REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Švicarji siti Ukrajincev: Pretirano uporabljajo svoje privilegije - Senat izglasoval njihovo zaostritev

Švicarji siti Ukrajincev: Pretirano uporabljajo svoje privilegije - Senat izglasoval njihovo zaostritevŠvicarski senat je sprejel dva predloga za zaostritev privilegiranega statusa za begunce, da bi naredili konec »turizmu« oz. dejstvu, da nekateri Ukrajinci večkrat dobijo status S, čeprav so se mu pred tem odpovedali, da bi se vrnili v Ukrajino in za to prejeli pomoč. Vir: Posnetek zaslona, X

Švicarski senat je glasoval za zaostritev pravil za dodelitev privilegirane zaščite ukrajinskim beguncem, da bi v prihodnje preprečil »turizem« tistih, ki izkoriščajo trenutne ugodnosti, da prejmejo isto pomoč večkrat, piše v izjavi, objavljeni na spletni strani državnega parlamenta.

»V sredo je švicarski Senat sprejel dva predloga za zaostritev pravil glede tako imenovanega statusa S, ki je za švicarsko prebivalstvo vse manj sprejemljiv,« piše v dokumentu.

Problematično je, kot je še pojasnjeno, da se nekateri Ukrajinci odpovejo privilegiranemu statusu, prejmejo sredstva za vrnitev v Ukrajino in se po nekaj tednih vrnejo v Švico ter ponovno zaprosijo in dobijo status zaščite.

Senat je zato predlagal, da se tistim osebam, ki za določen čas zapustijo Švico, odvzame ali ne podaljša status S, če jim je bila zagotovljena pomoč pri vrnitvi v Ukrajino ali podobna pomoč ali če so status S pridobile neupravičeno.

Privilegiran status S daje tistim, ki ga imajo, pravico do dela, samozaposlitve, zavarovanja, izobraževanja otrok, svobode gibanja v državi in ​​izven nje ter možnost združitve družine.

Švica je zdaj revidirala svoja merila za dodelitev začasne zaščite ukrajinskim državljanom in v prihodnje bodo lahko samo tisti, ki so z zasedenih ozemljih ali iz regij, kjer potekajo aktivne sovražnosti, zaprosili za status zaščite S.

Po podatkih švicarskega državnega sekretariata za migracije je imelo do 28. marca status begunca S v državi 65.829 Ukrajincev.

Od 24. februarja 2022 ga je izgubilo več kot 24.000 Ukrajincev.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek