REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tudi Madžarska ne bo podprla članstva Hrvaške v OECD

Tudi Madžarska ne bo podprla članstva Hrvaške v OECDOECD

Madžarsko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da Budimpešta ne bo podprla članstva Hrvaške v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) zaradi odnosa do madžarske energetske družbe Mol in njenega predsednika uprave Zsolta Hernadija. Pred tem je v sredo tudi Slovenija sporočila, da ne bo podprla vstopa Hrvaške v OECD.

Madžarska diplomacija je pojasnila, da sta glavna razloga za blokiranje Hrvaške položaj Molovih investicij na Hrvaškem in odnos do Hernadija, je poročala madžarska tiskovna agencija MTI. Kot so dodali, ne bodo podprli niti članstva Romunije, in sicer zaradi zapiranja katoliške gimnazije v mestu Targu Mures, ki so jo večinoma obiskovali otroci madžarske manjšine.

Parlament Madžarske
Parlament Madžarske v Budimpešti.

Hrvaška je od leta 2013 objavila več tiralic in evropskih pripornih nalogov za Hernadija, ker je hrvaško tožilstvo šefa Mola bremenilo, da je plačal deset milijonov evrov podkupnine nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju za prepustitev upravljavskih pravic v hrvaški Ini madžarski družbi. Interpol je konec lanskega leta izbrisal Hernadija s seznama iskanih oseb, a Hrvaška še naprej zahteva njegovo izročitev.

Slovenija je na sredinem sestanku veleposlanikov članic EU v Bruslju opozorila, da zaradi nespoštovanja vladavine prava v primeru nespoštovanja junijske arbitražne sodbe o meji med državama ne more podpreti članstva Hrvaške v OECD. Naslednji dan pa je predsednik vlade Miro Cerar dejal, da odločitev o tem v Sloveniji ni bila sprejeta.

Hernadi je v začetku septembra vložil tožbo proti Hrvaški na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu zaradi domnevne kršitve njegove pravice do prostega gibanja.

Hrvaška vlada in madžarski Mol sta zaradi spora o upravljavskih pravicah v Ini sprožila tudi dve mednarodni arbitraži, kar bremeni odnose med Zagrebom in Budimpešto. Za Hrvaško je prav tako nesprejemljiva odločitev Mola o zapiranju rafinerije Ine v Sisku, kar ogroža več kot 500 delovnih mest.

Slovenija je na sredinem sestanku veleposlanikov članic EU v Bruslju opozorila, da zaradi nespoštovanja vladavine prava v primeru nespoštovanja junijske arbitražne sodbe o meji med državama ne more podpreti članstva Hrvaške v OECD. Naslednji dan pa je predsednik vlade Miro Cerar dejal, da odločitev o tem v Sloveniji ni bila sprejeta. Hrvaški premier Andrej Plenković je v četrtek pozval Slovenijo, naj opusti politiko izsiljevanja in podpre hrvaško članstvo v OECD.

Poleg Hrvaške in Romunije je kandidatka za članstvo v OECD iz EU še Bolgarija, na članstvo se prav tako pripravljajo Argentina, Brazilija in Peru.