REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zaharova o grožnji izraelskega ministra: Torej Izrael ima jedrsko orožje?

Zaharova o grožnji izraelskega ministra: Torej Izrael ima jedrsko orožje?Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva se je odzvala na izjavo ministra za Jeruzalem in izraelsko dediščino Amihaja Elijahuja o možnosti jedrskega napada na območje Gaze. Vir. Posnetek zaslona, X

Izjava izraelskega ministra za Jeruzalem in dediščino judovske države Amihaja Elijahuja o možnosti jedrskega napada na območje Gaze odpira ogromno vprašanj, med drugim tudi o tem, ali ima Izrael jedrsko orožje, je opozorila tiskovna predstavnica ruskega ministrstva za zunanje zadeve, Marija Zaharova.

Zaharova je komentirala besede visokega izraelskega uradnika, , da je »ena od možnosti, da bi na območje Gaze odvrgli jedrsko bombo«.

Tiskovna predstavnica ministrstva za zunanje zadeve Rusije je poudarila, da je ta izjava ministra v vladi premierja Benjamina Netanjahuja povzročila oster odziv po svetu.

»To je sprožilo ogromno vprašanj. Prvo vprašanje - zdi se, da smo slišali uradno izjavo, da ima Izrael jedrsko orožje? V skladu s tem so vprašanja, na katera vsi zahtevajo odgovore: Kje so mednarodne organizacije, kje je IAEA, kje so inšpektorji?«, je dejala Zaharova v oddaji »Solovjov Live«.

Izjavo izraelskega ministra je obsodil tudi iranski zunanji minister Hossein Amir Abdolayan, ki je Varnostni svet Združenih narodov in Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) pozval k takojšnjim ukrepom, ki bi vodili k denuklearizaciji Izraela.

Yuval Noah Harari, izraelski zgodovinar, mislec in pisatelj, profesor zgodovine na Hebrejski univerzi v Jeruzalemu, ki je doktoriral je na oxfordski univerzi glede tehtanja Netanjahujeve vlade o »jedrski rešitvi« palestinskega vprašanja, opozarja, da gre za »verodostojno grožnjo«, saj bi lahko Tel Aviv uporabil svoje jedrske zmogljivosti za odvračanje »največje nevarnosti«.

Velja spomniti, da je Izrael od 7. oktobra na Gazo odvrgel 18.000 ton eksploziva, kar je preseglo količino, uporabljeno pri jedrski bombi, odvrženi na Hirošimo.

Medtem ko je več kot 10.000 Palestincev ubitih, vključno z več kot 4.000 otroki, predstavniški dom ZDA je zaposlen z cenzuro edine palestinsko-ameriške članice Rashide Tlaib (tvit zgoraj).

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek