REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump se vrača? Тoži Twitter in zahteva, da mu do končne razsodbe začasno vrnejo račun z 89 milijoni sledilcev

Trump se vrača? Тoži Twitter in zahteva, da mu do končne razsodbe začasno vrnejo račun z 89 milijoni sledilcevTrump v. Twitter. Vir: Twitter

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je v petek vložil tožbo ter hkrati zahteval predhodno odredbo zoper Twitter, s katero bi mu začasno vrnili v uporabo njegov ukinjen račun.

Brian Stelter: »Veste, to je tip, ki stoji zunaj trgovine, potem ko so ga vrgli ven, trka po steklu in se skuša vrniti. Toda vsako zasebno podjetje ali trgovina lahko določi svoja pravila.«

Ta mu je bil ukinjen po nemirih 6. januarja in vdorom njegovih pristašev v Kapitol, ko ni želel priznati poraza na novembrskih predsedniških volitvah in je (neresnično) zatrjeval, da so bili volilni rezultati ponarejeni.

Trump je sedaj zaprosil zveznega sodnika na Floridi, da prisili platformo Twitter, da mu začasno obnovi njegov račun.

Predlog, ki ga je Trumpova odvetniška ekipa v petek vložila na ameriško okrožno sodišče v Miamiju ima 38 strani, v njem pa so opisani »cenzorski« postopki Twittreja zoper Donalda Trumpa in podobni pravni primeri, o katerih so ameriška sodišča že odločala.

Tožba je sicer vložena zoper Twitter in njegovega izvršnega direktorja Jacka Dorseyja, v njej pa Trump trdi, da je prepoved uporabe njegovega računa (do katere je prišlo zaradi vztrajne Trumpove kršitve pravil Twitterja), v resnici kršitev njegovih pravic iz prvega amandmaja ameriške ustave.

Trumpova tožba zoper Twitter  Vir: The Verge
Trumpova tožba zoper Twitter. Vir: Posnetek zaslona, The Verge

Predhodna odredba je »sicer odredba, ki se lahko odobri pred ali med sojenjem, s ciljem ohraniti obstoječe stanje pred pravnomočno sodbo.«

Odprto vprašanje pa je, kakšno »stanje« naj bi bilo sploh »ohranjeno«, kajti Trump je brez dostopa do Twitterja, na katerem je imel preko 89 milijonov sledilcev že skoraj devet mesecev.

»Obdolženi (Twitter - op.avt.) ima določeno moč in nadzor nad političnim diskurzom v tej državi, ki sta neizmerna, zgodovinsko brez primera in globoko nevarna za odpiranje demokratične razprave,« so zapisali Trumpovi odvetniki.

Trump trdi, da je Twitter januarja 2021 preklical njegov račun zaradi pritiska njegovih političnih tekmecev in da demokrati v kongresu še naprej pritiskajo na Twitter.

V vlogi je tudi zapisano, da je Twitter v času njegovega mandata cenzuriral Trumpa z označevanjem njegovih tvitov kot »zavajajočih informacij«, ali pa, da »poveličuje nasilje« - kar je bilo sicer res.

»Trumpovi odvetniki to jemljejo zelo resno, čeprav je na nek način skoraj parodija je v soboto zadevo komentiral voditelj na kanalu CNN Brian Stelter.

Vir: Twitter

»Veste, to je tip, ki stoji zunaj trgovine, potem ko so ga vrgli ven, trka po steklu in se skuša vrniti. Toda vsako zasebno podjetje ali trgovina lahko določi svoja pravila. In to Twitter pravi, da počne. Pa vendar to res povzroča veliko zanimanja med konzervativci, s trditvami o cenzuri in podobno in Trump to še naprej uveljavlja na sodišču,« je dejal voditelj TV postaje CNN.

Po njegovem pa to kaže še na nekaj drugega.

»Jasno je, da se Donald Trump znova poteguje za položaj predsednika in verjame, da za to potrebuje Twitter,« je ocenil Brian Stelter.

Zanimivo pa je, da je Trump že v času prepovedi dobil nekaj nepričakovane podpore od politikov.

Takoj je njegovo prepoved uporabe Twitterja na primer kot problematično obsodila nemška kanclerka Angela Merkel, nedavno pa je o tem, zakaj je to nesprejemljivo ameriškim študentom v ZDA pojasnjeval tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Predsednik republike Borut Pahor se je namreč ob robu zasedanja GS OZN na newyorški pravni fakulteti univerze Fordham srečal s skupino petdesetih doktorskih študentov prava.

Rekreacija v New Yorku, ob velikodušnem sporočilu Boruta Pahorja: »Zlasti letos je na zasedanju generalne skupščine OZN v New Yorku poln urnik obveznosti. Vendar sem našel čas, da sem tradicionalno obtekel Manhattan, OK polovičko, od 50 ceste ob East river do juga in nazaj ob reki Hudson, do 49 ceste in čez Manhattan preko Times Square, 24km. #traditional #running #manhattan #runningman #hudsonriver #eastriver #newyork #president #presidentpahor #pahor«  Vir: Instagram račun predsednika Republike

Pahor se je srečanja udeležil ob robu uradnega obiska Generalne skupščine Organizacije združenih narodov.

Strošek letalskih vozovnic za njegovo pot in vrnitev je znašal dobrih deset tisoč evrov.

S študenti prava je razpravljal o vlogi volitev v demokraciji, rastoči polarizaciji in vse večji vlogi sodišč pri reševanju volilnih sporov.

»Mislim, da ni prav, da so družbena omrežja zaprla račune Donaldu Trumpu. Gre za svobodo izražanja,« je glede vpliva družbenih omrežij na volitve opozoril Borut Pahor.

Nekateri pravniki kot sporno označujejo tudi trajno prepoved uporabe računa, ki jo je bil deležen Trump.

Res pa je, da lahko isto doleti tudi »običajne« uporabnike.

Ker je Twitter zasebno podjetje, bo primer zanimiv tudi za določanje vloge in omejitev, ki jih imajo takšna podjetja glede na varovano svobodo govora - in to ne samo v ZDA.

Delite članek