REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Stoltenberg grozi s svetovno vojno: Putin mora izgubiti na bojišču

Stoltenberg grozi s svetovno vojno: Putin mora izgubiti na bojiščuOdhajajoči generalni sekretar NATO pakta je dejal, da je edini način za dosego miru ta, da Putin izgubi na bojišču. Vir: Posnetek zaslona, X

Generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg je dejal, da nihče ni rekel, da se bo Ukrajina čez 10 let pridružila zahodnemu vojaškemu zavezništvu, in dodal, da je zdaj najpomembneje, da NATO podpre Kijev, da bi zagotovil, da Ukrajina zmaga v vojni z Rusijo.

Nič objemov za Viktorja: Ukrajinski samodržec Vladimir Zelenski je zavrnil mirovni predlog premierja Madžarske. Vir: Posnetek zaslona, X

»To je predpogoj za vsako prihodnje članstvo Ukrajine,« je dejal Stoltenberg v intervjuju za CBS.

Navedel je, da se sprejemajo pomembne odločitve o povečanju podpore Ukrajini in napovedal, da bo NATO prevzel koordinacijo varnostne pomoči Ukrajini, v Nemčiji pa bo vzpostavljeno poveljstvo z logističnimi centri na vzhodu zavezništva.

Na vprašanje o obisku madžarskega premierja Viktorja Orbána v Moskvi je Stoltenberg dejal, da je Orbán sam jasno povedal, da ni šel na obisk v imenu Nata.

»Različne zaveznice v Natu komunicirajo z Moskvo na različne načine. Zame je pomembno, da so se vse zaveznice strinjale, da moramo narediti več za Ukrajino, tako v smislu novega usposabljanja in pomoči kot tudi dolgoročnih obljub,« je dejal Stoltenberg pred vrhom Nata, ki bo prihodnji teden v Washingtonu.

Kot je dejal, je edini način za dosego miru prepričati Putina, da ne bo zmagal na bojišču.

»Mora se usesti in sprejeti rešitev, po kateri je Ukrajina suverena, neodvisna država v Evropi, edini način, da se prepriča Putina, da ne bo zmagal na bojišču, pa je vojaška podpora Ukrajini,« pravi Stoltenberg.

Odhajajoči vodja Nata je šel še korak dlje in znova obtožil »Kitajsko, da je glavni motor ruske agresije na Ukrajino«.

»Predsednik Ši in predsednik Putin želita, da NATO in ZDA ne uspejo v Ukrajini.

Če Putin zmaga v Ukrajini, to ne bo samo opogumilo Putina, ampak bo spodbudilo tudi Šija.

Kot je dejal japonski premier, se lahko to, kar se danes dogaja v Ukrajini, zgodi jutri v Aziji,« trdi Stoltenberg.

V nasprotju s Stoltenbergom pa vodja francoske levice Jean-Luc Mélenchon meni, da je čas za pogovor s Putinom

»Nesmiselno je misliti, da bomo s strašenjem prisilili Putina k umiku,« je poudaril Jean-Luc Mélenchon.

»Nismo v položaju, da bi grozili Rusiji,« je opozoril.

»Nihče ne more osvojiti države s sedmimi časovnimi pasovi, ​​ki je že premagala Napoleona in Hitlerja,« je dodal Mélenchon.

Svojo odločitev o glasovanju proti sporazumu o sodelovanju z Ukrajino pojasnil, da dokument predvideva članstvo Kijeva v Natu, »kar pomeni, da mir z Rusijo ne bo mogoč«.

Poleg tega varnostni sporazum govori o podpori članstvu Ukrajine v Evropski uniji, kar bo škodovalo Franciji, je sklenil vodilni francoski politik.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek