REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Večernji list: Slovensko skupino za arbitražo vodi vohun, ki kritizira "bizantizem Hrvaške"

Večernji list: Slovensko skupino za arbitražo vodi vohun, ki kritizira Damir Črnčec, foto: Facebook

Slovenska vlada je na čelo skupine za implementacijo arbitraže s Hrvaško imenovala bivšega šefa slovenske obveščevalne službe Damirja Črnčeca, ki je zelo ostro kritiziral Hrvaško, danes poroča Večernji list in izpostavlja, da se z imenovanjem "jastreba" Črnčeca pričakuje, da bo slovenska vlada izvajala bolj trdo politiko do Hrvaške.

Časnik spominja, da je bil Črnčec, ki je zdaj državni sekretar v kabinetu slovenskega premierja Marjana Šarca, tudi svetovalec za varnost predsednika SDS Janeza Janše ter da je znan po zelo ostrih pa tudi nestrpnih izjavah do migrantov in muslimanov. Zaradi njegovega imenovanja je Šarčeva vlada skoraj izgubila podporo Levice v DZ, poudarja zagrebški časnik.

Večernji list omenja stališča Črnčeca o Hrvaški, ki jih je razlagal v ljubljanskem tedniku Reporter po izbruhu afere s spletkarjenjem slovenskih akterjev v arbitražnem postopku.

Večernji list omenja stališča Črnčeca o Hrvaški, ki jih je razlagal v ljubljanskem tedniku Reporter po izbruhu afere s spletkarjenjem slovenskih akterjev v arbitražnem postopku.

Poudarja, da je Črnčec takrat med drugim zapisal, da Hrvaška poskuša zrušiti arbitražni sporazum z vsemi sredstvi "bizantinske realpolitike", ker se je zavedala, da bo rezultat arbitraže boleč kompromis, ki bo šel v prid Slovenije. Med drugim je Zagreb obtožil, da se je preko Ljubljane pretihotapil v Evropsko unijo in zvezo Nato.

Slovenija še naprej vztraja pri uveljavitvi arbitraže, kar je potrdila tudi z imenovanjem Črnčeca, Hrvaška pa rešitev vidi v dvostranskem dogovoru, sklene časnik.

Delite članek