REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Študija korporacije RAND dokazuje, kako so ZDA leta pred eskalacijo vojne v Ukrajini izzivale in ogrožale Rusijo

Študija korporacije RAND dokazuje, kako so ZDA leta pred eskalacijo vojne v Ukrajini izzivale in ogrožale RusijoKorporacija RAND - poročilo 2019. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Zahodni mediji ves čas poročajo o »neizzvani agresiji« Rusije.

Da je bila izzvana, pa dokazujejo številna dejstva.

Poglejmo samo en dokaz – publikacijo ameriške korporacije RAND iz leta 2019.

Veliko število ciljev je že izpolnjenih. Plinovoda Severni tok 1 in Severni tok 2 sta uničena z eksplozijami, Evropa je prisiljena uvažati predvsem ameriški in dražji plin, dotok orožja v Ukrajino je stalen, NATO pa krepi manevre in dotok vojakov iz ZDA ter posodablja in krepi števiilo jedrskih projektilov na evropskih tleh.

V nasprotju z drugo študijo, ki se je pojavila na svetovnem spletu z zelo protirusko vsebino, katere pristnost so v RAND-u izpodbijali, je študija iz leta 2019 z naslovom »Prekomerno raztezanje in neuravnoteženje Rusije« - resnična.

Ta določa »stroškovne možnosti, ki bi jih lahko Združene države in njihovi zavezniki izvajali na gospodarskih, političnih in vojaških področjih, da bi oslabili rusko gospodarstvo in oborožene sile ter politični položaj režima doma in v tujini

Infografika (spodaj) prikazuje ukrepe, za katere avtorji poročila menijo, da bi prinesli največje koristi.

Ukrepi pa naj bi bili naslednji – povečanje ameriške proizvodnje energije, uvajanje globljih in težjih sankcij Rusiji, povečevanje možnosti, da Evropa uvaža utekočinjen plin, ki ni ruski, promocija liberalizacije v Belorusiji, zagotavljanje smrtonosne pomoči Ukrajini, investiranje več v sposobnost napadov na velike razdalje, povečevanje moči kopenskih vojsk evropskih zaveznikov, povzročanje množične mobilizacije sil zveze NATO, investiranje v nove obrambne sposobnosti preprečevanja dostopa in boja proti rojem brezpilotnikov ter nove investicije v protiletalska in podobna orožja, ki temeljijo na novih tehnologijah (laserji in podobno).

Nekateri ukrepi se zdijo nedolžni ali celo upravičeni, a dejstvo je, da so vsi skupaj usmerjeni – proti Rusiji:

Korporacija RAND - 2019
Načrt korporacije RAND iz leta 2019. Vir: Zajem zaslona

Veliko število ciljev, ki jih snoval RAND je že izpolnjenih.

Plinovoda Severni tok 1 in Severni tok 2 sta uničena z eksplozijami, Evropa je prisiljena uvažati predvsem ameriški in dražji plin, dotok orožja režimu v Kijevu je stalen...

NATO pa krepi manevre in dotok vojakov iz ZDA ter posodablja in krepi število jedrskih projektilov na evropskih tleh.

Poglejmo samo še en del tega načrtovanja korporacije, ki tesno sodeluje z ameriško vlado in se hvali, da je Bela hiša njene ideje velikokrat tudi v preteklosti že uveljavila.

»Postavitev bombnikov znotraj dosega hitrih napadov na ključne ruske strateške cilje ima veliko verjetnost uspeha in bi zagotovo pritegnila pozornost Moskve in povečala zaskrbljenost Rusov; stroški in tveganja te možnosti so nizki, dokler so bombniki zunaj dosega večine ruskih balističnih in zemeljskih križarskih raket.

Prestavitev lovcev, tako da so bližje svojim ciljem kot bombniki, kot način za doseganja višjih stopenj poletov, zaradi njihove manjše teže, bi Moskvo verjetno še bolj skrbela kot prestavitev bombnikov, vendar je verjetnost uspeha majhna, tveganja pa so visoka. Ker bi moralo vsako letalo opraviti več letov med konvencionalnim spopadom, bi bili ruski voditelji verjetno prepričani, da bi lahko uničili veliko lovcev na tleh in zgodaj zaprli njihova razmestitvena letališča z malo ali nič dodatki k njihovemu inventarju raket.

Namestitev dodatnega taktičnega jedrskega orožja na lokacijah v Evropi in Aziji bi lahko toliko povečala zaskrbljenost Rusije, da bi znatno povečala naložbe v svojo zračno obrambo. V povezavi z možnostjo bombnikov to prinaša veliko verjetnost uspeha, vendar bi namestitev več takšnega orožja lahko privedla do tega, da bi se Moskva odzvala v nasprotju z interesi ZDA in zaveznikov,« piše v zadevnem poročilu RAND-a.

RAND nadaljuje v istem slogu: »Premestitev obrambnih sistemov in protibalističnih izstrelkov ZDA in zaveznikov, da bi se bolje spopadli z ruskimi balističnimi izstrelki, bi prav tako vznemirila Moskvo, vendar bi bila verjetno najmanj učinkovita možnost, saj bi se lahko Rusija zlahka zoperstavila sedanjim sistemom in morebitnim nadgradnjam z majhnim odstotkom svojega obstoječega inventarja izstrelkov, zaradi česar bi ostalo še veliko izstrelkov, ki bi bili še vedno na voljo za ogrožanje ciljev ZDA in zaveznikov.

Obstajajo tudi načini, kako zvabiti Rusijo, da se izčrpa v strateškem tekmovanju. Kar zadeva koristi, bi takšen razvoj dogodkov izkoristil izkazani strah Moskve pred zmogljivostmi in doktrinami ameriških letalskih sil. Razvoj novih nevidnih bombnikov dolgega dosega ali preprosto dodajanje bistveno več tipov letal, ki so že na voljo ali programirani (B-2 in B-21), bi bil zaskrbljujoč za Moskvo, tako kot razvoj avtonomnih ali daljinsko vodenih udarnih letal in njihova proizvodnja v velikem številu. Vse možnosti bi verjetno spodbudile Moskvo, da posveti vedno več sredstev temu, da naredi svoje sisteme poveljevanja in nadzora trše, bolj mobilne in bolj odporne.

Ključno tveganje teh možnosti je vpletenost v oboroževalno tekmo, ki ima za posledico stroškovno visoke strategije, usmerjene proti Združenim državam. Na primer, vlaganje v obrambne sisteme za balistične rakete in vesoljsko orožje bi vznemirilo Moskvo, vendar bi se Rusija lahko branila pred takšnim razvojem dogodkov z ukrepi, ki bi bili verjetno precej cenejši od stroškov teh sistemov za ZDA.«

Kot je razvidno iz zgornjega besedila, je RAND povsod kot cilj postavil v ospredje ogrožanje Rusije oziroma »vzmemirjanje Rusije«.

In to z orožjem in jedrskimi izstrelki ter kopenskimi silami blizu ruskih meja.

Iste Rusije, ki so jo iz Zahoda že zahrbtno napadli – leta 1941.

Takrat je predvsem Rusija premagala evropski fašizem.

A kot je dejal sovjetski general Žukov – ji tega Evropa nikoli ni odpustila.

General Žukov
General Žukov, po osvoboditvi Berlina: »Evropo smo osvobodili fašizma, a nikoli nam tega ne bodo odpustili.« Vir: Wikipedia, zajem zaslona

Ni torej Rusija tista, ki bi ogrožala ZDA s svojim orožjem – pač pa so Združene države Amerike tiste, ki naj bi (če sklepamo po dokumentu, ki je nastal pod taktirko korporacije RAND) ogrožale in izčrpavale Rusijo.

In res so jo – tudi z vztrajnim pošiljanjem »smrtonosne pomoči« Ukrajini.

»Kolektivni Zahod« je z vojno v Ukrajini dobil nič drugega kot odgovor na svojo agresivno politiko, ki jo kreirajo tudi v takšnih vojnohujskaških »možganskih trustih« kot je korporacija RAND.

In na koncu z netenjem vojne na ukrajinskem vzhodu.

Je potem nenavadno, če je Rusija premike ukrajinske vojske proti Donbasu in intenzivno obstreljevanje vzhodne Ukrajine, kjer živi rusko prebivalstvo, razumela kot napoved vojne Zahoda?

Odgovor je jasen.

Kaj bi bilo, če bi v Rusiji objavili podobne dokumente, kako izčrpati, oslabiti in zlomiti ZDA, obenem pa bi Moskva na meje Mehike in Kanade poslala svoje inštruktorje in orožje?

To bi zagotovo veljalo za pravo napoved vojne.

Ko to zoper Rusijo izvajajo ZDA, pa tudi slovenska vlada pri tem pridno sodeluje.

»Kolektivni Zahod« je z vojno v Ukrajini dobil nič drugega kot odgovor na svojo agresivno politiko.

Politiko, ki jo kreirajo tudi v takšnih, vojne žejnih »možganskih trustih«, kot je ameriška korporacija RAND.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek