REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Turčija vložila tožbo proti Netanjahuju in ga obtožila genocida v Gazi

Turčija vložila tožbo proti Netanjahuju in ga obtožila genocida v GaziAnkara je proti izraelskemu premierju vložila obtožnico za genocid. Vir: Posnetek zaslona, X

Turčija je na Mednarodnem kazenskem sodišču vložila tožbo proti izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju, ki ga obtožuje genocida na območju Gaze, so sporočili odvetniki vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj.

»Danes smo kot predstavniki vesti državljanov Republike Turčije na Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC) v Haagu vložili tožbo proti Hitlerju 21. stoletja, izraelskemu premierju Netanjahuju, ki se mu mora soditi za genocid, ki ga je zagrešil v Gazi, kot tudi za vse zločine proti človečnosti,« je zapisal na družbenih omrežjih odvetnik Metin Kulunk.

Odvetnik Metin Kulunk je na družbenem omrežju Instagram objavil prvo stran tožbe vložene na ICC v Haagu. Vir: Posnetek zaslona

Objavil je fotografijo prve strani tožbe in pojasnil, da je tožbo skupaj s še dvema odvetnikoma vložil prek turškega pravosodnega ministrstva, ki bo dokument posredovalo ICC-ju.

Tožba ima 23 strani, je povedal odvetnik.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan je pred tem dejal, da bo Izrael razglasil za »vojnega zločinca« in da izraelskega premierja ne smatra več za »svojega sogovornika«.

»Trenutno nimam nobenih stikov z Izraelom. Naš šef obveščevalne službe Ibrahim Kalin ohranja stike. Seveda se srečuje tudi s Palestino in Hamasom. Rekel bom takole - Netanjahu v nobenem smislu ni več naš sogovornik. Prečrtali smo ga,« je poudaril turški voditelj.

Dodal je, da je Netanjahu izgubil podporo izraelskih državljanov in da poskuša pridobiti podporo za poboje »z versko retoriko«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek