REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V hiši sodelavca napadalca na Emmanuela Macrona našli orožje in Mein Kampf

V hiši sodelavca napadalca na Emmanuela Macrona našli orožje in Mein KampfKlofuta za Macrona. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

V zvezi s klofuto, ki jo je dobil francoski predsednik Emmanuel Macron po včerajšnjem incidentu na jugovzhodu Francije je policija aretirala dva moška, stara 28 let.

Napad sta izvedla Arthur C., ki je posnel incident in Damien Tarel, ki je udaril predsednika Francije.

Policija je ugotovila, da 28-letnega Damiena Tarela, ki je oklofutal francoskega predsednika, zanimajo predvsem številne skrajno desničarske in monarhistične osebnosti ter da se je zanimal tudi za francosko srednjeveško zgodovino.

Na svoji Instagram strani Tarel samega sebe opisuje kot člana nacionalne federacije zgodovinskih evropskih borilnih veščin in se prikazuje oblečen v kostume iz srednjega veka z dolgimi meči.

Podobno Srednjeveško opremo je nosil tudi igralec Jean Reno v filmu Les Visiteurs
Podobno srednjeveško opremo je nosil tudi igralec Jean Reno v filmu Les Visiteurs (Obiskovalci). Vir: Twitter

Izvod knjige Mein Kampf Adolfa Hitlerja in orožje pa so našli v hiši drugega 28-letnika za katerega sumijo, da je posnel napad na francoskega predsednika.

Policija je sporočila, da je zaplenila meč, bodalo in zbirateljsko puško, za katero je aretirani Tarel sicer imel dovoljenje.

Zanimivo je, da so napadalci dali izjavo lokalnim medijem istega dne, ko je bil Macron napaden, ko je novinar časnika Quotidien pristopil k trem moškim in jih vprašal, kaj delajo.

»Nič. Prišli smo videti našega dragega Macrona. So stvari, ki bi mu jih radi povedali, ampak na žalost ne moremo. Propadanje Francije je dejal eden s temnimi očali.

Klofutanje Macrona
Neprijetno presenečenje za francoskega predsednika: Klofuta. Vir: Twitter, posnetek zaslona

Ko se je nato Macron ob obisku regije Tain-l'Hermitage približal množici, da jo pozdravi, je Tarel zgrabil predsednika za roko, ga potegnil bližje k sebi in udaril po obrazu, pri tem pa izgovarjal frazo, znano tistim, ki zagovarjajo francosko monarhijo.

Policija je nato privedla Damiena Tarela, ki sicer ni bil znan policiji pred omenjenim incidentom, in njegovega prijatelja, ki je posnel ves dogodek.

Obtožba za napad na javnega funkcionarja v Franciji lahko prinese triletno kazen zapora in denarno globo 45.000 evrov.

Delite članek