REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V napade na Dunaju vpleteni najmanj trije Albanci, državljani Severne Makedonije

V napade na Dunaju vpleteni najmanj trije Albanci, državljani Severne MakedonijeTerorist Kujtim in rušenje pravoslavnih cerkva na Kosovu. Vir: Twitter

Ministrstvo za notranje zadeve Severne Makedonije je sporočilo, da sta, razen ustreljenega Kujtima Fejzulaija, bili še dve osebi z državljanstvom Severne Makedonije vmešani v napade na Dunaju, v katerih so napadalci ubili štiri osebe, ranili pa 22 ljudi.

»S seznama avstrijske policije, ki je bil predan nekaterim policijam, je bilo ugotovljeno, da sta še dve osebi, ki imajo razen avstrijskega še severnomakedonsko državljanstvo, oziroma gre za K.F. (rojen v Modlingu, Avstrija), A.G. (rojen v St. Poltenu, Avstrija) in U.A. (rojen na Dunaju). Sektor za mednarodno policijsko sodelovanje v ministrstvu za notranje zadeve je bil takoj na voljo kolegom iz Avstrije in intenzivno sodelujemo okoli vseh elementov, povezanih s tem primerom,« so sporočili iz severnomakedonskega notranjega ministrstva.

V vseh primerih naj bi šlo za Albance.

O napadu sta se po telefonu pogovarjala tudi predsednik vlade Severne Makedonije Zoran Zaev in avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Avstrijski predsednik vlade se je severnomakedonskemu zahvalil na izkazani solidarnosti in za podporo.

Zanimivo je, da o tem nekateri slovenski mediji ne poročajo.

Zanimivo je, da o tem nekateri slovenski mediji ne poročajo. Kdor ne bere avstrijskih in drugih tujih medijev tako verjame, da je storilec bil Severni Makedonec ali kvečjemu Avstrijec, ne pa - Albanec.

Medtem ko mediji iz vsega sveta poročajo o Albancu Kujtimu Fejzulaiju, RTV Slovenija, 24ur.com, STA in še nekateri mediji poročajo le o »makedonskem in avstrijskem državljanu«, ki je v imenu Alaha moril po Dunaju.

Kdor ne bere avstrijskih in drugih tujih medijev tako verjame, da je storilec bil Severni Makedonec ali kvečjemu Avstrijec, ne pa - Albanec.

Res je bil avstrijski in severnomakedonski državljan - vendar Albanec.

V severni Makedoniji jih je okoli tretjina prebivalstva.

Ruski veleposlanik na Dunaju je dejal, da so med osumljenci, ki so jih avstrijske oblasti pridržale v povezavi s ponedeljkovim terorističnim napadom, tudi osebe, ki prihajajo iz območja Severnega Kavkaza.

Albanci v Makedoniji so leta 2000 izvedli tudi pravi teroristični upor proti državi Makedoniji, ki je bila več mesecev v vojni.

»Imamo informacije, da so med pridržanimi tudi migranti iz balkanskih držav, islamskega sveta in Severnega Kavkaza,« poroča Moscow Times.

Srbski mediji ob tem poudarjajo, da se je terorizem začel prav na Kosovu in v Severni Makedoniji že pred leti ter da so pristaši teroristične albanske OVK nekaznovano porušili več kot 200 srbskih pravoslavnih cerkva.

Albanci v Makedoniji so leta 2000 izvedli tudi pravi teroristični upor proti državi Makedoniji, ki je bila več mesecev v vojni.

Končala se je tako, da so Albanci na svojih območjih - po posredovanju ZDA - po Tetovskem sporazumu dobili neke vrste državo v državi.

Najmanj en napadalec pa je še na begu.

Družina organizatorja terorističnega napada prihaja sicer iz vasi Čelopek v okolici Tetova z okoli 7000 prebivalci, vendar je bil Fejzulai Kujtim rojen, se šolal in je odrasel – v Avstriji.

Napad je izvedel komaj 20-letni Fejzulai Kujtim. Najmanj en napadalec pa je še na begu.

20-letnika je policija kmalu po napadu ustrelila.

Delite članek