REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Turški zunanji minister upa na "tradicionalno prijateljstvo" z ZDA in zvezo NATO

Turški zunanji minister upa na Mevlut Cavusoglu Vir: Pixell

Potem ko so se zaradi zvišanja ameriških carin za turško jeklo in aluminij odnosi med Washingtonom in Ankaro močno zaostrili, je danes turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu izrazil pripravljenost na pogovore z ZDA.

Po njegovih besedah si Turčija želi konsenz, pri čemer je odprta za diplomatske pobude. "Pričakujemo, da bodo ZDA ostale zveste našemu tradicionalnemu prijateljstvu in zavezništvu v okviru zveze Nato," je poudaril.

Pričakujemo, da bodo ZDA ostale zveste našemu tradicionalnemu prijateljstvu in zavezništvu v okviru zveze Nato, je dejal Cavusoglu 

ZDA so z današnjim dnem uvedle višje carine na uvoz jekla in aluminija iz Turčije. Carine na jeklo so po novem 50-odstotne, na aluminij pa 20-odstotne. Z višjimi carinami želi ameriški predsednik Donald Trump pritisniti na Ankaro, ki ima že tako gospodarske težave.

Gre za dodatne sankcije zaradi spora glede ameriškega pastorja Andrewa Brunsona, ki ga v Turčiji obtožujejo podpore terorizmu in je tam v hišnem priporu.

Turčija je že v petek opozorila, da bo edini rezultat zvišanja carin "škoda v odnosih med državama kot zaveznicama". Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa je v nedeljo dejal, da je bil padec vrednosti turške lire, ki je bil posledica napovedi višjih ameriških carin, politična zarota. Napovedal je, da bo Turčija poiskala nove trge in zaveznike.

Turška centralna banka je ob tem sporočila, da je pripravljena sprejeti "vse potrebne ukrepe" za zagotovitev finančne stabilnosti države. Kot so zapisali, bodo bankam zagotovili ustrezno likvidnost.