REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Washington Post: Zaradi mobilizacije ukrajinske vasi že povsem brez moških

Washington Post: Zaradi mobilizacije ukrajinske vasi že povsem brez moškihVojak v rovu... Vir: Posnetek zaslona, X

Nekatere ukrajinske vasi in majhna mesta so izgubile večino odraslih moških prebivalcev zaradi agresivne mobilizacijske taktike vojaških nabornikov, medtem ko se trudijo popolniti vrste vse bolj osiromašenih sil, poroča Washington Post.

V članku, objavljenem v soboto, je časnik podrobno opisal stisko vasi Makov v regiji Hmelnitski v zahodni Ukrajini, kjer so bili tako rekoč vsi bojno sposobni moški ubiti, ranjeni ali izginili, preostalih nekaj pa so ulovili vojaki iz naborniških enot.

Nekatere ukrajinske vasi so izgubile večino odraslih moških zaradi agresivne mobilizacijske taktike vojaških nabornikov, medtem ko se trudijo popolniti vrste vse bolj osiromašenih sil, poroča WP.

»Dejstvo je, da jih večine ni več,« je za ameriški časnik povedala Larisa Bodna, namestnica ravnateljice lokalne šole, ki vodi bazo podatkov o učencih, katerih starši so razporejeni na fronto.

»Ljudi lovijo kot pse na ulici,« je opozorila druga stanovalka, katere mož je bil lani prisilno vpoklican, kljub slabem zdravstvenemu stanju, zaradi katerega naj bi bil oproščen služenja vojaškega roka.

»Vso vas so odpeljali na to pot (smrti),« je dodala njena tašča.

Časnik ugotavlja, da med civilnim prebivalstvom vztrajno narašča občutek užaljenosti, pri čemer večina meni, da so njihovi moški tarče prisilne mobilizacije nesorazmerno v primerjavi z večjimi mesti, kjer se je lažje skriti.

In včasih se nesrečni mobiliziranci tudi uspešno branijo:

Prebivalci pravijo, da vojaške patrulje na ulicah ustavljajo in zaslišujejo celo tiste, ki že služijo vojsko, in mlade, ki še niso vpoklicani.

V zadnjih mesecih se je na spletu pojavilo več videoposnetkov vojakov, ki moške potiskajo v vozila, kar je sprožilo govorice o ugrabitvah med domačini.

Ukrajina skuša sedaj mobilizirati do 500.000 novih rekrutov.

In včasih že akcija enega, kot kaže pogumni napad ruskega vojaka (spodaj) na oporišče ukrajinskih vojakov, lahko doseže marsikaj...

Konec januarja so ukrajinski zakonodajalci sprejeli prvo obravnavo revidiranega zakona o mobilizaciji, katerega cilj je zvišanje vojaških činov z znižanjem vpoklicne starosti s 27 na 25 let in zaostritvijo pogojev za nabor.

Ruska vojska je do konca februarja ocenila izgube Kijeva nad več kot 444.000 vojakov – ubitih ali hudo ranjenih.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je prejšnji mesec trdil, da je bilo v dveh letih sovražnosti z Rusijo ubitih samo 31.000 ukrajinskih vojakov.

Gre za številko, ki so jo celo novinarji, ki so naklonjeni kijevskemu režimu, označili za neverjetno nizko.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek