REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vodja judovskih priseljencev poziva Netanjahuja: Izženi Palestince iz Gaze in pripelji Jude!

Vodja judovskih priseljencev poziva Netanjahuja: Izženi Palestince iz Gaze in pripelji Jude!Pozivi k vojaškemu nadzoru nad območjem Gaze vzbujajo strahove, da obstaja še ena, skrita in bolj zlovešča izraelska agenda za Palestince v Gazi. Vir: Posnetek zaslona, X

Pomemben vodja nezakonitih izraelskih priseljencev iz stranke premierja Benjamina Netanjahuja je svojega šefa pozval k ponovni uvedbi naselbin v slogu Zahodnega brega na območju Gaze in zatrdil, da bo to »obrambni pas« proti Palestincem.

Yossi Dagan, vplivna osebnost izraelskih desnih skrajnežev, ki vodi skupnost nezakonitih priseljencev na okupiranem Zahodnem bregu, je za bruseljski portal Politico povedal, da je čas za obnovitev judovskih naselbin na območju Gaze, ki naj bi, kot je pojasnil, delovale kot utrjene postojanke za preprečitev morebitne ponovitve napada od 7. oktobra.

»Če imate skupnosti in ljudi, imate vojsko in imate več nadzora, saj kadar koli se umaknete z ozemlja, imate to, kar se je zgodilo – holokavst,« je dejal Dagan, ki je tesno povezan z desničarskimi ameriškimi krščanskimi evangeličani in je tudi goreč zagovornik ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Netanjahu podpira širjenje nezakonitih naselbin na Zahodnem bregu, ki ga je zasedel Izrael po šestdnevni vojni leta 1967, vendar bi bila vrnitev Judov na območje Gaze zelo stopnjujoč korak, piše bruseljski portal.

Mednarodna skupnost je namreč že prepričana, da skrajneži med nezakonitimi judovskimi priseljenci razpihujejo spopad na Bližnjem vzhodu, ameriški predsednik Joseph Biden pa je judovske skrajneže na Zahodnem bregu opozoril, da z napadi na Palestince »prilivajo bencin na ogenj« v bližnjevzhodnem konfliktu.

Uradno izraelsko stališče je, da je operacija na območju Gaze začasen napad na Hamas in ne vrnitev k okupaciji, vendar so številni Palestinci skeptični, zlasti po Netanjahujevih pripombah, da bi moral Izrael obnoviti nekakšen vojaški nadzor nad palestinsko enklavo za »nedoločen čas«.

Palestinci so še posebej razburjeni zaradi ideje, da bi lahko izraelske sile zdaj razdelile Gazo na območja vojaškega nadzora, s čimer bi arabske skupnosti pustile nepovezane, tako kot so to storile stotine tisočev nezakonitih judovskih priseljencev na Zahodnem bregu.

Dagan svoje sporne vizije o ostanku v Gazi ni niti poskušal prikriti.

»Vlada bo morala obdržati del ozemlja v svoji lasti. Vlada si ne more privoščiti in se moralno ne more vrniti na tisto, kar je bilo prej, ker smo obljubili 'nikoli več',« je dejal Dagan.

Toda tudi mnogi Izraelci menijo, da je Daganova strategija napačna.

Tamir Pardo, ki se je leta 2016 upokojil kot direktor obveščevalne agencije Mossad, je za Politico povedal, da bo treba (nezakonite) priseljence zaščititi, ne ščititi.

»To je sr*nje,« je neposredno odgovoril na vprašanje, ali lahko nove judovske naselbine delujejo kot zaščitni blažilnik.

»Ne branijo oni nas, ampak mi moramo braniti njih,« je opozoril.

Podobno je pred tem ponovil nekdanji premier Ehud Olmert, ki je kritiziral Netanjahujev predlog o vrnitvi vojaškega nadzora nad Gazo.

Prav tako se je nekdanji premier Ehud Barak zavzel za mednarodne mirovne sile, sestavljene predvsem iz vojakov iz arabskih držav.

Vendar je dejstvo, da so nekateri v izraelskem obrambnem establišmentu naklonjeni Daganovi viziji izgona Palestincev iz Gaze.

Sredi oktobra je Misgav Inštitut za nacionalno varnost in cionistično strategijo, izraelski možganski trust, ki so ga ustanovili nekdanji varnostni uradniki, Netanjahuja pozval, naj izkoristi »edinstveno in redko priložnost za evakuacijo celotnega območja Gaze«.

To je ponovilo tudi izraelsko ministrstvo za obveščevalne zadeve, vladni možganski trust, ki je prebivalcem Gaze priporočil, naj se preselijo na severni Sinaj v Egiptu, v šotorska naselja.

Zamisel, da bi se Netanjahu dolgoročno odločil ponovno vzpostaviti vojaški nadzor nad območjem Gaze, se zdi grozljiva zahodnim zaveznikom Izraela.

V Washingtonu in evropskih prestolnicah se krepi strah, da se Netanjahu morda ne bo mogel upreti pozivom k priključitvi Gaze, če želi ohraniti svojo vladajočo koalicijo, ki je odvisna od verskih nacionalistov in judovskih priseljencev.

To samo še povečuje mednarodno nelagodje glede tega, ali obstaja skrivni drugi cilj tokratne vojne – namreč trajno izkoreninjenje velikega dela prebivalstva Gaze.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek