kammenosa, ki je "podal kazensko ovadbo in zahteval aretacijo urednika in štirih novinarjev časnika Fileleftheros, ker mu ni bila všeč naslovna zgodba, v kateri smo se spopadli z dvomljivo porabo sredstev iz #EU fonda za migrante na Lesbosu".

Grški minister obrambe - sporni članek

"In to je grška 'pravna država'!", je cinično sklenil svoje poročilo o aretacijah Koutsomitis in se pomenljivo vprašal, "komu zvoni?" ob fotografijah svojih novinarskih kolegov v trenutku, ko jima je policija v priporu jemala prstne odtise, kot da bi bila najhujša kriminalca – čeprav sta le onadva v resnici vladi »gledala pod prste.«. In vse to le zato, ker vladi premierja Aleksisa Ciprasa ni bilo všeč njuno poročanje.

Obraz grškega pravosodja je rešil sodnik iz Aten, ki je odredil, da naj se do nadaljevanja sodnega postopka oba novinarja Fileletherosa brez varščine izpustita na prostost

Kolumnist je budnico na temo kršitev novinarskih svoboščin naslovil tudi na Fransa Timmermansa, prvega namestnika predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja.

Koutsomitis je objavil tudi faksimile "spornega" članka o korupciji in evropskem denarju, ki ga je Grčija prejela, nato pa je "izpuhtel" v "stranki 'naših fantov'".

"Tukaj je preiskovalno poročilo Fileleftherosa o dvomljivem upravljanju sredstev #EU za migrante na Lesbosu, ki je sprožilo ovadbo Kammenosa", je zapisal ogorčeni kolumnist omenjenega atenskega liberalnega dnevnika.

Obraz grškega pravosodja je danes (vsaj delno) sicer rešil sodnik iz Aten, ki je odredil, da naj se do nadaljevanja sodnega postopka oba novinarja Fileletherosa brez varščine spustita na prostost.

Hkrati pa je sprožil sodno preiskavo tudi v zvezi z ugotovitvami njihovega preiskovalnega članka o "porabi sredstev #EU",