REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Švedska obveščevalna služba opaža povečanje poskusov vplivanja na septembrske volitve

Švedska obveščevalna služba opaža povečanje poskusov vplivanja na septembrske volitveŠvedska obveščevalna služba Säpo

Švedska obveščevalna služba Säpo je danes sporočila, da je v zadnjem času zabeležila povečanje poskusov napadov na volilno kampanjo pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo 9. septembra. Med drugim so odkrili lažne račune na družbenih omrežjih ter poskuse hekerskih napadov na politične stranke in institucije, pristojne za volitve.

Kljub povečanju tovrstnih aktivnosti te niso predstavljale nevarnosti za rezultate volitev, so zapisali.

"Aktivnosti, ki jih Säpo beleži, so v skladu z našimi ocenami," so povedali. Dodali so, da so bili preventivni ukrepi, ki so jih začeli izvajati v začetku leta 2017, učinkoviti.

Ni sicer znakov, da bi bila katera od tujih sil vpletena v obsežno operacijo vpletanja. So pa bili primeri, ko so te sile skušale ustvariti razkol v švedski družbi s prikazovanjem Švedske v slabi luči.

Ni sicer znakov, da bi bila katera od tujih sil vpletena v obsežno operacijo vpletanja. So pa bili primeri, ko so te sile skušale ustvariti razkol v švedski družbi s prikazovanjem Švedske v slabi luči.

Tako so denimo ruski mediji objavili številne fotografije in prispevke o požiganju avtomobilov na zahodu Švedske in demonstracijah v Stockholmu, s čimer so želeli prikazati "Švedsko v kaosu", so pojasnili.

Säpo je sporočil še, da je švedski volilni sistem "robusten", pri čemer so pojasnili, da glasove štejejo ročno.

Na Švedskem bodo 9. septembra potekale volitve v nacionalni parlament, kot tudi v okrajne in občinske svete. Zmaga na volitvah se obeta vladajočim socialdemokratom, ki jim anketa inštituta Sifo napoveduje 25,2 odstotka podpore. Na drugem mestu so skrajno desni Švedski demokrati z 19,2 odstotka, na tretjem pa Zmerna stranka s 17,6 odstotka. Vzpon desničarske stranke se torej obeta tudi v tej skandinavski državi.