REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V Karlovcu most poimenovali po vojaški enoti, katere pripadnik je umoril 13 vojnih ujetnikov

V Karlovcu most poimenovali po vojaški enoti, katere pripadnik je umoril 13 vojnih ujetnikovObsojen hudega vojnega zločina: Mihajlo Hrastov. Za nekatere Hrvate heroj, ne pa zločinec? Vir: Twitter
Mestni svet Karlovca je odločil, da bodo most čez reko Korano poimenovali po enoti posebne enote hrvaške policije Grom.
 
A prav pripadnik te enote je pred 30 leti na tem mostu umoril 13 vojaških ujetnikov, dva pa ranil.
 
Vladajoča HDZ premierja Andreja Plenkovića v mestnem svetu zanika povezave med poimenovanjem mostu in vojnim zločinom, opozicija pa trdi, da je povezava očitna.
Mihajla Hrastova so zaradi vojnega zločina nad neoboroženimi ujetniki obtožili že leta 1992.
 
Po številnih ponovljenih sojenjih je bil leta 2015 pravnomočno obsojen na štiri leta zapora, ki jih je tudi prestal. A čeprav je obsojeni vojni zločinec, je za mnoge Karlovčane heroj.
 
Iz zapora so ga izpustili tudi na pogojno svobodo, kazen za grozovit zločin pa je bila že od začetka smešno nizka.
Razprava o tem se je začela 21. septembra, prav ob 30. letnici vojnega zločina, v katerem je nekdanji pripadnik te enote Mihajlo Hrastov na mostu umoril 13 ujetih pripadnikov rezervnih enot takratne JLA, dva pa ranil.
 
Iz zapora so ga pustili tudi na pogojno svobodo, kazen za grozovit zločin pa je bila že od začetka smešno nizka.
Predlog o imenovanju mostu je podprla vladajoča HDZ ob sodelovanju skrajno desne stranke Domovinsko gibanje, medtem ko je predlogu nasprotovala zeleno-leva platforma Zmoremo.
 
Svetniki opozicijske SDP so sejo zapustili že pred začetkom razprave, navajajo zagrebški časniki.
 
Kot dodajajo, je dolgo razpravo možno opisati z dvema različnima pogledoma na dogodke z začetka vojne na območju Karlovca septembra 1991.
Podporniki poimenovanja so trdili, da je bila posebna enota Grom prva, ki je branila mesto in je prav na mostu čez Korano odigrala eno ključnih vlog pri obrambi mesta jeseni 1991.
 
Izpostavljajo, da je Hrastov prestal zaporno kazen zaradi umora ujetnikov ter da njegovega vojnega zločina ni možno povezati z imenovanjem mostu po enoti, v kateri je bil.
 
Menijo, da ne morejo biti vojni zločinci vsi pripadniki enote, in da si je ta zaslužila, da se po njej poimenuje most.
Opozicija je izpostavila, da nimajo nič proti enoti, ki je branila Karlovec.
 
A so obenem vztrajali, da ni mogoče zanikati očitnih povezav med imenovanjem mostu in vojnim zločinom, tudi zaradi tega, ker so navijaške skupine na zid cestnega podvoza pri mostu narisale grafit v čast Hrastovu.
Kot so menili v opoziciji, gre za relativizacijo hrvaških vojnih zločinov.
Tisti, ki podpirajo idejo o poimenovanju mostu, podajajo roko tistim, ki rišejo grafite, poimenujejo ulice in šole po srbskih vojnih zločincih, kot sta Ratko Mladić in Radovan Karadžić, so opozorili.

Delite članek