REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Trump odpovedal načrtovan obisk Londona

Trump odpovedal načrtovan obisk LondonaAmeriški predsednik Donald Trump, foto: Reuters UK

Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek sporočil, da se ne bo udeležil odprtja novega veleposlaništva ZDA v Veliki Britaniji. Odločitev je sporočil sredi noči na Twitterju.

"Razlog, zaradi katerega sem odpovedal potovanje v London, je, da nisem velik oboževalec odločitve Obamove administracije za prodajo verjetno najbolje lociranega in najsijajnejšega veleposlaništva v Londonu za 'drobiž', samo zato da je zgradila novo na odročni lokaciji za 1,2 milijarde dolarjev. Slab posel. Hoteli so, da prerežem trak - ne!" je tvitnil Trump.

Trump je napisal, da odpoveduje obisk, ki je bil sprva predviden za prihodnji mesec, ker ni zadovoljen z lokacijo in ceno novega veleposlaništva.

Pred tem so tudi britanski mediji poročali, da je Trumpov obisk odpovedan. Britanski časnik Guardian, ki se sklicuje na vladne vire, je poročal, da se je Trump odpovedal potovanju v strahu pred množičnimi protesti. Daily Mail je pisal, da se je Trump umaknil v strahu, da ga ne bodo lepo sprejeli.

Britanska premierka Theresa May je Trumpa povabila na državniški obisk, ko se je srečala z njim v Beli hiši kmalu po tistem, ko je prevzel položaj.

Aktivisti so v primeru obiska napovedali množične proteste proti Trumpu, nekateri poslanci pa so bili odločeni, da mu ne bodo dali priložnosti, da nagovori parlament.

Na Downing Streetu še niso določili datuma državniškega obiska, so pa na načrtovali "delovni obisk", ki bi sovpadal z odprtjem novega ameriškega veleposlaništva.

Po poročanju britanskih medijev bo zdaj na slovesno odprtje novega veleposlaništva namesto Trumpa prišel državni sekretar Rex Tillerson.