REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Velikonočni pokol: samomorilski napadalci napadli šest cerkev in hotelov, javnost pozvana na darovanje krvi

Velikonočni pokol: samomorilski napadalci napadli šest cerkev in hotelov, javnost pozvana na darovanje krviŠrilanka - vojaki na ulicah po napadih

V eksplozijah, ki so pretresle cerkve in hotele v Šrilanki, je bilo ubitih več kot 290 ljudi. Več kot 500 je ranjenih.

Po poročilih medijev naj bi prišlo do šestih eksplozij. Eksplozije so skoraj istočasno odjeknile med velikonočno mašo v katoliških cerkvah v Kolombu, Negombu in Batticaloi.

Med žrtvami so tudi tuji turisti. V treh cerkvah je prišlo do napada med velikonočnimi obredi.

V Kolombu je eksplodiralo v cerkvu sv. Antona, kjer je bilo po podatkih oblasti ranjenih najmanj 160 ljudi. V Negombu, mestu z večinsko katoliškim prebivalstvom, kakih 30 kilometrov severno od glavnega mesta, je bila napadena cerkev sv. Sebastjana.

V eksploziji v cerkvi v Batticaloi, 250 kilometrov vzhodno od Kolomba, naj bi bilo ubitih najmanj deset ljudi, več kot 300 je ranjenih.

V vsaj dveh primerih naj bi napade izvedli samomorilski napadalci.

Ob tem so za zdaj še neznani napadalci z bombami napadli tudi tri hoteli v Kolombu, Shangri La, Cinnamon Grand Hotel in Kingsbury. Po do zdaj znanih podatkih je bil v eksploziji v restavraciji hotela Cinnamon, ki stoji blizu rezidence šrilanškega premierja, ubit najmanj en človek.

Šrilanški predsednik Maithripala Sirisena je ob eksplozijah izrazil pretresenost in pozval k miru.

V večinsko budistični Šrilanki z 21 milijoni prebivalcev živi okoli 1,2 milijona katolikov. Okoli 70 odstotkov prebivalcev je budistov, 12 odstotkov hindujcev, 10 odstotkov je muslimanov, 7 odstotkov pa je kristjanov.

Področje napadov so takoj obkolile varnostne sile, prizorišča pa že preiskujejo preiskovalci. V vsaj dveh primerih naj bi napade izvedli samomorilski napadalci. Več bo znanega po preiskavi.

Nacionalna služba za transfuzijo krvi je javnost pozvala na darovanje krvi zaradi povečanih potreb, ki so jih povzročile številne eksplozije.

Dansko zunanje ministrstvo je medtem na Twitterju objavilo, da so med žrtvami današnjih terorističnih napadov na cerkve in hotele na Šrilanki tudi trije danski državljani. Dodali so, da so sorodnike žrtev o tem že obvestili.

Po navedbah šrilanških turističnih oblasti je v napadu umrlo 32 tujcev iz osmih držav, vendar Danske ni na tem seznamu. Umrli tujci so po tem seznamu iz Indije, ZDA, Velike Britanije, Portugalske, Kitajske, Nizozemske, Belgije in Turčije.

Slovenskih državljanov po doslej znanih podatkih slovenskega zunanjega ministrstva ni med žrtvami napadov.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v Washingtonu potrdil, da je med smrtnimi žrtvami terorističnih napadov na Šrilanki tudi nekaj državljanov ZDA.

Tudi britansko zunanje ministrstvo je potrdilo, da so med smrtnimi žrtvami današnjih napadov na Šrilanki britanski državljani.

Šrilanški predsednik Maithripala Sirisena je sklical sejo nacionalnega varnostnega sveta.

Odgovornosti za napade ni prevzel še nihče, šrilanška policija pa je sporočila, da je v povezavi z napadi aretirala 24 ljudi.

Preiskava napadov se danes nadaljuje, pojavili pa so se novi dokazi, da naj bi vsaj tri napade izvedli samomorilski napadalci. Oblasti so odkrile kombi, s katerim naj bi se prevažali napadalci, ter hišo na obrobju glavnega mesta Kolombo, kjer naj bi bivali.

 

Komentarji