REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump po napadih v Berlinu, Ankari in Zürichu napoveduje uničenje teroristov

Trump po napadih v Berlinu, Ankari in Zürichu napoveduje uničenje teroristov

Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump se je v ponedeljek odzval na napade v Berlinu, Ankari in Zürichu, jih označil za teroristična dejanja in poudaril, da mora civilizirani svet spremeniti način razmišljanja, karkoli bi naj to pomenilo.

Umor ruskega veleposlanika Andreja Karlova v Ankari je Trump označil za kršitev vseh pravil civiliziranega sveta, ki potrebuje vsesplošno obsodbo. Veleposlanika je ubil 22-letni turški policist z dvema letoma delovnih izkušenj, ki je pri tem kričal, da je bog velik, da gre za odgovor na Sirijo in posebej mesto Alep.

Rusija v Siriji pomaga režimu predsednika Bašarja Asada s katerim je pred dnevi neusmiljeno strla ves odpor upornikov v vzhodnem delu mesta Alep. Preden so ga pokončali kolegi, je morilec v Ankari ranil še dve osebi. Policija je zaprla njegovo mater in sestro, preiskava pa traja.

Do napada je prišlo pred napovedanim srečanjem zunanjih ministrov Irana, Turčije in Rusije. Iran in Rusija podpirata šiitski režim Asada, Turčija je bolj na strani sunitskih upornikov.

Trojček evropskih terorističnih napadov je v ponedeljek zaokrožil strelec v Zürich, ki je vstopil v muslimansko molilnico in odprl ogenj. Pri tem je uspel raniti le tri ljudi. Po napadu je pobegnil, policija pa ga še lovi, kar pomeni, da še ni jasno kdo je storilec in kakšen je bil njegov motiv.

Trump glede napada v Berlinu, kjer je tovornjak zaoral v množico na božičnem sejmu in pobil 12 ljudi, ne dvomi za kaj je šlo in je ob sožalju sorodnikom žrtev dejal, da je šlo za grozljiv teroristični napad na nedolžne.

"Islamska država in drugi islamistični teroristi neprenehoma pobijajo kristjane v njihovih skupnostih kot del svetovne svete vojne in jih bo potrebno izbrisati z obličja zemlje, kar bomo storili skupaj s partnerji, ki imajo radi svobodo," je sporočil.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek