REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajina potrebuje »podporo uporabnikom« zaradi nedelujočih raket in izrabljenih nemških havbic

Ukrajina potrebuje »podporo uporabnikom« zaradi nedelujočih raket in izrabljenih nemških havbicPanzerhaubitze 2000: Več samohodnih nemških havbic ni ubogalo svojih ukrajinskih operaterjev na prvi liniji fronte in so že potrebne popravila. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ukrajinski vojaki se soočajo z vse večjim številom neuporabnih ameriških raket Javelin in podobnimi izstrelki, poročajo ameriški mediji.

To pa zato, ker Pentagon ukrajinskim silam ni zagotovil gradiva za usposabljanje, rezervnih delov in druge logistične pomoči.

Mediji navajajo predvsem težave lansirnikov raket Javelin, ki jih ni bilo mogoče uporabiti zaradi okvarjenih električnih komponent in slabih prevodov uporabniških navodil.

Pentagon je poslal več kot 5000 raket Javelin v Kijev kot del ameriškega 54 milijard dolarjev vrednega programa pomoči Ukrajini.

»Pošiljamo opremo, ampak hkrati smo se odločili, da ne bomo izvajali tehnične podpore?« se je za medije čudil inštruktor prostovoljcev Mark Hayward, veteran ameriške vojske.

Pentagon je poslal več kot 5000 raket Javelin v Kijev kot del ameriškega 54 milijard dolarjev vrednega programa pomoči Ukrajini.

Nekatere so že končale v rokah (video posnetek zgoraj) oboroženih sil obeh osamosvojenih republik Donecka.

Izstrelki za razbijanje oklepov tankov stanejo približno 78.000 dolarjev vsak, lanserji pa so ocenjeni na približno 178.000 dolarjev.

Sistem, ki sta ga izdelali obrambni podjetji Lockheed Martin in Raytheon, ni le drag, ampak tudi zapleten. Priložen je uporabniški priročnik na 258 straneh.

Hayward je razkril, da Javelini, poslani iz ZDA v Ukrajino, nimajo kartic z navodili, ki uporabnike usmerjajo, da naj pokličejo brezplačno številko za pomoč pri okvarah in popravilih.

Projektili se zaklenejo na toplotno sliko tarče in jih vodi računalnik. Imajo doseg 2.500 metrov.

Hayward je razkril, da Javelini, poslani iz ZDA v Ukrajino, nimajo kartic z navodili, ki uporabnike usmerjajo, da naj pokličejo brezplačno številko za pomoč pri okvarah in popravilih.

Ameriške enote imajo dostop do takšnega klicnega centra za odpravljanje težav z njihovim orožjem, je dodal in poudaril, da je nesprejemljivo, da administracija predsednika Joeja Bidna ni zagotovila takšne podpore ukrajinskim borcem.

Ob tem ob raketah ni bilo računalniško podprtih gradiv za usposabljanje, ki jih ima ameriška vojska za nujne pri usposabljanju.

Še en veteran ameriške vojske, ki usposablja vojake v Ukrajini, Bradley Crawford, je povedal, da odkar je njegova enota zahtevala računalniški program pred več kot mesecem dni, še vedno ni videla nobenega obvestila, da bi bili kompleti dostavljeni.

Tečaj usposabljanja ameriške vojske za streljanje s to raketo traja sicer dva tedna oziroma 80 ur.

Hayward je tudi dejal, da so Ukrajinci dobili omejeno količino baterij za lanserje Javelin. Posamezna baterija zdrži samo štiri ure s polnjenjem ali manj, ko se prižgejo.

Ukrajinske sile zato zaklenejo baterije za uporabo v boju, tako da niso na voljo za urjenje.

Veliko raket je bilo poslanih tudi s pretečenim datumom uporabe. Zato v resnici niso uporabne, kot pričajo tudi ujeti ukrajinski vojaki.

Eden od veteranov ameriške vojske je senatorki Lisi Murkowski med zaslišanjem o učinkih pošiljanja vojaške pomoči Ukrajini v ameriškem senatu povedal, kako so bile baterije za motorna kolesa nameščene z lepilnim trakom in napeljavo na raketah, da so lansirne naprave delovale med usposabljanjem.

»Mora obstajati boljši način,« je zabodeno pripomnila Murkowski. »Ne moremo jim poslati tega sofisticiranega orožja in jim ne dati ustreznih virov za usposabljanje.«

Na Telegram kanalih so se pojavile slike telefonov ujetih ukrajinskih vojakov in njihovega iskanja v Googlu s pojmi »Zakaj moj Javelin ne dela?«.

Na Telegram kanalih so se pojavile slike telefonov ujetih ukrajinskih vojakov in njihovega iskanja v Googlu s pojmi »Zakaj moj Javelin ne dela?«

Ukrajinska vojska je menda tudi prepovedala vojakom javno kritiziranje zahodne pomoči, predvsem ameriških vozil Bradley, nemških havbic in britanskih raket.

So pa velike količine te opreme že padle v roke ruskih vojakov. Med njimi tudi poljski tanki.

Podobne težave so z nemškimi samohodnimi havbicami.

Po poročanju nemškega časnika je ukrajinska vojska utrpela veliko število okvar na nemških samohodnih havbicah, ki enostavno ne prenesejo vsakodnevne uporabe, kjer morajo izstreliti večje število granat, kot je bilo to sicer običajno.

Baterija sedmih havbic »Panzerhaubitze 2000«, ki jih je poslala Nemčija v Ukrajino namreč že kaže znake izrabljenosti zaradi intenzivne uporabe.

Velike težave so tako z mehanskimi deli tega orožja kot s sistemom za nadzor ognja.

Anonimni vir Bundeswehra meni, da težave izhajajo iz samega števila granat, ki jih vsak dan izstrelijo ukrajinske sile (VSU), kar obremeni mehanizem za polnjenje in kumulativno povzroči okvare.

Od sedmih havbic, ki jih je Berlin dostavil režimu v Kijevu konec junija, so nekatere od njih začele po intenzivnem streljanju proti ruskim položajem na zaslonu za prikaz sporočil javljati 'napako v delovanju' in da je 'nujno potrebno popravilo'.

Izkoriščanje teh havbic tako, da izstrelijo tudi 100 granat na dan namreč velja za visoko intenzivno uporabo.

Še več, ukrajinske enote pogosto presežejo te številke, s tem pa intenzivnost ognja hitro doseže kritično raven, ki ga nemške havbice - ne zdržijo.

Eno polnjenje te samohodne havbice obsega 60 izstrelkov.

Poleg tega naj bi vojaki na prvih bojnih linijah poskušali streljati s posebnimi, t. i. pametnimi raketami na preveliki razdalji.

Spiegel poroča, da naj bi takoj, ko je prispelo pismo z reklamacijo iz Kijeva, Bundeswehr obljubil, da bo takoj poslal dodatno količino rezervnih delov v Kijev, da bi lahko havbice čim prej spravili v red.

Po informacijah iz pisma uradnega Kijeva, ki ga je nemškemu obrambnemu ministrstvu poslalo prejšnji teden, je od sedmih havbic, ki so bile Ukrajini dostavljene konec junija, nekatere od njih začele po intenzivnem streljanju proti ruskim položajem na zaslonu za prikaz sporočil javljati napako v delovanju.

In da je nujno potrebno popravilo.

Tako več samohodnih havbic, močnih PzH 2000 ni ubogalo svojih ukrajinskih operaterjev na prvi liniji fronte in so že potrebne popravila, sklene Spiegel.

Po informacijah o težavah z nemškimi samohodnimi topovi PzH 2000 so se pojavile govorice, da je okvare na nemških havbicah skoraj nemogoče popraviti na kraju samem.

Treba je počakati tudi na rezervne dele iz Nemčije, vendar se Berlinu ne mudi z dobavo.

Rusija teh težav nima, saj ima zelo razvejano in dobro organizirano logistično podporo.

In tudi to odloča v vojni.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek