REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V četrto gre rado: Sirija pripravljena na »vojne« z Izraelom

V četrto gre rado: Sirija pripravljena na »vojne« z Izraelom

Sirija je v celoti pripravljena braniti svoje ozemlje v morebitnem vojaškem spopadu z Izraelom, je ob nadaljevanju regionalne krize dejal sirski zunanji minister Faisal Mekdad.

Faisal Mekdad je dejal, da je končanje okupacije Golanske planote »glavna prednostna naloga« Damaska.

Mekdad je govoril na srečanju z iranskim zunanjim ministrom Hosseinom Amir-Abdollahianom v Damasku, kjer sta razpravljala o skupni podpori Palestincem med vojno Izraela s Hamasom v Gazi.

Mekdad je dejal, da se Sirija »upira« Izraelu od leta 1948, ko je izbruhnila prva popolna vojna med več arabskimi narodi in novoustanovljeno judovsko državo.

Sirija se je bojevala proti izraelski okupaciji in je pripravljena na vojne, vendar se bo sama odločila, kdaj in kako.

»Sirija se je bojevala proti izraelski okupaciji in je pripravljena na vojne, vendar se bo sama odločila, kdaj in kako,« je poudaril zunanji minister in opozoril na pomen Golanske planote - dela jugozahodne Sirije, ki ga od leta 1967 nadzoruje Izrael.

Končanje izraelske okupacije Golanske planote je »na vrhu naših prioritet,« je vztrajal Makded in dodal, da je »Sirija pripravljena plačati ceno za vse te osvobodilne operacije.«

Sirski najvišji diplomat je poudaril, da je tudi prisotnost ameriških in turških sil v državi »nelegitimna« in se mora končati.

Amir-Abdollahian je tudi obsodil »nezakonito prisotnost tujih vojakov v Siriji« in obtožil ZDA in Izrael, da sta zagrešila »genocid« nad Palestinci.

ZDA so ta mesec izvedle zračne napade v Siriji kot odgovor na napade z raketami in brezpilotnimi letali na ameriška oporišča v regiji.

Sirija je bila doselj udeleženka treh vojn z Izraelom.

Pentagon je dejal, da cilja na militantne skupine, povezane z Iranom, ki stojijo za bombnim napadom na postojanko v Jordaniji, znano kot Tower 22, 28. januarja, kjer so bili ubiti trije ameriški vojaki.

Postojanka je res v Jordaniji, a oskrbuje drugi dve v Siriji, ki sta tam nezakonito.

Sirija je napade na svojem ozemlju obsodila kot »nezakonite« po mednarodnem pravu.

In to je seveda res, enako kot odtujevanje sirske nafte s pomočjo ameriške vojske.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek