REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Tri tedne pred referendumom o Kataloniji velike demonstracije

Tri tedne pred referendumom o Kataloniji velike demonstracije

Slabe tri tedne pred spornim referendumom o samostojnosti Katalonije se je danes v Barceloni zbralo več sto tisoč ljudi, ki so demonstrirali v prid katalonske neodvisnosti. Številni so v središču katalonske prestolnice vzklikali: "Samostojnost, samostojnost" ter "Glasovali bomo!". Po navedbah različnih organizatorjev je prek svetovnega spleta udeležbo na demonstracijah v prid katalonski samostojnosti potrdilo več kot 400.000 ljudi. Že pred uradnim začetkom demonstracij je bilo udeležencev na eni od osrednjih avenij za več kilometrov.

Današnje demonstracije sovpadajo s katalonskim praznikom diada, s katerim zaznamujejo dan, ko je Katalonija v španski nasledstveni vojni leta 1714 izgubila svojo samostojnost.

Katalonska vlada načrtuje izvedbo referenduma o samostojnosti Katalonije za 1. oktober, ki pa ga je špansko ustavno sodišče minuli teden prepovedalo. Španski premier Mariano Rajoy je že večkrat poudaril, da pod nobenimi pogoji ne bo dovolil samostojnosti Katalonije, ki je gospodarsko najmočnejša španska pokrajina.

Razrešitev vprašanja želi večina

Katalonci sami so glede na javnomnenjske raziskave razklani glede želje po samostojnosti. V julijski javnomnenjski raziskavi je samostojnost podprlo 41,1 odstotka vprašanih, proti jih je bilo 49,9 odstotka. Kar 70 odstotkov sicer podpira referendumom, a kot sredstvo, da za vselej razrešijo vprašanje katalonske samostojnosti.

Podobno kot na britanskem referendumu o izstopu iz Velike Britanije junija lani, je naklonjenost samostojni Kataloniji večja v ruralnih predelih, medtem ko v urbanih središčih, kot je prestolnica Barcelona, bolj podpirajo dejstvo, da bi Katalonija ostala znotraj Španije.