REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vrh EU v Sofiji o odzivu na poteze ZDA glede trgovine, Irana in Bližnjega vzhoda

Vrh EU v Sofiji o odzivu na poteze ZDA glede trgovine, Irana in Bližnjega vzhoda

Voditelji članic EU, med njimi slovenski premier Miro Cerar, bodo drevi na neformalni večerji v bolgarski prestolnici razpravljali o odzivu unije na nedavne poteze ZDA glede trgovine, Irana in Bližnjega vzhoda, ki krhajo čezatlantsko vez in spodkopavajo mednarodno ureditev na temelju skupnih pravil.

Po prvotnih načrtih naj bi bil drevišnji vrh osredotočen na digitalne teme in inovacije, a vse kaže, da bodo v ospredju odnosi z ZDA, ki bodo po pričakovanjih tudi zasenčili četrtkov vrh EU in Zahodnega Balkana.

Voditelji bodo obravnavali razvoj dogodkov po napovedih ameriškega predsednika Donalda Trumpa glede Irana in trgovine ter "dramatičnih dogodkih v Gazi", je napovedal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk v vabilu voditeljem na vrh.

Po odstopu ZDA od iranskega jedrskega dogovora in vnovični uvedbi gospodarskih sankcij proti Iranu je EU osredotočena na ohranitev tega dogovora in zaščito interesov evropskih podjetij v Iranu, ki jim pretijo sekundarne sankcije.

Med možnimi ukrepi se omenja uporaba evropske "blokirajoče" zakonodaje, po kateri ekstrateritorialni ameriški zakoni niso izvršljivi v EU. Ta ukrep je bil v igri leta 1996, ko je šlo za ameriške grožnje evropskim podjetjem v povezavi s Kubo.

V povezavi z vprašanjem ameriških carin na jeklo in aluminij EU vztraja pri stalnem in brezpogojnem izvzetju ter pripravlja vrsto povračilnih ukrepov za primer, da ZDA po dvakratnem začasnem podaljšanju carine uvedejo tudi za unijo.

V Bruslju zavračajo možnost odmrznitve pogajanj o prostotrgovinskem sporazumu, zloglasnem TTIP, se je pa EU navedbah virov v Bruslju pripravljena z ZDA pogovarjati o vzajemno koristnem zmanjšanju carin na industrijske proizvode in odprtju javnega naročanja.

V četrtek bo prvi vrh EU in Zahodnega Balkana po petnajstih letih, ki naj bi potrdil evropsko perspektivo regije. Tusk poudarja, da je EU edina partnerica, ki ji je resnično mar za stabilnost in blaginjo celotne regije ter ne igra geopolitičnega šaha z ljudmi v regiji kot kmeti na šahovnici.