REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj so policisti s seboj nosili replike pravih pištol?

Zakaj so policisti s seboj nosili replike pravih pištol?VIR: Insajder.com

Koruptivni policisti so iznašli novo tehniko, ki jim omogoča, da učinkovito prikrijejo nedovoljeno uporabo strelnega orožja in se pred preiskovalci sklicujejo na dejansko neresnično »samoobrambo.«  

Kot poroča Vice so policisti v Baltimoru prakticirali osupljivo novo tehniko, ki jim je omogočala, da prikrijejo prekomerno ali nedovoljeno uporabo strelnega orožja.

Eden od policistov, ki je sicer že priznal vpletenost v korupcijo, je priznal, da so policisti dobili navodilo, da naj na naloge nosijo s seboj tudi replike orožja, »da bi jih v primeru, če bi po nesreči koga zadeli ali pa bi bili udeleženi v streljanju, lahko podtaknili« - nedolžnim žrtvam.

Replike orožja so po navadi izdelane iz plastike in izstreljujejo zgolj plastične kroglice, vendar se na prvi pogled skoraj v ničemer (včasih zgolj po rdečem ustju cevi) ne razlikujejo od pravih pištol in drugega orožja. Če bi preiskovalci našli takšno repliko v rokah ubitega s strani policista, bi seveda lahko upravičeno domnevali, da je policist streljal v samoobrambi, saj v nekaj sekundah, ki jih je imel na voljo za odziv res ni mogel preveriti, ali je orožje pravo ali ne. Znani so tudi številni primeri, ko so policisti dejansko ubili ljudi, ki so vanje merili s povsem nenevarnimi »igračami.«

Lažne pištole so s seboj nosili zato, da bi jih v primeru, če bi po nesreči koga zadeli ali pa bi bili udeleženi v streljanju, lahko podtaknili nedolžnim žrtvam.

Vse skupaj je v ZDA še toliko bolj odjeknilo, ker se je prejšnji teden začelo sojenje zaradi korupcije elitni policijski enoti, ki je štela osem pripadnikov. Gre za »Gun Trace Task Force«. Toda kmalu se je pokazalo, kot je poročal Baltmore Sun, da je imelo več teh policistov na nalogah pri sebi prav takšne »airsoft replike« v svojih službenih avtomobilih, kot nekakšno »garancijo« oziroma "varovalko", da jih bodo lahko uporabili v primeru, če bodo po nepotrebnem streljali na neoborožene osumljene.

Detektiv Maurice Ward, ki je že priznal krivdo zaradi obtožb o korupciji, je pričal, kako so njemu in ostalim kolegom predpostavljeni dali navodilo, da naj s seboj na naloge nosijo airsoft (BB) pištole, »da bi jih v primeru, če bi po nesreči koga zadeli ali pa bi bili udeleženi v streljanju, lahko podtaknili.« Navodilo je dal njihov nadrejeni, narednik Wayne Jenkins, je poročal Washington Post

Pištola, replika, prava

In čeprav Ward ni povedal, ali je bila ta »taktika« res uporabljena, je res, da je detektiv Marcus Taylor – drugi policist, aretiran zaradi korupcijskega škandala – imel pri sebi prav takšno lažno repliko v trenutku, ko so ga lani aretirali. 

Pri tem je bila naloga celotne skupine koruptivnih policistov, da »spravijo orožje s cest« v Baltimoru, vse skupaj pa se je končalo z največjim korupcijskim škandalom v zgodovini baltimorske policije. Policisti so namreč svoja široka pooblastila zlorabili tako, da so ropali nedolžne ljudi in osumljene, vdirali v njihove domove brez sodnih nalogov, prodajali zaplenjeno drogo ter ob tem storili še mnoge druge zločine.

Ameriška policija je v letih 2015 in 2016 ubila še 86 drugih žrtev, ki naj bi jim menda grozile z – lažnimi, airsoft pištolami.

Pričevanje o podtaknjenih pištolah pa je javnost še toliko bolj vznemirilo zaradi tega, ker se vsi še zelo dobro spomnijo, kako je bil leta 2014 v Clevelandu ubit komaj 12-letni Tamir Rice. Policija se je odzvala na klic prijavitelja, ki je klical zaradi tega, ker naj bi se Tamir na igrišču igral s pištolo. Prijavitelj je priznal, da gre za otroka in da je pištola verjetno lažna. Policistom v patrulji te informacije policisti iz centrale sicer niso posredovali, belopolti policist pa je nato temnopoltega Tamirja ustrelil takoj, ko je prišel v park. Dve leti pozneje pa je baltimorska policija ubila še 13-letnega dečka, ki naj bi tekel vstran od njih z »lažno pištolo« v rokah.

Ob tem pa je ameriška policija v letih 2015 in 2016 ubila še 86 drugih žrtev, ki naj bi jim menda grozile toda z – lažnimi, »airsoft« pištolami. Ali je bilo to res ali ne bodo verjetno pokazale dodatne preiskave.

Vse skupaj pa je zanimivo tudi iz slovenskega zornega kota. Kaže namreč, da tudi postavljanje z »airsoft replikami orožja«, ki naj bi jih menda nosili tudi pripadniki »Štajerske varde« ni tako nenevarno in nedolžno, kot se morda zdi na prvi pogled - ne glede na to, da podobnih primerov zlorabe policijskih pooblastil v Sloveniji (na srečo) še nismo zasledili.