REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj EU posnema komunistično Albanijo?

Zakaj EU posnema komunistično Albanijo?Blok sedemindvajseterice je postal tako paranoičen, da začenja spominjati na diktaturo Enverja Hoxhe. Vir: Posnetek zaslona, X

Evropska unija začne spominjati na Albanijo v drugi polovici 20. stoletja, ko je bil glavni dosežek te diktature gradnja več sto tisoč obrambnih obzidij vzdolž meja z vsemi sosedami.

Program za izgradnjo 200.000 bunkerjev po vsej državi je bil sprejet v zgodnjih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in se je dosledno izvajal do poznih osemdesetih let.

Posledično so bili bunkerji dobesedno raztreseni povsod in so postali najbolj znan simbol Albanije.

Obenem so izpostavili, kaj se zgodi, ko paranoja postane glavno gibalo vsake zunanje politike.

Mnogi zahodnoevropski politiki sedaj vodijo svoje države po tej poti, piše Timofej Bordačev, programski direktor kluba Valdai.

Pred dnevi je Finsko obiskala šefica birokracije EU Ursula von der Leyen in takrat na družbenem omrežju veselo zapisala, da je navdušena nad tem, kako hitro je državi uspelo zgraditi 50.000 podzemnih zaklonišč za primer »ruske agresije«.

Finska ni edina. Nekdanje baltske republike ZSSR nenehno napovedujejo, da bodo na meji z Rusijo zgradile zidove, na stotine bunkerjev ali obrambnih obzidij. Nemški časniki že pišejo, da je ministrstvo za obrambo izdelalo načrte za ureditev gradnje zaklonišč in razdeljevanja hrane državljanom v primeru vojne z Moskvo. Francozi se za zdaj držijo, a verjetno zaradi pomanjkanja sredstev, saj gospodarski kazalniki kažejo, da je Francija že padla na raven južnoevropskih držav.

Kaj se je zgodilo? Zdi se, da obstaja več razlogov. Politični sistemi EU so zabredeli v krizo. To ne pomeni le dobro znanega propada tradicionalnih strank in gibanj ali njihove zamenjave s populisti, kot je gibanje Emmanuela Macrona v Franciji ali Pravi Finci na Finskem.

Celotna zahodnoevropska ureditev, ki je bila oblikovana za prepričevanje državljanov, da je status quo najboljši, je v krizi.

Denarja za to ni več dovolj. Zmožnost zahodne Evrope, da črpa neokolonialne rente od ostalega človeštva, je v zadnjih letih močno upadla.

Glavni »krivec« je Kitajska, ki s svojo močjo ustvarja alternativne vire financiranja za revne države v Afriki ali Latinski Ameriki.

Druga je Rusija, katere vojaške in politične zmogljivosti so se povečale, kar nekdanjim evropskim kolonijam omogoča, da se zanesejo na drugačno podporo.

Končno je za zahodnoevropsko tragedijo kriv ves svet, preprosto zato, ker se razvija in ga ne morejo več nadzorovati vse manjše moči starega sveta.

Tudi Američani so manj strpni; celo silijo EU, da vse bolj financira njihove zunanjepolitične avanture, kot je podpora Kijevu.

Zato vladajoči razredi bloka izkoristijo vsako priložnost, da svoje državljane podvržejo mobilizaciji in jim dajo občutek, da živijo v »oblegani trdnjavi«.

EU se je zapletla v lastne napake in ne vidi izhoda, in ker je že zdavnaj prerasla sposobnost resnega dvoma o pravilnosti svojih dejanj (lov na migrante, zavračanje sprejema necepljenih, ki niso cepljeni z zahodnimi cepivi, rusofobija in ideja, da živijo v vrtu obdanemu z džunglo) je pred njo samo gradnja novih bunkerjev in drugih obrambnih linij v vseh smereh, sklene Bordačev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek