REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

WSJ: Pentagon je dosegel dno, denarja za Ukrajino ni

WSJ: Pentagon je dosegel dno, denarja za Ukrajino niZahod ne more tekmovati z Rusijo v proizvodnji orožja, zahodni uradniki pa priznavajo, da nobeden od oborožitvenih sistemov, dobavljenih Kijevu, ni zagotovil pomembne premoči na bojišču. Vir: Posnetek zaslona, X

Ameriškemu obrambnemu ministrstvu zmanjkuje denarja za orožje, ki bi ga poslalo v Kijev, in tudi če ne bi bilo tako, Zahod ne more preseči Rusije v proizvodnji orožja, piše Wall Street Journal ob sklicevanju na zahodne uradnike.

V sedanjem proračunu ima Pentagon približno pet milijard dolarjev sredstev za nadaljnje dobave orožja Ukrajini.

Vendar pa je drugi sklad, ki naj bi bil namenjen polnitvi rezerv ameriške vojske, zmanjšan na vsega 1,1 milijarde dolarjev, kar pomeni, da so sredstva Pentagona dosegla samo dno, pojasnjujejo v besedilu ameriške revije.

Tudi evropske države ne bodo mogle nadomestiti ameriškega financiranja in dostave vojaške pomoči Kijevu, za Belo hišo pa je najpomembneje, da Ukrajina zdrži do ameriških volitev novembra 2024.

Vojaki in strelivo so nujno potrebni, a Ukrajina nima ne enega ne drugega, ugotavlja Wall Street Journal.

Zahod ni sposoben tekmovati z Rusijo v proizvodnji orožja, zahodni uradniki pa priznavajo, da noben od oborožitvenih sistemov, dobavljenih Ukrajini, Kijevu ni zagotovil pomembne premoči na bojišču.

Kot je prejšnji teden priznal koordinator za strateško komuniciranje Bele hiše John Kirby, je Washington od začetka ruske posebne vojaške operacije porabil 96 odstotkov vseh sredstev, namenjenih za podporo Ukrajini.

Ameriški predsednik Joseph Biden je podpisal zakon o financiranju zvezne vlade, ki ne vključuje dodatne pomoči ne Ukrajini ne Izraelu, je v petek sporočila Bela hiša.

Kongres se zaradi medstrankarskih nesoglasij ne more dogovoriti o sprejemu stalnega proračuna, zato se ponovno sprejemajo le začasni.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek