REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajina zabrusila Avstraliji: Nočemo vaših letečih smeti

Ukrajina zabrusila Avstraliji: Nočemo vaših letečih smetiTo ni prvič, da so bile opuščene dobave orožja iz Avstralije... Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajinsko letalstvo se sooča z resno težavo zaradi pomanjkanja večnamenskih bojnih letal, saj je bila večina letal Su-27 in MiG-29, ki jih je imelo letalstvo Ukrajine, sestreljenih ali uničenih.

Zato je bil sprožen postopek nabave letal F-16 od držav članic Nata, vendar za zdaj ni znakov, kdaj bodo ta letala dostavljena Kijevu, zaradi remonta in procesa usposabljanja ter bojazni ukrajinske strani, da jih bo ruska vojska locirala in uničila takoj po dostavi.

Poleg F-16 je obstajal tudi načrt, da bi ukrajinske pilote opremili z večnamenskimi bojnimi letali F/A-18 »Hornet«, ki pa so jih avstralske letalske sile umaknile iz uporabe, ampak zaradi, milo povedano, »nesporazuma« med Avstralijo in Ukrajino, dobave teh letal najverjetneje ne bo.

Kot poroča Financial Review, je med pogovori med uradniki obeh držav eden od visokih častnikov ukrajinskega letalstva avstralskim kolegom povedal, da Kijeva ne zanima 41 odsluženih F/A-18, ki jih je želela podariti Canberra.

»Nočemo vaših letečih smeti,« je po besedah ​​vira, ki se je udeležil pogovorov, zadevo komentiral ukrajinski častnik.

Ta izjava je nakazovala na nesporazum med državama, pa tudi na to, da se vrh ukrajinske vojske bolj ali manj zaveda starosti in (slabega) stanja opreme, ki jo prejema, kar potrjujejo tudi rezultati s fronte.

Vendar pa to ni prvič, da je bila dobava orožja iz Avstralije zavrnjena, saj so avstralske oblasti že prej zavrnile dobavo oklepnih jeepov Hawkei kot tudi odsluženih transportnih helikopterjev MRH-90 Taipan, ki so v postopku rezanja in spreminjanja v staro železo.

Prav tako je Avstralija ena redkih držav na političnem Zahodu, ki je zavrnila ponovno odprtje veleposlaništva v Kijevu, kar dodatno ustvarja težave pri komunikaciji in razumevanju potreb ukrajinske vojske.

Posledica vsega naštetega so »napeti odnosi« med državama, poroča »Financial Review«.

Načrt o podaritvi avstralskih bojnih letal, ki so bila leta 2021 umaknjena iz operativne uporabe, je bil predlagan marca 2023, dva meseca pozneje pa so se pojavile informacije, da so ZDA dale blagoslov za njihov prenos.

Ker gre za letala, ki so zasnovana za uporabo na letalonosilkah, so F/A-18 za Ukrajino nekoliko boljša možnost kot F-16.

Razlog je njihovo ojačano podvozje, ki jim omogoča vzletanje s kratke vzletne steze, kar je velika prednost glede na uničene ukrajinske letalske baze in dejstvo, da bodo morala zahodna letala vzletati tudi z avtocest.

Kljub temu so se v tistem obdobju okrepila pogajanja med Kijevom in Washingtonom ter Brusljem glede dobave F-16 iz držav, kot so Danska, Nizozemska in Norveška, medtem ko so poleg Dancev šolanje ukrajinskih pilotov ponudile ZDA in Romunija.

To je v ukrajinskih zračnih silah povzročilo nekaj strahu, da ne bodo zmogli vzdrževati dveh različnih tipov bojnih letal z Zahoda, saj vsak od njih zahteva ločeno vzdrževanje, oborožitev in usposabljanje.

Zato je ukrajinski častnik, ki naj bi uradno zahteval dostavo »Hornetov«, namesto tega imenoval avstralska letala za »leteče smeti«, kar je po poročanju »Financial Review« popolnoma uničilo morebitni sporazum o donaciji.

»Če tega ne bi rekel, bi ‘Horneti’ že leteli nad Ukrajino,« pravi vir, ki je seznanjen s pogajanji.

Spomnimo, ZDA so odobrile premestitev F-16 v Ukrajino šele avgusta 2023, vrhovni poveljnik ukrajinskih sil Valerij Zalužni pa je že takrat potožil, da je »Rusiji dano dovolj časa, da izboljša svojo zračno obrambo, preden bi jo lahko napadla letala, dostavljena z Zahoda«.

Decembra pa se je za ukrajinsko stran pojavila še ena težava, ker njenim zahodnim zaveznikom ni uspelo usposobiti in dobaviti F-16, zato so bila na »seznamu želja«, ki ga je Kijev poslal ZDA, med drugim tudi letala F/A-18 »Hornet«.

Prav tako so se pojavile informacije, da so se 8. decembra znova začeli pogovori med Avstralijo in Ukrajino o dostavi »letečih smeti«.

Po drugi strani avstralski obrambni minister Richard Marles ni želel komentirati morebitne dobave, medtem ko je tiskovni predstavnik ministrstva za obrambo dejal, da so letala v »končni fazi razgradnje in pošiljanja v razrez«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek