REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ustavno sodišče: maske v šolah so nezakonite

Ustavno sodišče: maske v šolah so nezakoniteMaske v šolah niso več obvezne. Vir: Twitter

Avstrijsko ustavno sodišče je spomladansko odločitev ministrstva za šolstvo, ki je uvedlo obvezno nošenje mask v šolah ter šolanje v več ciklih razglasilo za neustavno in pravno neutemeljeno.

»Ministrstvo za zdravje ni bilo v stanju pojasniti, na temelju česa je sprejelo odločitev o obveznosti nošenja zaščitnih mask v šolah in uvajanju pouka v ciklih,« je zapisano v sodbi Visokega ustavnega sodišča Avstrije (VfGH).

Pravno gledano se namreč lahko upravne odločitve sprejemajo samo na podlagi obstoječih zakonov, kar pa se ni zgodilo v tem primeru.

Ministrstvo za izobraževanje je svojo odločitev sicer argumentiralo s podporo štaba za boj proti pandemiji.

Ministrstvo za izobraževanje je svojo odločitev sicer argumentiralo s podporo štaba za boj proti pandemiji.

Maja letos je namreč avstrijsko ministrstvo za izobraževanje sprejelo odločitev, da se bo izobraževanje v šolah odvijalo v dveh delih in je ob tem sprejelo še sklep o obveznem nošenju mask v času pouka in po njem.

Vendar so starši dveh učencev proti tej odločitvi sprožili tožbo pred ustavnim sodiščem.

Ti ukrepi so bili nato ob koncu šolskega leta 2019-2020 ukinjeni in več ne veljajo.

Opozicijska stranka Neos je odločitev ustavnega sodišča imenovala kot »dokaz državno-pravnega diletantizma« vlade kanclerja Sebastiana Kurza, v kateri sedijo ministri Ljudske stranke in Zelenih.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek