REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šok za London: Brexit potiska Škote v neodvisnost

Šok za London: Brexit potiska Škote v neodvisnost

Vse bolj je jasno, kaj se bo zgodilo, če bo prišlo do drugega referenduma na Škotskem o neodvisnosti od Združenega kraljestva.

Britanski izstop iz Evropske unije bi lahko spreobrnil škotsko javnost tako, da se odloči za neodvisnost, je pokazala raziskava javnega mnenja, ki je potekala v nedeljo.

Škotska je leta 2014 glasovala proti osamosvojitvi, vendar je poznejši britanski referendum o zapuščanju EU na Škotskem ponovno sprožil razpravo o dolgoročni prihodnosti kot enega od štirih sestavnih delov Združenega kraljestva, poleg Anglije, Walesa in Severne Irske.

Večina Škotov je leta 2016 podprla ostanek v EU, medtem ko so Britanci kot celota izglasovali izhod iz Evropske unije, kar pomeni, da mora Velika Britanija zapustiti Unijo 29. marca 2019.

Če bo Britanija zapustila EU, kot je načrtovano, bo 47 odstotkov Škotov glasovalo za neodvisnost na ponovljenem referendumu o prihodnosti Škotske

Zadnja raziskava je pokazala, da če bo Britanija zapustila EU, kot je načrtovano, bo 47 odstotkov Škotov glasovalo za neodvisnost na ponovljenem - drugem referendumu o prihodnosti Škotske. Tistih, ki bodo glasovali proti neodvisnosti, bo okoli 43 odstotkov, saj je 10 odstotkov tistih, ki se še niso odločili kako naj glasujejo.

Če pa Britanija ostane v Uniji in se kljub temu sproži referendum na Škotskem, bo rezultat obraten: le 43 odstotkov bo podprlo osamosvojitev, 47 odstotkov pa ji bo nasprotovalo.

Anketo je opravil Deltapoll, član britanskega volilnega sveta, ki je intervjuval 1.022 škotskih volivcev.

Po drugi strani, britanska vlada meni, da je referendum o škotski neodvisnosti iz leta 2014 dokončen, poroča Reuters.