REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

V turškem priporu 56 nemških državljanov

V turškem priporu 56 nemških državljanovNemški zunanji minister Martin Schaefer. Vir: You Tube

V Turčiji so ob koncu tedna v Istanbulu aretirali še dva nemška državljana. Skupno je v turškem priporu trenutno najmanj 56 nemških državljanov, od tega se jih je najmanj 12 v priporu znašlo iz političnih razlogov, so danes sporočili z nemškega zunanjega ministrstva.

Kot poroča na spletni strani Deutsche Welle, so turške oblasti čez vikend priprle zakonca; enega od njiju so medtem že izpustili na prostost, a so mu turške oblasti izdale prepoved izhoda iz države. Kot je ob tem dejal tiskovni predstavnik nemškega zunanjega ministrstva Martin Schäfer, turške oblasti nemške strani o aretaciji še niso uradno obvestile.

"Nadaljuje se nočna mora za številne nemške državljane, ki ne želijo ničesar drugega kot preživeti počitnice v Turčiji," je ob tem dejal Schäfer.

Med tistimi, ki so se znašli v turških zaporih zaradi političnih razlogov, sta tudi dopisnik nemškega časnika Die Welt Deniz Yücel in borec za človekove pravice Peter Steudtner. Oba se soočata z obtožbami, povezanimi s terorizmom.

Nove aretacije nemških državljanov so še okrepile pozive Berlinu, da izda uradno opozorilo nemškim državljanom pred potovanji v Turčijo, a je Schäfer danes za nemško tiskovno agencijo dpa pojasnil, da kaj takega zaenkrat ne načrtujejo. Ni pa izključil možnosti, da bi se to zgodilo v prihodnosti.

Politični odnosi med Nemčijo in Turčijo so zaostreni že več mesecev. Kljub temu pa se očitno nemoteno nadaljujejo orožarski posli med državama.

Nemška vlada je tako od januarja do avgusta letos odobrila že 99 pošiljk orožja Turčiji v skupni vrednost najmanj 25,36 milijona evrov, pri čemer za dva posla ni podatkov o njuni vrednosti, tako da je skupna vrednost dejansko še višja, poroča dpa.

Hkrati je sicer vrednost orožarskih poslov bistveno nižja kot v enakem obdobju lani, ko so zabeležili 158 pošiljk orožja v skupni vrednosti 69,3 milijona evrov.

Podatke o orožarskih poslih je od nemške vlade zahteval poslanec nemških Zelenih Özcan Mutlu, ki poziva k zaustavitvi izvoza orožja v Turčijo. "Ker se posli nadaljujejo, Ankara grožnje in podobno iz Berlina ne jemlje več resno," je menil nemški poslanec.