REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V sedmih letih: »Pred nami je konflikt z Rusijo in Kitajsko!« opozarja obrambni minister Združenega kraljestva

V sedmih letih: »Pred nami je konflikt z Rusijo in Kitajsko!« opozarja obrambni minister Združenega kraljestvaBen Wallace si želi vojne. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Obrambni minister Združenega Kraljestva Ben Wallace je posvaril, da bi lahko Velika Britanija v naslednjih sedmih letih vstopila v neposreden spopad z Rusijo in Kitajsko, in pozval k povečanju vojaških izdatkov za boj proti morebitni grožnji.

V petkovem pogovoru za Financial Times je britanski minister zatrdil, da bo svet do konca desetletja »bolj nevaren, nestabilen kraj«.

In da bo »obramba bolj kritična v naših življenjih.«

Pojasnil je, da svet doživlja »konec nenormalnega obdobja [mira] po hladni vojni«.

In da »prihaja spopad z vrsto nasprotnikov po vsem svetu.«

Wallace je ministra za finance Jeremyja Hunta prosil, naj pripravi trdni časovni načrt za povečanje izdatkov Združenega kraljestva za vojsko z 2,1 odstotka na 2,5 odstotka bruto domačega proizvoda.

Tank Challenger Vir: Twitter
Britanski tank Challanger. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Do tega pa prihaja potem, ko je Hunt predhodno že izrazil podporo predlogu in marca obljubil, da bo ministrstvu za obrambo v naslednjih petih letih zagotovil dodatnih 11 milijard funtov (13,6 milijarde dolarjev).

Obrambni minister Wallace je prav tako pozdravil nedavno objavljene načrte Nemčije za ustanovitev 100 milijard evrov vrednega sklada za posodobitev nemških oboroženih sil in to označil za »pomembno sporočilo [ljudem] po vsej Britaniji, da se vračamo v čase, kjer morate vlagati v obrambo.«

Medtem ko se je Wallace zavzemal za večjo vojaško porabo in več vojaške podpore Ukrajini, je pozval tudi k znatnemu zmanjšanju velikosti britanske vojske.

Imamo preveč pehote – dediščina vojn proti upornikom v Afganistanu in Iraku. Potrebujemo več topništva. Še vedno pa se odloča o tem, ali potrebujemo glavne bojne tanke

Prejšnji teden je Times poročal, da namerava obrambni minister nadaljevati z načrti za zmanjšanje števila pehotnega osebja z 82.000 na nekaj več kot 70.000 in zmanjšati število tankov z 227 na 148.

»Imamo preveč pehote – dediščina vojn proti upornikom v Afganistanu in Iraku. Potrebujemo več topništva. Še vedno pa se odloča o tem, ali potrebujemo glavne bojne tanke,« je za časopis povedal vladni vir v Londonu.

Medtem so vojaški strokovnjaki opozorili, da Združeno kraljestvo trenutno morda ne bo kos nalogi, če bi se vojaško spopadlo s skoraj enakim nasprotnikom.

Sam Ben Wallace je pred tem izjavil, da je britanska vojska »izpraznjena in premalo financirana«, medtem ko je upokojeni general Richard Barrons trdil, da bi Veliki Britaniji v primeru večjega spopada zmanjkalo streliva v samo nekaj urah.

Medtem pa v parlamentu na vprašanja, ali je njegova država odkrbela Ukrajino z raketami dogega dosega, ki lahko dosežejo cilje znotraj Rusije, raje molčal in s tem prekršil kodeks, ki zavezuje ministre.

Nato je potrdil da so Ukrajinci uspešno uporabili rakete Storm Shadow proti ruskim ciljem.

Ni pa povedal, da so Ukrajinci zaradi njih v Lugansku streljali na cilje brez vojaškega pomena.

Pri tem so ranili otroke, civilne objekte pa sta dosegla le dva izstrelka prvi dan, v naslednjih pa so jih šest ruske sile sestrelile.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek