REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajinski vojaki zasvojeni z energijskimi pijačami

Ukrajinski vojaki zasvojeni z energijskimi pijačamiDrastično se je povečala poraba energijskih pijač tako na fronti kot v zaledju. Vir: Posnetek zaslona, X

Energijske pijače so izjemno priljubljene med ukrajinskimi vojaki, kljub temu da lahko povzročijo zdravstvene težave, piše New York Times.

Časnik navaja, da so za zdesetkane vojake, ki že mesece niso imeli dopusta, brezplačne pijače, polne sladkorja in kofeina, pogosto edini način za preživetje na fronti.

Nekateri v opozarjanju na to vidijo ironijo, glede na velike izgube ukrajinskih vojakov.

Umre jih več sto vsak dan, česar spodnji komentator očitno ne ve in navaja podatke o zgolj 31.000 padlih in 30 mrtvih dnevno.

Ruskih žrtev je mesečno okoli 3000, Ukrajinskih pa do okoli 1800 dnevno.

»Zjutraj, ko se zbudim, spijem energijsko pijačo. Ko grem na patruljo, spijem energijsko pijačo. Pred napadom spijem energijsko pijačo,« je za New York Times povedal nek vojak.

Pojasnil je, da brez energijskih napitkov ne bi mogel prehoditi razdalj do sedem kilometrov ob 40 kilogramih težke opreme, tri dni pa je bil močno prikrajšan za spanje in hrano.

Nekateri vojaki so izjavili, da bi v boj raje nosili energijske pijače kot kruh.

Medtem ko vojaki na splošno zavračajo zdravstvene pomisleke, povezane s stalnim uživanjem energijskih pijač, je ukrajinski pehotni narednik povedal časopisu, da so enega od njegovih starejših tovarišev, ki je imel srčno bolezen in je spil deset pločevink na dan, našli mrtvega z energijsko pijačo v roki.

V zaledju se je tudi povečala poraba energijskih pijač, pravijo predstavniki industrije in ugotavljajo, da jih veliko Ukrajincev uporablja za spopadanje z nenehnimi raketnimi napadi, tesnobo in pomanjkanjem spanca.

Ker se pijače dovažajo s tovornjaki, so postale nekakšna »frontna valuta« in zdaj v Ukrajini cveti ta črni trg, poroča časnik.

Analiza kaže, da se je prodaja energijskih pijač v Ukrajini od začetka spopadov povečala za skoraj 50 odstotkov.

Bralci prispevka v ameriškem časniku se medtem sprašujejo, ali tukaj gre morda za satriro, saj je nekoliko ironično osredotočanje na nevarnosti energijskih pijač za ukrajinske vojake na fronti, ko jih tam več kot tisoč umre vsak dan.

New York Times je namreč v svojem prispevku poročal, o le eni smrti zaradi Red Bulla.

Ukrajinski vojski kljub zaostrovanju mobilizacije močno primanjkuje ljudi, ruske sile pa napredujejo v Donbasu in regiji Harkova.

Ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno ocenil, da Ukrajina izgublja najmanj 50.000 vojakov na mesec, kar je petkrat več kot ruska vojska. Od tega polovico teh ukrajinskih vojakov predstavljajo nenadomestljive izgube, takšnih pa je v ruski vojski zaradi boljše zdravniške oskrbe okoli 3000 mesečno.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek