REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tako Ukrajina išče »tankiste«: Blokirana mesta, po vsej državi prihaja do ugrabitev moških, ki jih pošiljajo v »mesoreznico«

Tako Ukrajina išče »tankiste«: Blokirana mesta, po vsej državi prihaja do ugrabitev moških, ki jih pošiljajo v »mesoreznico«Iskanje »tankistov« v Ukrajini... Vir: Zajem zaslona, Twitter

Ukrajina bo dobila zahodne tanke, a kako bo dobila tankiste?

To morda razkrivajo spodnji posnetki, a verjetneje je, da bodo vojaki, ki jih novačijo v zadnjem času, zaradi očitnega pomanjkanja motivacije za sodelovanje v nesmiselni vojni - dobili nekoliko manj odgovorne naloge.

Po vsej Ukrajini je namreč vse več primerov nasilnih mobilizacij, kot kaže spodnji prizor iz Odese.

Vojaški komisarji v Ukrajini aktivno delajo na »prostovoljnem« vpoklicu državljanov.

Da bi se dokopali do novega »topovskega mesa«, so si vojaški komisarji izbrali različne dobro obljudene lokacije za lov na nesojene nabornike: postaje metrojev, trge, nakupovalne centre, parke...

Tako kot kažejo spodnji posnetki z družbenega omrežja Telegram so na primer poskrbeli za »srečneže« v Kijevu, Žitomirju, Vinici, Užgorodu, Poltavi, Krivoj Rogu in drugih večjih mestih.

Da bi se dokopali do novega »topovskega mesa«, so si vojaški komisarji izbrali različne dobro obljudene lokacije za lov na nesojene nabornike: postaje metrojev, trge, nakupovalne centre, parke...

Dežurajo blizu vhodov, ves čas na preži.

Takšna mobilizacijska aktivnost seveda povzroča paniko med možmi, ki so potencialni naborniki.

Očitno so zadeve v ukrajinski vojski res kritične, predvsem primanjkuje vojakov.

Obstajajo celo informacije, da bodo kmalu lahko begunci iz Ukrajine, ki zdaj živijo v evropskih državah, poklicani v boj in poslani na fronto, dogovori z več državami o tem menda že potekajo.

Moške ustavljajo patrulje na ulicah, iščejo jih v stanovanjih in vlečejo iz avtomobilov.

Njihovi družinski člani se prisilni mobilizaciji upirajo.

A oborožence to ne moti, potiskajo jih vstran ter očete, soproge, brate, sinove - odvlečejo v vojašnice.

Da bi jih poslali na fronto, kjer je razmerje med padlimi ruskimi in ukrajinskimi vojaki tudi po preštevanju britanskega BBC-ja, ki je preštel padle ruske vojake, osem proti ena.

Analitiki ocenjujejo, da je ruska vojska doslej uničila dve ukrajinski vojski (prvo, profesionalno in drugo iz mobilizirancev), sedaj pa uničuje že tretjo, iz zadnjega vala mobilizacije.

Na podlagi podatkov polkovnika Douglasa Macgregorja in iz preverljivih javnih virov je namreč mrtvih že najmanj 157.000 ukrajinskih vojakov..

Nove pošiljajo na fronto, kjer ukrajinska vojska vsak dan izstreli 6000 granat, ruska vojska pa najmanj 60.000 granat.

Bolj podkovani analitiki ocenjujejo, da je ruska vojska doslej uničila dve ukrajinski vojski (prvo, profesionalno in drugo iz mobilizirancev), sedaj pa uničuje že tretjo, iz zadnjega vala mobilizacije.

Ta je tudi najslabše izvežbana.

Prisilna mobilizacija se, zanimivo, dogaja tudi na zahodu države, kjer je največ do Rusov sovražnega prebivalstva.

Mesto Lvov je po poročilih na družbenih omrežjih praktično blokirano.

Na vseh vpadnicah so kontrolne točke, kjer ustavljajo avtomobile, pregledujejo potnike in vse moške, ki jih lahko, takoj mobilizirajo in odpeljejo v vojaške centre.

Med njimi so tudi v Ukrajini živeči Rusi, ki se ne želijo boriti zoper ruske vojake, ali pa se ne želijo boriti za režim Vladimirja Zelenskega.

To je še veliko bolj pogost primer na jugu države, na primer v Odesi, ki je pretežno rusko mesto, podobno pa je tudi v še nekaterih mestih v državi.

Celo zahodni novinarji navajajo, da lokalni prebivalci v mestih, ki so jih nedolgo tega osvobodile ukrajinske sile, čakajo, da se bodo vrnili Rusi in ne želijo prejemati niti pomoči od Ukrajine. Na primer v Kupjansku.

Medtem nihče sploh ne razmišlja več racionalno o nevarnosti jedrske vojne.

Osem milijard ljudi je na svetu in večine ne zanima, kdo vlada na Krimu, nihče pa ne bi želel videti umirati svoje bližnje, opozarja znana avstralska novinarka Caitlin Johnston.

A v Ukrajini se še naprej izvajajo najbolj brutalne mobilizacije.

Nekatere so presenetili nepričakovani božički...

To se dogaja predvsem v predelih Ukrajine pod oblastjo Kijeva, kjer je veliko prebivalcev manjšin.

Zakarpatske Madžare »prisilno mobilizirajo v ukrajinsko vojsko, veliko jih umira,« je opozoril madžarski zunanji minister Péter Szijjártó.

Madžarski mediji so pred tem poročali, da se v Zakarpatju izvaja največja mobilizacija od začetka spopadov, kar je posledica velikih izgub zakarpatske 128. gorsko-jurišne brigade pri Soledarju.

Poleg Ukrajincev tako na fronti umirajo tudi Madžari.

»Mednarodna skupnost bi se morala osredotočiti na izgradnjo miru namesto na vojnohujskaško retoriko,« je dejal zunanji minister Szijjártó v New Yorku in izjavil, da je za končanje vojne v Ukrajini potreben čimprejšnji dialog.

»Navsezadnje tudi Madžare, ki živijo v Zakarpatju, mobilizirajo v ukrajinsko vojsko, v zadnjih dneh so se pojavili posnetki, kako na krut način se to dogaja. Veliko jih umira,« je poudaril Szijjártó.

Takšnih posnetkov je vedno več.

Na ruskih kanalih se zgražajo ali pa ironično pripominjajo, da tako ukrajinske oblasti »iščejo tankiste.«

Tudi Evropejci že lovijo Ukrajince, da jih pošljejo na fronto.

Ukrajinske begunce zdaj ne lovijo le v Latviji, ampak tudi na Poljskem in Nizozemskem. Lokalne vojske aktivno zbirajo sezname Ukrajincev (na sliki). Tisti, ki bodo mobilizirani, bodo deportirani nazaj v Ukrajino.

Evropejci razumejo, da bodo, če ne bodo storili tega, sami postali topovska hrana. Zato, kot pravijo, ni to "nič osebnega", ampak vojna, ki bo trajala "do zadnjega Ukrajinca", ne Evropejca, se posmehujejo na riuskih kanalih.

Medtem v Zaporožju ruska vojska napreduje v več smereh, analitiki pa si niso enotni v oceni, ali se je s tem ofenziva Rusije že začela ali ne.

Na fronti uporabljajo tudi težke metalce raket TOS-1 in sedaj tudi TOS-2.

Gre za vakuumske rakete, ki v zraku najprej razpršijo mešanico eksploziva in kovin, ki ob eksploziji izsesajo ves kisik.

Eksplozije uničijo in sežgejo tudi pljuča vojakov, ki so skriti v rovih.

Medtem enote Rusije napredujejo, boji pa potekajo že v mestu Ugledar, mesto Bahmut pa je obkoljeno že z jugozahodne strani.

Danes zjutraj so se začeli tudi intenzivni napadi z manevrirnimi raketami in izstrelki dolgega dosega, ki so zadeli več deset ciljev v Ukrajini.

Medtem so iz Soledarja pripadniki PMC Wagner, ki jih imajo v ZDA za teroriste (ne pa tudi lastne plačance iz skupine Mozzart oziroma nekdanje iz zloglasnega Blackwaterja), domov poslali tovornjake, naložene s krstami padlih ukrajinskih vojakov.

Mrtve spoštujejo. A to ukrajinskih vojakov, ki vsak dan padajo v tisočih - ne bo oživilo.

Na Zahodu pa ni nobene mirovne pobude, nasprotno, vsi politiki navijajo za nadaljevanje vojne.

Na Zahodu pa ni nobene mirovne pobude, nasprotno, vsi politiki navijajo za nadaljevanje vojne.

Ob tem pa po prevarah Zahoda z mirovnimi sporazumi iz Minska, Rusija vse bolj odločno kaže, da novim obljubam zahodnih politikov sploh ne verjame več.

Razmišljanja tudi vodilnih slovenskih politikov o tem, kako bi Slovenija lahko bila celo nekakšen posrednik v vojni in kako se bo vse končalo s pogajanji so zato nerealna.

Slovenija je, tako kot vse ostale zahodne države žal že zapravila možnost, da postane posrednik in je v ruskih očeh le še stran v spopadu.

Rezultat spopada pa ne bo kompromis, pač pa zmaga ene od strani, ocenjujejo analitiki.

Vse to kaže, da Rusija, ne glede na nasprotovanje Zahoda - ne bo odnehala.

In ker ne želijo odnehati tudi ZDA in članice Evropske unije, se tragična spirala vojne vrti vedno hitreje…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek