REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Spoznajte šah-mat«: V Moskvi Putinu pokazali novo lahko taktično letalo, ki bo konkurenca ameriškemu F-35

»Spoznajte šah-mat«: V Moskvi Putinu pokazali novo lahko taktično letalo, ki bo konkurenca ameriškemu F-35Šah-mat. Vir: Twitter

Ruski predsednik Vladimir Putin si je v spremstvu visokih državnih uradnikov v okviru letalske razstave MAKS-2021 ogledal najnovejši izdelek podjetja Suhoj, novo letalo, ki je lahek in »neviden« taktičen lovec pete generacije.

Šlo naj bi za rivala ameriškega letala F-35 in mu je na zunaj tudi precej podoben.

Ob tem naj bi bil, kot je nakazoval že predstavitveni video, namenjen tudi izvozu.

Podjetje Suhoj je sicer del državnega konglomerata Rostec.

Letalo ima en motor in lahko leti s hitrostjo Mach 1,8 do 2 ter doseže višino 16,5 kilometrov.

Prvi serijsko izdelani primerki naj bi bili na voljo v petih letih in pol.

Prejšnji teden je Oleg Pantelejev, direktor letalske novičarske agencije Aviaport ocenil, da bo letalo »rival« ameriškim lovcem F-35, ki veljajo za najboljše na svetu ter da je prav zato Rusija na sejem povabila delegacije 65 držav sveta.

»Ni dvoma o tem, da bo še v tem desetletju Rusija sposobna znova doseči preboj z dvema izjemnima letaloma: težkim Su-57, bombniškim lovcem pete generacije in novim lahkim lovcem, ki bo namenjen taktičnim nalogam,« je ocenil Pantelejev.

Su-57
Su-57. Vir: Twitter

Na letalski razstavi so sicer prikazali tudi polete lovcev Su-57.

Letos bodo predstavili njegov nov komunikacijski sistem S-111, ki omogoča hitro in moderno povezovanje z drugimi letali in centri na tleh.

Za to letalo naj bi že obstajalo zanimanje petih držav, ki ga želijo kupiti.

Delite članek