REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vnetje srčne mišice pogosteje po cepljenju s cepivom Moderne kot pa s cepivom Pfizerja in BioNTecha

Vnetje srčne mišice pogosteje po cepljenju s cepivom Moderne kot pa s cepivom Pfizerja in BioNTechaCepivo Moderne. Vir: Twitter

Kanadske zdravstvene oblasti so sporočile, da je bilo po njihovih podatkih primerov sicer redkega vnetja srčne mišice po cepljenju proti koronavirusu SARS-CoV-2 s cepivom Moderna v primerjavi s cepivi Pfizer/BioNTech relativno več.

Podatki kažejo tudi, da se vnetje srčne mišice pogosteje pojavlja pri mladostnikih in odraslih, mlajših od 30 let in pogosteje pri moških.

Po poročanju kanadske agencije za javno zdravje je večina prizadetih posameznikov doživela relativno blago bolezen in je hitro okrevala.

Prednosti cepiv mRNA pri preprečevanju koronavirusne bolezni covid-19 so večje kot pa tveganja ob cepljenju z njimi.

Tveganje za nastanek srčnih zapletov, vključno z vnetjem srca, se je po okužbi s koronavirusom, ki povzroča koronavirusno bolezen covid-19 v zadnjem času znatno povečalo, pri čemer je tveganje po okužbi večje kot po cepljenju.

Prednosti cepiv mRNA pri preprečevanju covida-19 so tako še naprej večje kot pa tveganja ob cepljenju z njimi, se strinjajo zdravstvene ustanove v ZDA, EU in Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO).

Delite članek