REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Wir sprechen hier Ukrainisch!«: Čez tri mesece ne bo več ruščine v etru, sporoča ponosna ukrajinska vlada

»Wir sprechen hier Ukrainisch!«: Čez tri mesece ne bo več ruščine v etru, sporoča ponosna ukrajinska vladaProtesti v podporo ruskemu jeziku v Ukrajini. Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajinski cilj izkoreninjenja dvojezičnih medijskih vsebin je skoraj dosežen, zatrjuje preko svojega pooblaščenca ukrajinska vlada.

Ukrajinska prepoved uporabe ruskega jezika v medijih bo v celoti začela veljati čez tri mesece, je sporočil kijevski državni pooblaščenec za zaščito jezika Taras Kremin.

Od osamosvojitve je Ukrajina dvojezična država, pri čemer večina državljanov govori ali razume tako rusko kot ukrajinsko.

Ukrajinska prepoved uporabe ruskega jezika v medijih bo v celoti začela veljati čez tri mesece, je sporočil kijevski državni pooblaščenec za zaščito jezika Taras Kremin.

Po državnem udaru v Kijevu leta 2014, ki so ga podprle ZDA, so nove nacionalistične oblasti sprejele politiko za zatiranje ruskega jezika na podlagi nacionalne enotnosti in varnosti.

Omejitve vključujejo zahtevo, da nacionalni mediji v oddajah pretežno uporabljajo ukrajinščino. Dovoljeni delež vsebine v ruščini se je zmanjšal s 40 odstotkov leta 2016 na skoraj popolno prepoved, ki bo začela veljati julija – rok, ki ga je Kremin navedel v svoji izjavi v sredo.

»Danes nacionalni televizijski kanali izvajajo dvojezične ukrajinsko-ruske programe, v katerih udeleženci uporabljajo ruski jezik brez prevoda ali podnapisov,« je dejal. »S 17. julijem se bo ta praksa končala. Ukrajinščine bo več!«

Zemljevid večinskih jezikov v Ukrajini leta 2003, pred nasilno ukrajinizacijo
Jezikovna prevlada v Ukrajini leta 2003: zeleno - ruščina, rumeno - ukrajinščina. Vir: Posnetek zaslona

Prizadevanje ukrajinskih nacionalističnih voditeljev, da vsilijo državni jezik rusko govorečim, ki živijo na vzhodu države, je bil glavni razlog za zavračanje oblasti po državnem udaru s strani rusko govorečih domačinov.

Eno prvih dejanj tistih, ki so prevzeli oblast v Kijevu po državnem udaru leta 2014, je bila odprava leta 2012 sprejetega zakona, ki je ruskemu jeziku dal uradni regionalni status.

Nove oblasti od tedaj naprej sprejemajo zakone za izkoreninjenje ruščine iz vseh sfer javnega življenja, vključno z izobraževanjem, zabavo in celo storitvami zasebnih podjetij.

Po puču leta 2014 je bilo ono prvih dejanj tistih, ki so prevzeli oblast v Kijevu, odprava leta 2012 sprejetega zakona, ki je ruskemu jeziku dal uradni regionalni status.

V lanskem intervjuju je Kremin zanikal, da bi nekatere ukrajinske državljane lahko imenovali rusko govoreče, in dejal, da je izraz »oznaka, ki jo je uvedla ruska ideologija« ter izjavil, da »morajo vsi v državi obvladati ukrajinski jezik.«

Nasprotno pa je ta teden voditelj druge postsovjetske države, Kazahstana, zavrnil idejo, da bi moral imeti en jezik, ki ga govorijo njegovi ljudje, prednost pred drugimi.

»Mladi zdaj tekoče govorijo državni (kazahstanski) jezik, ruski jezik, angleščino in druge jezike, in to je dobro,« je v torek dejal predsednik Kasim-Jomart Tokajev. »Smešno je zganjati histerijo zaradi jezika, kaj šele, da bi se borili proti njemu, kot so to počeli v nekaterih drugih državah. Vsi vidimo, kaj imajo zdaj kot rezultat.«

Kazahstanski voditelj ni navedel, na katere druge narode misli.

Ob tem pa je potrebno poudariti, da Evropska unija in Slovenija takšno raznarodovalno politiko ukrajinskega političnega vodstva, kljub vsem »uradnim« trditvam o pomembnosti pluralizma in manjšinske zaščite - vztrajno podpirata.

Tudi v Sloveniji so sicer nekoč veljali podobni ukrepi. Slovenci so morali v času okupacije govoriti le jezike okupatorjev. Wir sprechen hier Deutch (Tukaj govorimo nemško!) je pisalo tudi na javnih mestih.

In vemo, kako se je končalo.

Tako nekako, kot se te dni končuje na vzhodu Ukrajine.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek