REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Trump: begunci niso dobrodošli!, babice in dedki pa so

Trump: begunci niso dobrodošli!, babice in dedki pa soPredsednik republike Borut Pahor je ameriškega predsednika Donalda Trumpa in prvo damo Melanio Trump ob robu srečanja voditeljev držav Pobude treh morij v Varšavi povabil na obisk v Slovenijo. "Predsednik Trump je vabilo z naklonjenostjo sprejel"

Ameriško pravosodno ministrstvo je pri vrhovnem sodišču ZDA vložilo pritožbo na del odločitev prizivnega sodišča v San Franciscu, ki je pretekli teden znova zadalo udarec ukazu o prepovedi vstopa v ZDA državljanom šestih muslimanskih držav in beguncem. Vlada ZDA vztraja pri prepovedi za begunce, babice pa za zdaj pusti pri miru. Zvezno prizivno sodišče v San Franciscu je v četrtek odločilo, da so iz izvršnega ukaza predsednika Donalda Trumpa ukaza o prepovedi potovanj v ZDA izvzeti tudi dedki in babice ter begunci s potrdili zveznih agencij.

Pravni kaos

Vrhovno sodišče ZDA je junija posredovalo v pravnem kaosu, ki je nastal zaradi predsednikove prepovedi vstopa državljanom sedmih in potem le šestih muslimanskih držav, in Trumpu dalo delno zeleno luč za prepoved. Obenem se je odločilo, da bo šele oktobra odločalo o tem, ali je njegov ukaz o prepovedi sploh zakonit oziroma v skladu z ustavo. Po junijski odločitvi vrhovnega sodišča, ki je iz prepovedi poti v ZDA izločilo državljane Irana, Sudana, Jemna, Libije, Somalije in Sirije, ki imajo dokazljive prave družinske vezi z ameriškimi državljani ali imetniki zelene karte, to je dovoljenja za delo in bivanje, so se sodni spori začeli na novo. Pravosodno ministrstvo je razložilo, kdo so ti ljudje, ki so lahko izvzeti, nakar so se vložile tožbe in četrtkova odločitev prizivnega sodišča pomeni, da so sedaj praktično izvzeti le še turisti iz omenjenih držav, ki nimajo nikogar v ZDA.

Ukaz traja 120 dni in 90 dni

Zvezno prizivno sodišče je namreč razveljavilo razlago Trumpovih pravnikov na pravosodnem ministrstvu, da dedki, babice, tasti in tašče, bratranci ter sestrične in podobni ne sodijo med tesne družinske člane.

Trumpovi so se pritožili na prizivno sodišče, ki jim je v četrtek dalo novo košarico in sedaj napovedujejo pot do vrhovnega sodišča, ki bo oktobra tako ali tako odločalo o sami ustavnosti prepovedi in se bo odločilo verjetno šele, ko bo rok trajnosti ukaza že potekel. Za begunce velja 120 dni prepovedi, za državljane šestih držav pa 90 in čas teče od junija. Prizivno sodišče je menilo, da pravosodno ministrstvo nima argumentov za to, da prepove obisk starim staršem in drugim prej omenjenim, pa tudi delavcem, ki imajo zaposlitev pri ameriškem delodajalcu, študentom in predavateljem, skratka torej skoraj vsem, ki želijo v ZDA. Prizivno sodišče je prav tako dovolilo prihod vsem beguncem, ki imajo potrdilo ameriških agencij. Teh je okoli 24.000.

Od torka 24 tisoč beguncev

Trumpova vlada se na del odločitve, ki zajema ljudi s tesnimi sorodstvenimi vezmi, ni pritožila, ampak se je pritožila le na del odločitve o beguncih, ki je dala zeleno luč za vstop 24.000 beguncev od torka naprej. Trumpovi želijo, da vrhovno sodišče to blokira. Celoten zaplet sicer kmalu ne bo več pomemben, ker Trumpovemu ukazu izteka rok trajanja. Odločitev vrhovnega sodišča pa bo pomembna za naprej. Večina sodnikov lahko sprejme odločitev, na podlagi katere bo Trump spet lahko uvajal prepovedi vstopa, ali pa mu bo to onemogočila.