REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj bi preiskava Trumpovega domovanja lahko privedla celo do nečesa nepredstavljivega - državljanske vojne v ZDA!

Zakaj bi preiskava Trumpovega domovanja lahko privedla celo do nečesa nepredstavljivega - državljanske vojne v ZDA!Je državljanska vojna pred vrati ZDA? Vir: Zajem zaslona, Twitter

Po nekaterih resnih raziskavah javnega mnenja je večina vprašanih Američanov (50,1 odstotka) prepričana, da bi do naslednjih volitev v ZDA lahko prišlo celo do – državljanske vojne.

To na primer kaže ena od zadnjih socioloških študij Univerze v Kaliforniji.

Anketa glede državljanske vojne v ZDA
Tistih, ki se do neke mere strinjajo ali pa močno in zelo močno strinjajo, da bo v nekaj letih prišlo do državljanske vojne v ZDA (50,1%) je že več kot tistih, ki menijo, da se to ne bo zgodilo (47,8%), kot je razvidno iz zadnjih odgovorov na vprašanja v anketi Univerze Kalifornija. Vir: Zajem zaslona

Čeprav se to marsikomu še zmeraj zdi nekaj povsem neverjetnega, pa je zadnja preiskava rezidence nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa s strani FBI-ja priskrbela pomemben kamenček v mozaiku, ki bi res lahko privedel do državljanske vojne v ZDA.

Zadnja preiskava rezidence nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa s strani FBI-ja je priskrbela pomemben kamenček v mozaiku, ki bi lahko privedel do državljanske vojne v ZDA.

Razlog za to je preprost.

FBI-jev napad na Trumpovo rezidenco bi lahko pomenil, da leta 2024 ne bo mogel kandidirati na predsedniških volitvah – in njegovi militantni privrženci se bi v tem primeru lahko uprli.

ZDA so politično že tako razdeljene, da je to izjemno nevarno.

Če bi nekdanji predsednik res zadržal zaupne vladne dokumente, bi ga to lahko stalo njegove politične prihodnosti ...

In morda povzročilo državljansko vojno, opozarja v svojem komentarju tudi Bradley Blankenship, ameriški novinar, kolumnist in politični komentator za CGTN.

FBI je namreč v ponedeljek izvedel racijo v rezidenci nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa na Floridi.

Ni jasno, s katero specifično preiskavo je bil povezan nalog za preiskavo, vendar CNN trdi, da je iz zaupnih virov izvedel, da se je poizvedba FBI nanašala na Trumpovo ravnanje s predsedniškimi dokumenti.

Trump pa je dogodek opisal kot »napad«, ki kaže na »temne čase za naš narod.«

Trump kot izbrani mesija
Trump je za konservativce - izbrani mesija. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Tako kot nekdanji ameriški predsednik tudi republikansko usmerjeni mediji, kot je Fox News, dogodek prikazujejo kot politično preganjanje pod taktirko administracije predsednika Joeja Bidna, usmerjeno proti njegovemu verjetnemu nasprotniku na predsedniških volitvah leta 2024.

Po drugi strani v taboru demokratov trdijo, da pri teh zagovorih Trumpa o Bidnovem napadu nanj gre le za olepševanje nečednosti nekdanjega predsednika v slogu njegove zadnje kampanje.

In neresničen opis, kaj se je v resnici zgodilo v Mar-a-Lagu.

Spomnimo, da ameriški predsedniki doslej nikoli niso za nič odgovarjali.

Odločba ameriškega vrhovnega sodišča iz leta 1982 Nixon proti Fitzgeraldu je vzpostavila koncept absolutne imunitete, v praksi pa to pomeni, da (tudi nekdanji) predsedniki uživajo popolno civilno imuniteto pred kakršnimi koli sodnimi postopki, ki so posledica dejanj, ki so bila storjena med opravljanjem funkcije predsednika ZDA.

Podobno niti Ministrstvo za pravosodje že desetletja ni naredilo koraka dlje in se je držalo politike, da noben predsednik ne more biti obtožen, ko je na položaju – čeprav vrhovno sodišče in ustava o tem molčita.

Trump je po odhodu s položaja zagotovo nekaj naredil narobe, saj sodišče očitno meni, da je po odhodu iz Bele hiše zadržal občutljive vladne dokumente, namenjene nacionalnemu arhivu.

To bi bilo kaznivo dejanje, ki spada pod kategorijo 18 ameriškega kazenskega zakonika, člen 2017: prikrivanje, odstranitev ali uničevanje podatkov.

In zdi se, da so agenti FBI v Mar-a-Lagu iskali prav takšne, prikrite dokumente.

Vojska in policija proti demonstrantom - v ZDA
Vojska in policija nastopata proti demonstrantom v ZDA leta 2020. Vir: Twitter, zajem zaslona

Del tega člena je ključnega pomena: določa namreč, da bo oseba, spoznana za krivo, »kaznovana z denarno kaznijo v skladu s tem členom ali zaprta za največ tri leta ali oboje; in bo izgubila svojo funkcijo ter bo diskvalificirana za opravljanje katere koli funkcije v Združenih državah.«

Če bi FBI pri Trumpu, torej v Mar-a-Lagu dejansko našel prikrite vladne dokumente, ki bi jih še vedno imel v posesti nekdanji ameriški predsednik – in ki jih je vzel s seboj, potem ko ni bil več predsednik – bi mu lahko prepovedali, da bi še kadarkoli kandidiral za položaj predsednika države ali kakšno drugo politično funkcijo.

Dejstvo, da je FBI izvedel vdor v rezidenco Donalda Trumpa, še posebej glede na resna politična tveganja in posledice, pomeni, da so bili ti sumi zelo utemeljeni.

Se pravi, da je verjetnost, da je Trump doma skrival dokumente, ki lahko ogrozijo nacionalno varnost - pravzaprav precej velika. Sky News je davi že razkril (video posnetek na koncu besedila), da je FBI pri Trumpu odkril dokumentacijo, ki je strogo zaupna in da zdaj gre za pregon na podlagi zakona o vohunjenju.

Če bo Trump obtožen in obsojen za ta zločin, potem bo najbrž znova trdil, da so bile obtožbe izmišljene, prav tako pa bodo menili tudi njegovi privrženci.

Trump bi se zato lahko znašel v zaporu in celo če ne, ga čaka prepoved sodelovanja na volitvah.

To pa bi lahko bil povod za večje nerede, proteste in upor republikancev in njihovih privržencev proti državi.

Situacija bo dodatno zaostrena tudi zaradi zaslišanj o dogodkih 6. januarja leta 2021, ki prav tako zelo delijo ameriško javnost.

Pri tem je potrebno vedeti, da večina republikanskih volivcev še vedno sploh ne verjame, da so bili rezultati predsedniških volitev novembra leta 2020 legitimni in vsaj 120 republikanskih kandidatov po vsej državi dvomi, da je bil kandidat demokratov, sedanji predsednik Joe Biden - demokratično izvoljen.

Ne nazadnje so že po koncu zadnjih volitev nekateri ameriški analitiki in celo generali opozarjali na resno nevarnost, da republikanci leta 2024 »ukradejo« naslednje volitve.

In tako izkoristijo vse napake starega sistema glasovanja.

Nemiri v ZDA
Napad Trumpovih privržencev na Capitol Hill, hram ameriške demokracije 6. januarja 2021. Vir: Zajem zaslona, Twitter

In zato mnogi na družbenih omrežjih, pa tudi nekateri novinarji, že trdijo, da bi se v Združenih državah zaradi takšnega razvoja dogodkov lahko posejala semena nove državljanske vojne.

Država je politično že tako razdeljena, da republikanci in demokrati v bistvu živijo v različnih vesoljih.

Trumpovo pošiljanje v zapor in prepoved opravljanja funkcije bi lahko bila tista kapljica, ki bi prelila čašo, opozarja Bradley Blankenship.

In čeprav je zagotovo res, da morajo biti pred zakonom vsi enaki in da bi to moralo veljati tudi za Trumpa je prav tako res, da je približno polovica prebivalcev ZDA trdno prepričanih, da so bile volitve leta 2020 ukradene in da bo poskus pošiljanja Trumpa v ječo - poskus uvajanja diktature.

K uspehu tistih demokratov, ki so za red in zakon pa ne prispevajo niti katastrofalne poteze Bidnove administracije, predvsem vse slabše družbene in gospodarske razmere zaradi nepotrebne »posredniške« vojne v Ukrajini, kaotičen umik ameriških sil iz Afganistana in podobno.

Ker je strelno orožje v ZDA zelo razširjeno po domovanjih, si ni težko predstavljati, da bi v primeru hudih sporov lahko prišlo celo do oboroženih spopadov, ki bi se prelevili v pravo državljansko vojno. In v tem primeru – žal ne gre več za pretiravanje…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek